Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Solidna wygodna torba biodrowa

Chodzi mi o niedużą, wygodną, solidną niekrepującą ruchów torbę biodrową która można zabrać w góry.
    Wejść ma D200 z obiektywem max N35-70 + ew dodatkowy obiektyw i drobiazgi jak filtry cokin czy dodatkowy akumulator, karta.

Myślałem o Lowepro Off Trail 2 / Outback 200 . Tam można dołączać pokrowce na obiektywy, tylko czy to dobre rozwiązanie? Miał ktoś tego typu torbę i używał w górach?

A może Toploader Zoom AW? Tylko on zdaje się nie ma pasa.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 23-01-2011 o 02:08

Domyślnie

Ja mam LP Orion. Mieści mi się w nim d300, T12-24, N18-70, N70-300VR oraz filtry i parę dupereli. Przy tym sprzęcie mieszczę się już tak na styk albo nawet już się nie mieszczę. Nie wejdzie mi już aparat z zapiętym 70-300. Jeszcze nie dawno zamiast VR-ki miałem 70-210 i było w miarę OK. Oczywiście zamki już prawie trzeszczą jak zapinam, ale jeszcze się trzymają. Ogólnie jestem zadowolony z torby i jej sposobu noszenia, ale torbę noszę nie na samym pasie biodrowym, ale dodatkowo z pasem naramiennym. Zdecydowanie zwiększa to stabilność torby. Na torbę idzie normalny, standardowy plecak. Oczywiście torba jest z tyłu. Gdy potrzebuję coś z torby, rozpinam pas i przekręcam ją na przód.
    Niestety teraz już rozglądam się za czymś większym. Podoba mi się Orion AW (z dopinanym plecakiem), ale obawiam się o pojemność tegoż właśnie plecaczka. Podoba mi się też K4L Naneu, ale w tym wypadku odpada wygodne dojście do sprzętu. Za każdym razem trzeba będzie ściągać plecak

Domyślnie

W zasadzie mam bardzo fajny plecak dwukomorowy ale niestety o ile na sprzęt jest on w zupełności wystarczający to jeśli chodzi o ubrania i prowiant już nie zawsze. Komora górna mieści zaledwie dodatkowe lekkie spodnie sportowe, ze dwie cienkie warstwy góry i ew cienka kurtkę + mały prowiant, termos. Poza tym taki plecak sporo waży.

Zacząłem zastanawiać się nad kupnem torby biodrowej i lekkiego specjalistycznego plecaka wspinaczkowego. Ktoś może kombinował w tą stronę? Tylko trochę mam obawy czy taka torba jest funkcjonalna i czy wygodna przy wielogodzinnej wędrówce/wspinaczce?

Domyślnie

Możesz napisać co to za plecak?? (ten 2 komorowy)
    Ja zamiast plecaka wspinaczkowego mam zwykły VauDe 28+4L Na jedno/dwu dniowe wycieczki mieszczę się raczej bez problemu.
    Nie mam niestety zbyt wiele zdjęć, ale mniej więcej wygląda to tak
    http://picasaweb.google.com/galonek1...98104694915266 (mam nadzieję że zdjęcie wejdzie)
    To ten po lewej stronie. Tam niosłem jeszcze statyw ale się w kadrze nie zmieścił

Domyślnie

Mój plecak to Primus AW Jest OK gdy nie trzeba zabrać rzeczy na zmianę na kilka dni. Na weekend w tatry nadaje się choć jest upchany na maxa a kurtka/bluza zazwyczaj wędruje na zewnątrz co jak wiadomo nie jest dobrym rozwiązaniem. Tak samo śpiwór jest na zewnątrz co w przypadku deszczu może skończyć się nieprzyjemnie.

Co do plecaka wspinaczkowego to tak go nazwałem. Chodziło mi o zgrabny solidny wygodny plecak do 40L nadajacy się do wędrówki po górach.

Domyślnie

Musisz też pamiętać o tym, że jak torba biodrowa ma wylądować pod plecakiem to plecak nie może być za wysoki. Nie wiem dokładnie jak chcesz to nosić, jeśli tak jak ja (zdjęcie) to w przypadku zbyt długiego plecaka, będzie on ściągał w dół torbę. Już z moim niewielkim plecakiem, szelki mam ściągnięte niemalże do minimum, a sam plecak jest dosyć wysoko na plecach.

Domyślnie

Ja myślałem o tym żeby torbę biodrowa w czasie wędrówek mieć z przodu by byl wygodny dostęp do aparatu.
    W primusie zazwyczaj aparat miałem stale wyjęty gdyż przeszkadzała mi ciągła konieczność zdejmowania plecaka i wyjmowania aparatu. Niby ma on specjalną kieszeń która umożliwia wyjęcie aparatu bez zdejmowania plecaka ale jak plecak był wypchany jakoś trudno było mi wyjmować i wkładać aparat bez zdejmowania.

Domyślnie

No to niestety muszę Cię zmartwić. Taka torba z przodu jest trochę niewygodna.
    Po pierwsze, już przy umiarkowanie stromych podejściach ogranicza ona ruchy nóg. Torba na pewno będzie przeszkadzała przy wychodzeniu na skałkach. Po prostu nie podniesiesz kolana.
    Po drugie, będziesz miał problemy z patrzeniem pod nogi. W szczególności na skałkach, gdzie łatwo się potknąć.

MZ pierwszy argument eliminuje całkowicie taki sposób noszenia. Jeśli 2 problem nie będzie Ci tak bardzo przeszkadzał, to może warto rozważyć torbę typu Colt (jakiś TopLoad) z pasami do umieszczenia na klatce piersiowej.

Ogólnie transport sprzętu w górach to trochę ciężki temat. Raczej trzeba iść na kompromisy (pojemność, wygoda wyciągania/użytkowania, miejsce na inne graty)
    Nie wiem czy czytałeś ten temat?
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=168778
    Może tam coś znajdziesz dla siebie. Ciekawym rozwiązaniem jest też uszycie wsadu do zwykłego plecaka transportowego, ale tu pojawia się problem z wygodą wyciągania sprzętu.

Domyślnie

Dzięki za te cenne wskazówki. Trochę mnie zmartwiłeś. Zatem zostaje chyba wybór między czymś małym np Toploaderem i Off Trail. Musze sobie te torby obejrzeć. Jakiś stary plecak 30L mam więc na początek może wystarczy sama torba.

Uprawnienia umieszczania postów