Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: zimowo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie zimowo.

no to dodaje pierwszy raz swoje zdjęcia, troche sie boje, ale mam nadzieje, że nie jest aż tak źle ? ; ]
    wiem, dużo, ale nie mogłam sie zdecydować.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

PS. Wiem, że napis okropny. nie krzyczcie !

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

zero komentarzy, czyli aż tak fatalnie.. szkoda.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Płasko, ciasno, bw jak z automatu.
    krytyka nie boli krytyka ma uczyć

Domyślnie

naprawde podobają Ci się te kolorowe wstawki ?
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Brakowało Ci światła w południe na śniegu, że walnąłeś na wprost i to chyba wbudowaną lampą?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

retter - więc, może mi powiesz co zrobić , żeby nie było płasko ? bo nie bardzo rozumiem ?

Tomku - tak, podobają mi sie takie kolorowe wstawki. wiem, że nie jest to zrobione profesjonalnie, bo fotografia jest dla mnie czymś, co ciągle poznaje. tak samo z obróbką. poza tym, jestem młodą osobą, która fotografuje głównie znajomych ludzi. ; ]

BolzZ - hmm, nie. jak sie nie myle to tylko pierwsze zdjęcie jest z lampą. to było pierwsze zdjęcie, które wgl zrobiłam. wiem, że źle to wygląda. ale.. chce poznać jakieś głębsze uwagi na temat tych zdjęć.

Domyślnie

Co wy z tym dmuchaniem w śnieg macie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wikk Zobacz posta
    jak sie nie myle to tylko pierwsze zdjęcie jest z lampą. to było pierwsze zdjęcie, które wgl zrobiłam.
    zerkłem w exif i lampa jest na wszystkich zdjęciach i to właśnie spłaszczyło te zdjęcia
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Tu w exify patrzeć nie trzeba, no chyba, że jako dowód je potraktować

Domyślnie

Hmmm ja zerkam w exify i widzę lampę tylko na 4, 6 i 9
    Co spłaszczyło zdjęcia? Światło Jest bardzo rozproszone - z góry przez chmury, a z dołu i boków przez śnieg. Masz więc prawie równomiernie ze wszystkich stron oświetloną postać i to daje efekt spłaszczenia. To właśnie światłocienie powodują efekt 3D A lampa użyta na wprost usuwa większość cieni i spłaszcza zdjęcie jeszcze bardziej. Dlatego (zazwyczaj) albo zdejmujemy lampę z aparatu albo staramy się odbić światło od jakiejś powierzchni. Więcej znajdziesz w dziale o lampach
    Przede wszystkim zwróć uwagę na kadry, bo są nijakie. Polecam jakąś książkę o kompozycji (np. "Kompozycja obrazu fotograficznego" Pawła Wójcika). Ucinasz też kończyny np. na 4 i 6. Takie cięcia nie wyglądają dobrze.
    Kolorowe wstawki w zdjęciach BW są w złym guście. Raczej nie oczekuj, że się spodobają na tym forum.
    Samo BW jest słabe - to raczej szaro szare zdjęcia. Tu polecam przeglądać forum i poczytać trochę o obróbce BW (np. "Czarno-Biała Fotografia Cyfrowa" J. Beardsworth - dowiesz się przy okazji sporo jak i czym obrabiać w PSie)
    Zwróć uwagę na ostrość - w przypadku portretu zazwyczaj umieszczamy ją na oczach.
    No, i sama obróbka też jest nijaka. Właściwe to oprócz zdjęcia saturacji to chyba nic nie robiłaś, co? Warto wyostrzyć zdjęcie po zmniejszeniu.
    Przede wszystkim oglądaj zdjęcia na forum - można się tu dużo dowiedzieć. Jest też dział z tutorialami i "w trakcie obróbki" - tam też rzuć okiem.

PS. Taką stronkę znalazłem - jest tam prezentacja w PowerPoint o podstawach kompozycji http://www.eko.uj.edu.pl/laskowski/Fotografia.htm
    Ostatnio edytowane przez ChollaYi ; 14-01-2011 o 10:18
    Pozdrawiam
    Michał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów