Szukaj
zero komentarzy, czyli aż tak fatalnie.. szkoda.
Płasko, ciasno, bw jak z automatu.
krytyka nie boli krytyka ma uczyć
naprawde podobają Ci się te kolorowe wstawki ?
D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....
Brakowało Ci światła w południe na śniegu, że walnąłeś na wprost i to chyba wbudowaną lampą?
retter - więc, może mi powiesz co zrobić , żeby nie było płasko ? bo nie bardzo rozumiem ?
Tomku - tak, podobają mi sie takie kolorowe wstawki. wiem, że nie jest to zrobione profesjonalnie, bo fotografia jest dla mnie czymś, co ciągle poznaje. tak samo z obróbką. poza tym, jestem młodą osobą, która fotografuje głównie znajomych ludzi. ; ]
BolzZ - hmm, nie. jak sie nie myle to tylko pierwsze zdjęcie jest z lampą. to było pierwsze zdjęcie, które wgl zrobiłam. wiem, że źle to wygląda. ale.. chce poznać jakieś głębsze uwagi na temat tych zdjęć.
Tu w exify patrzeć nie trzeba, no chyba, że jako dowód je potraktować![]()
Hmmm ja zerkam w exify i widzę lampę tylko na 4, 6 i 9
Co spłaszczyło zdjęcia? ŚwiatłoJest bardzo rozproszone - z góry przez chmury, a z dołu i boków przez śnieg. Masz więc prawie równomiernie ze wszystkich stron oświetloną postać i to daje efekt spłaszczenia. To właśnie światłocienie powodują efekt 3D
A lampa użyta na wprost usuwa większość cieni i spłaszcza zdjęcie jeszcze bardziej. Dlatego (zazwyczaj) albo zdejmujemy lampę z aparatu albo staramy się odbić światło od jakiejś powierzchni. Więcej znajdziesz w dziale o lampach
Przede wszystkim zwróć uwagę na kadry, bo są nijakie. Polecam jakąś książkę o kompozycji (np. "Kompozycja obrazu fotograficznego" Pawła Wójcika). Ucinasz też kończyny np. na 4 i 6. Takie cięcia nie wyglądają dobrze.
Kolorowe wstawki w zdjęciach BW są w złym guście. Raczej nie oczekuj, że się spodobają na tym forum.
Samo BW jest słabe - to raczej szaro szare zdjęcia. Tu polecam przeglądać forum i poczytać trochę o obróbce BW (np. "Czarno-Biała Fotografia Cyfrowa" J. Beardsworth - dowiesz się przy okazji sporo jak i czym obrabiać w PSie)
Zwróć uwagę na ostrość - w przypadku portretu zazwyczaj umieszczamy ją na oczach.
No, i sama obróbka też jest nijaka. Właściwe to oprócz zdjęcia saturacji to chyba nic nie robiłaś, co?Warto wyostrzyć zdjęcie po zmniejszeniu.
Przede wszystkim oglądaj zdjęcia na forum - można się tu dużo dowiedzieć. Jest też dział z tutorialami i "w trakcie obróbki" - tam też rzuć okiem.
PS. Taką stronkę znalazłem - jest tam prezentacja w PowerPoint o podstawach kompozycji http://www.eko.uj.edu.pl/laskowski/Fotografia.htm
Ostatnio edytowane przez ChollaYi ; 14-01-2011 o 10:18
Pozdrawiam
Michał
Skontaktuj się z nami