Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: oczekiwanie...

Domyślnie oczekiwanie...

Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S

Domyślnie

szczerze to jest totalny dół. nie wiem po co wrzucasz tu takie zdjęcie. na prawdę nie każde zdjęcie, które popełnisz musi się znaleźć na forum. nie zrozum nnie źle, ale prezentując co chwilę tak banalne i nudne kadry sam sobie szkodzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erde Zobacz posta
    szczerze to jest totalny dół. nie wiem po co wrzucasz tu takie zdjęcie. na prawdę nie każde zdjęcie, które popełnisz musi się znaleźć na forum. nie zrozum nnie źle, ale prezentując co chwilę tak banalne i nudne kadry sam sobie szkodzisz.
    Rozumiem, że wypowiadasz się za siebie czy prezentujesz większe grono, dajmy szanse innym...Pokazywać zdjęcie mogę, chyba, że o czymś nie wiem... dużo napisałeś ogólników, daj mi kilka wskazówek, KONKRETÓW za nie podziękuję.
    Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S

Domyślnie

oczywiście, że za siebie. prezentując dużą ilość przeciętnych zdjęć będziesz tak właśnie odbierany - przeciętnie. chyba sam przyznasz, że akurat powyższe zdjęcie nie jest najwyższych lotów. jestem pewien, że jego mankamenty sam zauważasz, aczkolwiek ja nie jestem żadnym autorytetem by wytykać błędy - dla mnie po prostu nuda i niebieski śnieg ;D ale jak zawsze peace i no hard feelings proszę

Domyślnie

prezentując dużą ilość przeciętnych zdjęć będziesz tak właśnie odbierany - przeciętnie.
    Myślę, że za bardzo się wgłębiasz w potrzeby osób trzecich.

Co do zdjęcia - faktycznie średnio to wyszło, dół ciemny już i tak widocznie wyciągany, kadr też nie specjalny - od taki. Kolorek nieba ładny ale to za mało ...

Domyślnie

dla mnie po prostu nuda i niebieski śnieg
    A dla mnie wręcz przeciwnie.To co erde uważa za nudne mnie wręcz fascynuje.Zdjęcia darka_d są mi bardzo bliskie,sam zresztą popełniam bardzo podobne.Tu ważne są subtelne tony,zestawienia delikatnych barw i kształtów.Nie można przykładac do wszystkiego swojej miary,jeśli taki sposób widzenia świata jest komuś obcy to trudno,jego strata. Ja np. nie lubię tzw. minimali,zabełtanej wody z jakimś kołkiem itd.Więc się nad nimi nie pastwię,bo rozumiem,że są tacy co im to pasi.Chociaż sam uważam tego typu "twórczość" za łatwiznę i rodzaj kiczu.
    Co do zdjęcia mam jedną uwagę,drzewko za mało się odcina od tła,zwłaszcza na poziomie pierwszych dolnych gałęzi.Wiem,że takie rzeczy cholernie trudno wyłapać "w polu",ale kiedy sobie je uzmysławiamy jest szansa,że next time...Tu wydaje się,że mogło pomóc obniżenie pozycji aparatu(przykucnięcie).
    A i kto do cholery wymyślił,że śnieg nie może być niebieski,kiedy taki właśnie jest zwykle w naturze.Zresztą tutaj właściwie jest biały,no może odrobinę niebieskawy.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 07-12-2010 o 20:52
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Udało Ci się zrobić ciekawe zdjęcie z nieciekawej aury.
    Fotoamator + Nikon D300, FujiFilm S5 Pro, Fujifilm X10 i XT-10
    Pozdrawiam. M.K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    A i kto do cholery wymyślił,że śnieg nie może być niebieski,kiedy taki właśnie jest zwykle w naturze.Zresztą tutaj właściwie jest biały,no może odrobinę niebieskawy.
    Da się zauważyć tutaj na forum nieustanny bieg za 100% bieli w białym. Specjalnie się ostatnio przyglądałem, śnieg w cieniu ma zabarwienie niebieskie, jak przy wschodach i zachodach w świetle ma zabarwienie pomarańczowe. Jaki jest sens łapania światła gdy potem wg. wielu powinniśmy jego barwę neutralizować. Co najwyżej delikatnie zdjąć nadmiar ...

Domyślnie

Uważam,że jest ładnie.
    Ja dałbym tylko cieplejszą,ociupinę tonację i trochę więcej światła na końce tego czegoś na polu,z lewej strony...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matios Zobacz posta
    Da się zauważyć tutaj na forum nieustanny bieg za 100% bieli w białym. Specjalnie się ostatnio przyglądałem, śnieg w cieniu ma zabarwienie niebieskie, jak przy wschodach i zachodach w świetle ma zabarwienie pomarańczowe. Jaki jest sens łapania światła gdy potem wg. wielu powinniśmy jego barwę neutralizować. Co najwyżej delikatnie zdjąć nadmiar ...
    Ostatnio trafiłem na pole brokułów wystających spod śniegu. Nie wrzuciłem tego zdjęcia na forum, bo generalnie było kiepskie światło i - co tu ukrywać - wyszło nudnie, ale za to było dobrym przykładem przeciw tej obsesji WB, o której wspomina matios. Śnieg między brokułami po prostu wydawał się zielony, nawet kiedy go "na chama" spipetowałem w moim programie graficznym i ustawiłem tak, żeby był biały. Pipeta mówi {R:255; G:255, B:255}, a oko widzi: zielony. Taka właściwość ludzkiego spostrzegania, po prostu. Żeby to zrównoważyć musiałbym chyba ustawiać jakąś sztuczną dominantę na śniegu, a tego nie chcę.

Piszę bo tez mnie ten pęd ku kolorkom rodem z gier komputerowych niepokoi.

Co do głównego wątku to mnie też ten typ zdjęć nie przewierca, ale staram się zachowywać postawę Duder'a. Kiedy widzę zdjęcie, które mi nie pasi, a jednocześnie widzę lepszych ode mnie i bardziej doświadczonych fotografów, którzy piszą, że coś w tym jest, to się staram zazwyczaj nie odzywać. Może czegoś nie dostrzegam, a może to tylko sprawa gustu.
    Pozdrawiam!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów