Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Ścinka.

Domyślnie Ścinka.

Pogranicze lasu i pola.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Myślę, że gdyby było ciut szerzej i brzozy uniknęły by wycinki, to byłoby wyśmienicie... malarsko

Domyślnie

Widzę tu dwa równie dobre tematy zdjęcia: ścięte drzewa i droga z brzozami. I mimo tego niestandardowego wrzucenia dwóch grzybów w jeden barszcz podoba mi się to zdjęcie, podróżuję po nim wzrokiem - od ciepłego światła na jeszcze świeżych pniach, po jasne światło odbijające się od brzóz. A do tego to pochmurne niebo, które sprawia że chcę się zapytać, czy te dwie rzeczy które przykuły moja uwagę, są prawdziwe, czy tylko pojawiły się cyfrowo?
    Co do kwestii technicznych, to mam odczucie przeostrzenia w niektórych partiach (brzozy, cień rzucany przez ścięte pnie), zwłaszcza w kontraście z nieostrościami badyli na pierwszym planie i drzew w tle po lewej. I zastanawiam się, jak wyglądałoby to zdjęcie w standardowym wymiarze, z nieobciętą górą (tak, aby były widoczne czubki brzóz) - chociaż czuję, że byłoby... mniej intrygujące.
    Chciałbym móc w takim w sumie zwyczajnym miejscu zrobić tak wciągające zdjęcie.

Domyślnie

tak, niby normalny widok przy leśnej drodze a od razu się do lasu chce wyjść...

Domyślnie

Piękne jest.
    Fotoamator + Nikon D300, FujiFilm S5 Pro, Fujifilm X10 i XT-10
    Pozdrawiam. M.K.

Domyślnie

Dziękuję za uwagi , wersja z trochę "większym oddechem" ,pogodniejsza.
    '

Domyślnie

Na dwójce poległeś z ostrościa i obróbką.
    A co do samego kadru, to jest MZ nieco zbyt zabałaganiony. Tak jak napisał creep, tu sa dwa tematy, jednak jak dla mnie niezbyt fortunnie dobrane. Brzózki i drogę widziałbym chętniej w pionie, razem z koronami drzew. Natomiast bale drewniane bym skadrował bardziej w lewo, aby były w prawej części fotki, naturalnie najpierw podeszdłbym nieco w prawo, aby uniknąć wejścia w kadr brzózek.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Jedynka także nie ostra. Zgodzę się, że są tu dwa świetne tematy na zdjęcie. Niestety nie wykorzystane.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon708 Zobacz posta
    Jedynka także nie ostra.
    Masz rację. Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że wyostrzona na siłę. Niestety niezbyt umiejętnie, dzięki czemu można złapać plecionkę miejsc ostrych i nieostrych, co jest fizycznie niemożliwe.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Masz rację. Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że wyostrzona na siłę. Niestety niezbyt umiejętnie, dzięki czemu można złapać plecionkę miejsc ostrych i nieostrych, co jest fizycznie niemożliwe.
    ??? Kompletnie nie rozumiem tej opinii o rzekomej plecionce miejsc ostrych/nieostrych (jak rozumiem mówisz o miejscach leżących w tej samej odległości ogniskowania). Mógłbyś uściślić o jakich obszarach obrazu myślałeś. Jakieś ewentualne przeostrzenie może wynikać z przeskalowania obrazu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów