Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Domyślnie

Kurcze, miałem się nie wychylać z moimi obliczeniami co do światłożerności konstrukcji i poczekać, aż ktoś z forumowiczów zaproponuje wynik abym mógł porównać ze swoimi obliczeniami ponieważ nie bardzo wiedziałem jak to zrobić Jednak nikt się nie kwapi więc pozostaje mi opublikować swoje wypociny i odpowiedzieć w końcu na dawno zadane pytanie o liczbę przewodnią.
    Mając informacje o ułamkowym ubytku światła (1/64 - 1/4) obliczyłem różnicę użytej mocy, by później zmienić ją w ułamek dziesiętny aby łatwiej było go przekształcić na procentowy wynik. Obliczenia wykazały że strata światła mieści się w okolicach 23%. Nie wiem czy teraz się nie zagalopuję zakładając, że procentowy spadek przy pełnej mocy lampy będzie podobny, ale jeśli tak to łatwo jest obliczyć, że liczba przewodnia dla lampy 580EX z ringiem wynosi 45 tak więc spada o 13 w stosunku do gołego palnika.
    Proszę o sprostowanie gdybym mocno rozminął się z prawdą albo wyszedł z błędnych założeń.
    Zastanawiam się jednak czy to ma w ogóle jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość, bo na wynik 58m gołego palnika składa się moc lampy jak i ustawienie zooma, który w takim przypadku mocno zawęża snop światła. Praca zooma w ringu staje się niezauważalna pod kątem odległości ale może mieć wpływ na rozłożenie błysku w odbłyśniku. W tym przypadku teoretycznie im szerszy tym lepiej powinien rozkładać światło po odbłyśniku co pokazują poniższe lekko niedoświetlone zdjęcia.
    pierwsze z zoom na 28mm, drugie z zoom 105mm
    https://lh4.googleusercontent.com/_z...M/IMG_6034.JPG https://lh4.googleusercontent.com/_z...E/IMG_6036.JPG
    Ostatnio edytowane przez fotowator ; 16-03-2011 o 16:54

Domyślnie

Tego się nie podaje w %.
    Między 1/4 a 1/64 jest 4 EV róznicy.
    Czyli 16 razy mniej światła.
    Liczbę przewodnią lampy podziel przez 4.
    Zasięg lampy podziel przez 4.
    To wszystko co napisałem jest sobie równoważne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

oj tam...
    ...dzięki za sprostowanie i informacje

Domyślnie

...też lubię podłubać nieraz, no i tak mi się spodobał Twój pomysł, że przeszukałem allegro za taką miską. Pomyślałem pogody nie ma - to podłubie coś
    Podoba mi się tez wykończenie, pochwal się jeszcze jak malowałeś - proszkowo?
    ..no i gdzie u djabła stary semafor zdobyć
    pozdrawiam fotowator

Domyślnie

Nie wiem gdzie zdobyć taki odbłyśnik... ja swój zdobyłem czystym przypadkiem. Można gdzieś poszperać wśród firm, które zajmują się renowacją i serwisem sygnalizacji ulicznych, takie rzeczy to często złom, który wyrzucają. Co do malowania to jest to zwykły spray w puszce.

Domyślnie

może nie dokładnie to samo, ale podobne kształtem (nie wiem jak z wymiarami):

http://allegro.pl/n1k-oprawka-pojedy...514422240.html

sam się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że mleczny klosz, który przerobiłem na coś na kształt Beauty Dish-a daje podobne efekty (różnica taka, że nie w osi obiektywu, co jest głównym założeniem RL (choć cień rozkłada w nieco zbliżony sposób)), tylko straty światła są okropne Ale z drugiej strony aparat w automatyce dobiera sobie sam ilość światełka, więc coś jest na plus

Domyślnie

Czy ktos wie cos na temat Quantuum Ring Flash RF-800 ?
    na stronie quantuuma, na forum ani za pomoca wujka jakos nie moge znalezc wiekszej ilosci informacji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta
    Czy ktos wie cos na temat Quantuum Ring Flash RF-800 ?
    na stronie quantuuma, na forum ani za pomoca wujka jakos nie moge znalezc wiekszej ilosci informacji
    Ciekawe, pierwszy raz widze na oczy tego ringa
    jak to nowosc to pewnie zaraz za chwile pokjawia sie jakies recenzje

Domyślnie

Strasznie mało info, a cena atrakcyjna.
    jaki tam jest podział mocy? na zdjęciu nie widać
    wcale niby nie nowość. Nie wiem dlaczego nie było nigdzie nic o tym sprzęcie. Kiepska reklama.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-04-2011 o 13:37
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jakby potencjometr widac, ale co i jak? to juz nie, plus jakos duzo przelacznikow troche dziwnie
    ja w koncu kupilem z freepersa (1200) plus dodatkowo glowice (na razie 400, a w planach 600 i 1200)
    tylko na razie czasu nie mam na dokladne testy, ale jak juz w koncu troche pouzywam to sie podziele informacjami
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 01-04-2011 o 13:37

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów