Close

Strona 64 z 72 PierwszyPierwszy ... 14546263646566 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 720

Wątek: Cena LPG

Domyślnie

Kolega pewnie też kupuje pastę Colgate itp. O szamponie Schwarzkopf nie wspomnę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    chcesz mi powiedzieć, że mówisz carefour? tak dokładnie, jak jest napisane? z "c" i "o"?
    Zawsze byłem "inny" . Jeżdżę be em wu, nie bi em dablju. Mam monitory el ce de, nie el si di. Dodaję keczup, nie keczap. A na stacjach jest el pe gie. Nie el pi dżi.
    Rozumiem jeszcze takie słowa jak Coca-Cola, czyli koka-kola czy Toyota, czyli tojota, bo to ogólnoświatowe marki - symbole.

Szanujmy nasz język. Wali mnie to, że to obce koncerny. Niech się dostosują. Wolę Biedronkę, Żabkę itp. FreshMarket już mnie wkurza.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

carefour to też światowy koncern...

Absolutnie zgadzam się z częścią dotyczącą wyrazów, które da się przeczytać po polsku, ale akurat tego się nie da więc nie ma sensu kombinować.

Tak też wolę beemwu i elcede ale bez przesadyzmu w drugą stronę

(choć czytanie wszystkiego po angielsku jest bardziej wkurzające niż odwrotnie, uwielbiam pisanie w Łerdzie)
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Na marginesie zastanawiam się czemu praktycznie wszyscy błędnie mówią o Wieży Ajfla podczas gdy on się nazywał Efel. Był przecież Francuzem, a nie Niemcem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Na marginesie zastanawiam się czemu praktycznie wszyscy błędnie mówią o Wieży Ajfla podczas gdy on się nazywał Efel. Był przecież Francuzem, a nie Niemcem.
    A nie czasem Eiffel mu było?
    Carrefour jest nazwą francuską i dlatego preferuję wymowę francuską (powiedzmy ).
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Napisałem przez jedno "f", żeby oddać wymowę.
    Podobnie ma się sprawa ze Strasbourgiem. Nie ma takiego miasta jak Sztrazburg (a przynajmniej nie jest ono siedzibą PE i RE). Jest (wymowa) Strasburg.

Domyślnie

Napisałem przez jedno "f", żeby oddać wymowę.
    Podobnie ma się sprawa ze Strasbourgiem. Nie ma takiego miasta jak Sztrazburg (a przynajmniej nie jest ono siedzibą PE i RE). Jest (wymowa) Strasburg.
    Nie ma też Rzymu, jest Roma...
    A przede wszystkim, to nie ma Londynu...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Rzym jest ewidentnym spolszczeniem (podobnie jak i Londyn). Ale nie ma podstaw, aby stosować niemiecką formę miast i ludzi, którzy Niemcami nie byli bądź od grubo ponad stu lat nie są miastem niemieckim.

Swoją drogą ciekawe jakie by było oburzenie, gdyby Amerykanie mówili o Warszał itp.

Domyślnie

Rzym jest ewidentnym spolszczeniem (podobnie jak i Londyn). Ale nie ma podstaw, aby stosować niemiecką formę miast i ludzi, którzy Niemcami nie byli bądź od grubo ponad stu lat nie są miastem niemieckim.

Swoją drogą ciekawe jakie by było oburzenie, gdyby Amerykanie mówili o Warszał itp.
    Tak samo jak Sztrasburg jest spolszczeniem...

Domyślnie

Spolszczeniem zniemczenia chyba.

Strona 64 z 72 PierwszyPierwszy ... 14546263646566 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów