Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Mój max to 105mm przejeżdzam tą drogą często, więc zastanowię się nad Twoim pomysłem. No i koniecznie z innym świetłem dzięki za opinię
    Nikon D90 + NIKKOR 18-105 mm + NIKKOR 85 mm 1.8 D

Domyślnie

Odpowiedź dotyczyła Twojego postu Jacku w między czasie kol. Żółto-czarny coś skrobnął za co też dziękuję Oj dzisiaj chyba też obędę się bez kolacji

Domyślnie

Nad kadrem można oczywiście trochę podywagować. Wyżej, niżej, kwadrat, kółko... tfu .
    Ale podstawowa sprawa w fotografii to odpowiednie światło. Niby prawda oczywista, ale ten kto widział i doświadczył to na swoim aparacie wzroku i rozumienia, ten wie doskonale o czym mowa. Jakże inaczej może wyglądać dana miejscówka o różnych porach dnia i przy udziale różnych odmian światła. Pewnie, że z bardzo mało atrakcyjnego miejsca nawet piękne światło Toskanii nie uczyni, ale... . No właśnie, każdy pewnie ma już swoje ulubione, odkryte miejscówki do których często wraca. Także Arturze gorąco zachęcam i Ciebie do poszukania odpowiedniego światła. Pewnie, kto zabroni fotografować o różnych porach dnia - nikt. Dla przyjemności można ile razy się chce i o różnych porach . Ale, aby fotografia bardziej atrakcyjną była światło musi także być z tych atrakcyjnych. Piszę takie oczywistości z których na pewno dobrze zdajesz sobie sprawę. Ale nie piszę, aby Ci o tym przypomnieć, ale trochę zmobilizować, takiego malutkiego kopa zapodać . Twój poziom wiedzy, sposób kadrowania, obróbki jest już na tyle duży i dojrzały, zatem czas poszukać tego co teraz najważniejsze .
    Pozdrawiam .

P.S. I jeszcze jedna sprawa. Te moje mądrkowania powyżej w dużym stopniu opierają się na własnych doświadczeniach. Ile to ja razy wracałem w to samo miejsce, o różnych porach dnia i roku. Ile godzin spędziłem na wyczekiwaniu odpowiedniego światła. I bardzo często wszystko fiaskiem się kończyło. Ale nie wolno się poddawać, tylko głęboko wierzyć i polować do upadłego. A upragniona nagroda w postaci dobrego zdjęcia na pewno wcześniej lub później się pojawi. A wtedy zadowolenie jest przeogromne i motywacja do dalszego działania spotęgowana .

Domyślnie

Dzięki Pawle za obszerny komentarz wziąłem to sobie do serca Byłem wczoraj na krótkim plenerze, bo już mnie "nosiło" znajdę chwilę na obróbkę to coś pokażę

Domyślnie

Tak z pewnością w lepszym świetle i delikatną mgiełką fajnie by sie prezentowało
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów