Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: D90 na mrozie

Domyślnie D90 na mrozie

Jeździłem z d90 na nartach w Alpach na wysokości 3400mnpm przez kilkanaście dni w temp. nawet -18stC. Żadnych problemów. Napstrykałem mnóstwo zdjęć, AF nie zawodził. Problemem jest i będzie kondensacja pary po gwałtowanej zmianie z zimnego na ciepłe. Było już to poruszane wiele razy na tym forum. Zatem nie tyle temperatura co wilgoć jest ważna dla elektroniki. Oczywiście sprzęt zawiera też mnóstwo mechaniki, która z kolei może nie całkiem dobrze się spisywać w niskich temperaturach, ale jak wyżej- mi się nie zdarzyło. Po za tym tak, jak kolega jarkko- nie szarpać!
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie D90 na mrozie

Miałem ostatnio okazję popracować D90-tką po pare godzin dziennie na powietrzu (0 do -6 C, silny wiatr) Po godzinie, mimo naładowanych akumulatorów (nawet zmiany na nówki) aparat odmawiał współpracy - nie reagował na spust! Wyłaczenie i właczenie nic nie dawało, zmiana programu również, zmiana obiektywu też!!! Pomagało wsadzenie za pazuchę na kwadrans (co nie jest proste, zwłaszcza z tele). Robota była poważna, sytuacja irytująca. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?? Czy reklamować sprzęt? (nówka - z grudnia 2010...) Pozdrawiam

Domyślnie

Ja mojego Nikusia D90 męczyłem przy -19, dwie baterie dały rade 3 godziny, obiektyw 70-300 po kilku minutach zaczął chodzić jak w mucha w smole.
    adamzajac.wordpress.com

Domyślnie

Do reklamacji nie ma podstaw, bo wg instrukcji zakres temperatur pracy to od 0 do +40 stopni C.

Domyślnie

jest sporo takich tematow na forum.... np "Lustrzanki na mrozie" - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162153
    i wujek google... - http://www.google.pl/search?q=lustrz...ient=firefox-a

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Piter0611 nie funduj takiego hard core 90-tce, bo przy takich zmianach temperatur występuje kondensacja pary wodnej wewnątrz puszki i może się to bardzo nieprzyjemnie skończyć.
    Z własnego doświadczenia mogę dodać, że temperatury do -24 stopni Celsjusza, na moim sprzęcie nie robią żadnego wrażenia. Oczywistym jest spadek wydajności baterii i prędkości działania optyki ( smary tężeją i wszystkie mechanizmy chodzą wolniej). Do reklamacji nie ma podstaw, zakres temperatur podany jest w instrukcji.

Domyślnie

Witam. Coś nie teges , bo mój D50 wytrzymuje na mrozie -10 stopni, parę godzin na akumulatorze. Natomiast z tego co wyczytałem to aparat odmówił ci współpracy, pomimo wymiany akumulatorów na naładowane. Ja bym reklamował, no bo co -zimą masz niefotografować.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Andrychów / Kraków

Domyślnie

Mój D90 był na -5 przez jakieś 7 godzin i wszystko działało bez zarzutu.
    Nikon D90 18-55mm

Domyślnie

A mój D80 przy -19 chodził równo przez 6h, nim mu nie było Działa dalej.
    Do reklamacji nie masz podstaw.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Długo szukałem tego zakresu temperatur, ale faktycznie, str. 272 instrukcji! Zatkało mnie! To oznacza, że lustrzanką w zimie tylko przez okno??? To przecież jakaś bzdura!!! Ostatnio mój nowy nabytek zepsuł mi parę fajnych ujęć ze śmigłowca (też było zimno, bo bez szyby...). Myślałem, że autofokus na zimnie nie nadążał. Ale to chyba ten sam problem.. Poprzednio pracowałem z D70s i takich fochów nie było! Spróbuję, mimo wszystko zaatakować servis Nikona. Może elektronika ma feler i coś nie styka na zimnie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów