balans bieli zbyt mi wchodzi w czerwieńPoza tym sympatyczne proste ujęcie.
Szukaj
balans bieli zbyt mi wchodzi w czerwieńPoza tym sympatyczne proste ujęcie.
http://facebook.com/fotomagik
D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół
Napisałem już coś powyżej, ale chyba muszę rozwinąć.
Czy zawsze obowiązkiem fotografującego jest przedstawienie sfotografowanego papieru jako zupełnie białego?
W Krajobrazie od czasu do czasu wybucha afera na temat koloru śniegu.
Dom to niekoniecznie studio. Więc nie wszystkie wnętrza są oświetlone np. referencyjnymi Soluxami o temperaturze 4700k. Do tego dochodzą różne kolorowe przedmioty, ktore mogą użyczać zafarbu innym. W takich warunkach może występować dominanta i skoro ją widzimy (choć może nie zdajemy sobie czasem z tego sprawy), to czemu nie miałaby być również na zdjęciu? Następna kwestia to specyfika materiału, na którym się akurat fotografuje - tutaj akurat Portra 160VC, która podkreśla barwy bo do tego służy. Oczywiście dochodzi sprawa odpowiedniego monitora wraz z oprofilowaniem i kalibracją, oraz umiejętności fotografującego. Większość z Was upraszcza - skoro widzicie dominantę, oznacza to lamerstwo fotografującego, który nie umie sobie poradzić z WB.
Nie twierdzę, że umiem robić zdjęcia i że zrobiłem wszystko prawidłowo. Wszystko to moje subiektywne odczucia, wydawało mi się, że oddałem naturalny, domowy klimat. Jeśli nie, to trudno. Uczę się. A co do B&W to próbowałem ale nie podobało mi się zupełnie.![]()
Ostatnio edytowane przez wpkx ; 11-01-2011 o 13:33
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Kolory do kitu, ale zdjęcie samo w sobie przyjemne.
niestety zgadzam się że strasznie czerwono modelka wyszła![]()
Kadr jest fajny i bardzo przyjemny,a do tego ma swój klimacik, pomimo, być może nietrafionego WB![]()
Canon 400d plus kilka szkiełek i coś do błyskania - to już przeszłość
D7000|D7200|Sigma 17-50|N35 1,8|N18-105 VR|N70-300 VR|SB-800
moje pstryki
Widać lekko czerwoną dominatę na modelce, ale widać też zamyślenie i skupienie; widać że w tym momencie robi coś, co jest jej obowiązkiem.
To zdjęcie dla mnie przedstawia emocje modelki...
Myślę, że o to chodzi...
Mi się podoba, TAK TRZYMAJ
IMHO w fotografii chodzi o dwie rzeczy:
1. klimat;
2. emocje;
Więc jeszcze raz:
Mi się podoba, TAK TRZYMAJ![]()
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
Skontaktuj się z nami