Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Z raw do jpg

Domyślnie Z raw do jpg

witam,

Czy jest szansa wywołania raw do jpg'a bez utraty jakości? Obrabiam foty w camera raw tzn. ekspozycja, balans bieli, kontrast itp. Następnie otwieram obrazek w PS 3 i wyostrzam. No i teraz następuje moment, w którym nie wiem co dalej. Kiedy zapiszę całość jako psd to naprawdę jest super, ale pliki ważą ponad 25 mb. Kiedy zapiszę obraz jako jpg jest ok z wielkością pliku tzn. ok 6 mb, ale gołym okiem widzę spadek jakości (ostrość, nasycenie barw) w stosunku do psd... Czy ktoś ma na to receptę?

Domyślnie

Coś musisz mieć nie tak poustawiane w Szopie. Jaką masz ustawioną jakość jpg? Jak wyglądają ustawienia koloru?

Domyślnie

a we wlasciwosciach kompresji jpg co masz ustawione?
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

hmm...to mnie zaskoczyliście...wybieram "save as", następnie "jpg", uality 12...nie mam żadnych dodatkowych ustawień do wyboru...idę szperać...
    Ostatnio edytowane przez .:Look:. ; 06-12-2010 o 10:52

Domyślnie

Powinieneś wybrać ustawienia europejskie, aczkolwiek nie wiem czy to wiele pomoże. Zaznacz też kratki przy zapytaniu jeśli brak profilu koloru lub profil koloru zdjęcia jest inny od ustawionego w programie.

Domyślnie

Color settings zmieniłem na "europe prepress 2"...efekt bez zmian...ciągle lekka mgiełka na jpg'u w stosunku do psd...

Domyślnie

wstaw gdzies jednego rawa, sprawdze u siebie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:Look:. Zobacz posta
    Color settings zmieniłem na "europe prepress 2"...efekt bez zmian...ciągle lekka mgiełka na jpg'u w stosunku do psd...
    "Europe Prepress" zmienia tylko profile CMYK, a Ty przeciez zapisujesz obrazek RGB. Najwazniejsz dla Ciebie jest ustawienie profilu sRGB i z tymze profilem zapisywanie JPGa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dokładnie. Masz wybrać uniwersalne ustawienia koloru w Europie 2, jeśli chcesz Adobe RGB lub uniwersalne ustawienia koloru do internetu, jeśli chcesz sRGB.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów