Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta
    To generalnie mowisz że moge podlaczyc i 230V i 110V bez wzgledu na wszystko, a i tak bedzie dzialac bez szkod ?
    D

Nie rozumiem o co pytasz. Jak lampa jest 110V to musi być podłączona do 110V. Jak 230 V to o 230V.
    Dlatego masz Vagabond mini na 110 i 230V
    Jeśli użyjesz transformatora to podłączasz go do 230V i on daje Ci 110V.
    To nie może być byle jaki, musi być true magnetic cośtam, linki są na stronie AB, i ja taki kupiłem tylko mocniejszy niż polecają dla jednej lampy.

Vagabond ma ładowarkę 110-230V tak jak doczytałeś.

Wszystkie AB są trochę plastikowe ale za tę cenę nie kupi się równie dobrych lamp

Domyślnie

Wiem ze to zasilanie plenerowe, bo od jakiego czasu sie nad nim zastanawiam
    300 blyskow to calkiem spoko, transformator przy takiej wielkosci to zaden problem
    tylko teraz troche mnie zmartwiles ta plastikowowscia ;(
    nie to zebym nie szanwal sprzetu, ale pracuje w roznych warunkach, a czasami nie idzie to w parze z ostroznoscia
    jeszcze raz dzieki za info

Domyślnie

dotarlem teraz do cennika eu - 432GBP czyli wychodzi ponad 2000zł plus wysyłka... czym jest to spowodowane że w stanach po przeliczeniu kosztuje to prawie dwa razy mniej?
    Ostatnio edytowane przez [email protected] ; 04-03-2011 o 14:28

Domyślnie

tak tak, doczytalem juz wszystko
    szkoda ze w europie tak drogo...

Domyślnie

Panowie,
    Jeśli ktoś chce pobawić sie ringflashem ( i nie mam tu na myśli gównianych nasadek na lampę systemową czy takie coś zrobione ze stołu z kuchni z żarówkami) to musi wybecalować ca. 2000 pln. Albo więcej.
    Na tę chwilę mam ringa Jinbei RD600. I całkiem jest to fajna zabawka.
    Dostępny jest teoretycznie we Fripersie a praktycznie w Markofleshu.
    Ten z Markoflesha jest w zestawie z drugą głowicą i kosztuje 3100 ale są możliwości zakupienia tylko samego ringa i generatora w odpowiednio niższej cenie.
    Ja miałem dużo szczęscia i kupiłem swojego za 1800 pln w jakiś dziwny i skomplikowany sposób via Allegro.
    Ale nie był to zakup Allegro tylko w sklepie w Warszawie. Allegro posłużyło tylko jako słup ogłoszeniowy. Ze szczegółów transakcji wynikało ,że sprzęt pochodził prawdopodnie od Fripersa bo z tamtąd na moją prośbę wysyłano go do stolicy.
    Konkluzja:
    Jeśli nowy ring 600ws plus generator kosztuje 2000-2500 to realnie niezła cena, i nie ma co szukać taniej w świecie bo się nie znajdzie.
    Fakt ,że kupiłem trochę taniej ale to był przypadek.Prawdopodobnie towar się przeleżał na półce i zaczął "parzyć" finansowo.
    Być może w tym tkwi tajemnica ,że Fripers ma to tylko teoretcznie czyli niby w ofercie jest a realnie nie ma.

To RD600 Jinbei występuje też pod innymi nazwami np: Walimex, Lencarta Safari.
    O dziwo najtaniej kosztuje w Polsce.

Domyślnie

wcześniej prezentowałem własnoręcznie robionego lightringa,

sprzęt został przetestowany, i oto wynik świecenia lightringiem:

Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Witam,
    na razie zdjęcia samego ringa bo z fotkami jeszcze się nie rozpędziłem. Kilka słów o DIY na mojej stronie. Jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji, idealne rozprowadza światło na całej powierzchni dyfuzora i ma niewielkie straty światła. Jeśli chodzi o modę / portret - nawet z odległości 2m nie trzeba wprowadzać korekty błysku.

DIY na http://www.wator.aster.net.pl/Sprzet...mpy/index.html

Domyślnie

Bardzo fajna i staranna konstrukcja.
    Czy jestes w stanie podać liczbę przewodnią (liczba świetlna lub z angielska guide number G/N) dla tego układu z lampą EX580 lub inna najmocniejszą systemową.
    Pytam dlatego bo wszystkie nasadki fabryczne które próbowałem powodowały bardzo duże straty światła.
    Nie jest to ironia , jestem pod dużym wrażeniem dbałości wykonania.

Domyślnie

Nie mam światłomierza, jeśli ktoś podpowie jakiś domowy sposób aby zmierzyć liczbę przewodnią po przejściu przez zakamarki ringa chętnie się zastosuje. Też mnie ciekawi jakie dokładnie mam straty. Nie robiłem jeszcze porządnej sesji więc nie wiem jak dokładnie lampa zachowa się w studio ew. w plenerze.

Domyślnie

Zrób test - dwa zdjęcia na takim samym ISO i takim samym zoomie palnika lampy i oczywiście takiej samej przysłonie. Identyczna odległość od modelki (załóżmy 2 m, będzie potem łatwo liczyć). Zdjęcia koniecznie w trybie M, zapomnij o TTL, bo nie obliczysz wtedy nic.
    Pierwsze zdjęcie zrób bez złożonego ringa - podaj nam na jakim ułamku mocy musiałeś pracować by osiągnąć poprawną ekspozycje (1/64 ? 1/128? 1/32 ?). Drugie zdjęcie - z nałożonym ringiem. Tu zapewne będziesz musiał być blisko pełnej mocy lampy (1/2 ? 1/4?). W każdym razie podaj jaki ułamek mocy miałeś także wtedy.
    Oczywiście to będą tak tylko teoretycznie 2 zdjęcia, bo będziesz musiał wykonać całe serie zdjęć. Ale nas interesują parametry ekspozycji tylko dwóch z nich, o podobnym efekcie końcowym jesli chodzi o oświetlenie modelki (albo ściany, co wolisz )

zrób mi dla ciekawości zdjęcie czołówki ringa takie, gdzie będzie on niedoświetlony. Nie wierzę by osiągnąć ideał mając palnik tylko z jednej strony.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-03-2011 o 15:48
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów