Na taką zawiłą sytuację widzę tylko jedno wyjście - MS Outlook. Ale zainstaluj go jeszcze na tym kompie z XP i z outlookiem expresem. Zaimportuje wszystko automatycznie. Potem pozostanie ci tylko przegranie 1 pliku pst i gotowe.
Szukaj
Na taką zawiłą sytuację widzę tylko jedno wyjście - MS Outlook. Ale zainstaluj go jeszcze na tym kompie z XP i z outlookiem expresem. Zaimportuje wszystko automatycznie. Potem pozostanie ci tylko przegranie 1 pliku pst i gotowe.
najlepszym programem pocztowym jest GMAIL
ZA:
- dostep do poczty z kazdego miejsca
- mozliwosc darmowego podpiecia wlasnej domeny pocztowej
- prosty backup maili (po prostu raz na jakis czas pobierasz maile np do outlooka)
- 7 GB za free
- grupowanie maili w wątki
- super szybkie wyszukiwanie
- automatyczny podgląd dokumentów pdf doc, ppt i innych bez pobierania na dysk
- ITD...
D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR
Nikon http://greg77.com/
tak kolego, gmail jest moim najlepszą aplikacją do poczty.
i to, że działa za pośrednictwem przeglądarki jest tylko jej atutem.
korzystałem z outlook express, outlook, opery oraz mail (mac) i niestety zaden z tych programów nie radził sobie tak dobrze z grupowaniem wątków - przy dzięsiątkach maili dziennie nie wyobrażam sobie pracy bez tej funkcji.
ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem ? interesują mnie tylko rzeczowe i przemyślane argumenty pisane przez osoby znające pocztę od google.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-05-2011 o 00:59
D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR
Aplikacja internetowa nie jest zintegrowana z systemem. Nie można do niej skierować funkcji mail z innych programów. Nie można wykorzystać książki adresowej. Nie można zintegrować z wyszukiwarką (korzystał Pan z mail więc pewnie wie, jakim potężnym narzędziem jest Spotlight). Załącznikami można operować tylko w zakresie oferowanym przez program. I wiele innych funkcji które stanowią różnicę między połączeniem system-aplikacja a samą aplikacją.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-05-2011 o 22:34
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
- jesli korzystasz z gmaila na chrome, to jest zintegrowany z systemem (jesli nie, to integrują go przeróżne aplikacje)
- książkę*adresową synchronizuje się automatycznie z systemową (na windowsie chyba wymaga jakiejs aplikacji)
- "Załącznikami można operować tylko w zakresie oferowanym przez program"
tego nie rozumiem, możesz ściągać pliki na dysk
kopiuj/wklej z ustawien gmail dla firm (za free) - zwykla poczta w domenie @gmail.com również*to obsługuje
"
Zezwalaj użytkownikom na instalowanie punktów dostępu do Dokumentów Google, Kalendarza Google oraz Gmaila z pulpitu systemu Microsoft Windows. Są one wstępnie skonfigurowane do współpracy z kontami w Twojej domenie i działają w uproszczonym oknie przeglądarki Google Chrome. Ta aktualizacja pozwala też użytkownikom ustawić Gmaila jako domyślny program poczty e-mail.
Pobierz te funkcje dla siebie stąd lub udostępnij ten link użytkownikom: http://dl.google.com/tag/s/ap=kamilc...etuptagged.exe
"
- po wejsciu w ustawienia (tak, aplikacja internetowa też jest konfigurowalna) gmaila wystarczy kliknąć "udostępnij OFFLINE". Od tego momentu archiwum i najnowsze maile wraz z załącznikami będą*dostępne z poziomu przeglądarki na komputerze bez dostępu do internetu. Poczta i załączniki ściągają*się*automatycznie i zapisują*na dysku podobnie jak dane z np.outlooka.
- do tego gmail ma najlepszy antyspammer
- kalendarz w gmailu (za darmo) powiadamia smsami o terminach i potrafi automatycznie synchronizować się*z kalendarzem na komputerze
- pod gmaila można podpiąć domenę firmową (za darmo tu) i zakladać nowe konta emailowe (do 50 za free)
Oczywiście gmail nie jest też*pozbawiony wad, mi najbardziej przeszkadza brak możliwości zaznaczania maili (w widoku listy) klikając w ich temat - w aplikacjach na komputerze można łatwo zaznaczyć kilka maili z wciśniętym klawiszem CTRL, albo SHIFT - w gmailu trzeba celować myszką*w małe kwadraciki.
- W wydaniu darmowym ma ograniczoną*pojemność*- 7GB, po kilku latach w ostatnim miesiącu zapełniłem całą skrzynkę, zostałem poniekąd 'zmuszony' do zapłacenia 5 dolarów (15zł) opłaty rocznej za 20GB. chyba nie ma tragedii...
Ale mnie nie chodziło o rozwiązywanie Twojego problemu, tylko Jacka. Co do Twojego problemu to gmail, nie jest "aplikacją do poczty", przykro mi, ktoś wprowadził Cię w błąd.tak kolego, gmail jest moim najlepszą aplikacją do poczty.
To gratulacje, bo nie jest wspierany od kilku lat. Jest standardową aplikacją wewnętrzna Windows XP Home , który nie obsługuje pamięci powyżej 4GB, sam program pocztowy traci swoją stabilność, gdy skrzynka odbiorcza (folder Skrzynka odbiorcza.dbx) przekroczy wielkość 2GBkorzystałem z outlook express
Przeczytaj, co napisał Jacek, przeanalizuj jego złożony problem (o tym, między innymi piszemy w tym wątku), w tej kwestii postaraj się znaleźć rozwiązanie. Cóż, przemyśl to wszystko jeszcze raz...ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem
Pozdrawiam.
"Slajd to slajd"- Wiktor Wołkow
- dla osoby, która ma kilkanaście tysięcy odebranych emaili i kilka tysięcy wysłanych, ładnie posegregowane w katalogach, tożsamościach itd?
- gdzie niektóre maile maja ponad 20 MB, a niestety mają tak głupi tytuł, że musisz otworzyć plik by zobaczyć co to jest?
- po co to komuś, kto korzysta z jednego komputera i jesli w ogóle podróżuje, to z nim (tzn z tym laptopem)
- co gdy będąc u klienta nie mogę mu czegoś pokazać/udowodnić, bo nie ma w terenie dostępu do neta? Nie ściągne tego z iPlusa, bo jak się orientujesz zdjęcia mają po kilka MB i bym się zestarzał zanim bym ściągnął kilka MB
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami