Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Ramki do slajdów

Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.
    F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
    Grupa ,,SABAT,,

Domyślnie

jest standart wymiarów zewnetrznych. Ale nie grubosci. Zachodnie ramki (Hama, Rowi i inne) są wąskie. Często wpadały do Diapola i Krokusa do środka i trzeba rozkręcać rzutnik. Lepiej kup grube ramki. Dawniej takie robił Foton w Bydgoszczy, potem przejeła to inna firma, mozna chyba jeszcze je gdzieś dostać.
    Laby pewnie będa pakowły w lepsze ramki - to znaczy w cieńsze niestety. Te fotonowskie sa tańsze. Niestety czasami sie same otwierają.
    Bywają droższe ramki z szybkami (slajd nie wygnie sie od ciepła zarówki), a ponieważ moga one dawać tęczowe obwódki to są (jeszcze droższe) z szybkami tzw antynewtonowskimi.
    bywają też ramki z szybka tylko z jednej strony.
    Ramki z szybkami są grubsze - co dla ciebie moze być istotne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekon Zobacz posta
    Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.
    Na allegro poszukaj tych Fotona co to o nich Jacek pisał wcześniej...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Aha co do sklepów to www.czarnobiałe.pl Rzeczy mają drogie, ale ramki czasami tak kupuję... Ahaaa w rosmannie można wywołać z ramkami, ale to komletnie nie opłacalne...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Olsztyn

Domyślnie

czy każdy rodzaj ramki będzie pasował do każdego rzutnika? jak jest z magazynkami do rzutników? czy każdy magazynek da się zainstalować w każdym rzutniku? pytania mogą Wam się wydać banalne ale nie mam o tym pojęcia zielonego a mam trochę slajdów, które leżą wywołane ale nie mam sprzętu, żeby je obejrzeć, dlatego myślę o rzutniku. tylko że mam w głowie mętlik, bo słyszę o różnych systemach ramek/magazynków/rzutników i nie wiem jak to jest z ich wzajemną kompatybilnością i jak to wygląda cenowo.
    Nikon F65

Domyślnie

nie ma takiej pełnej kompatybilosci
    rzutniki akceptują określone magazynki (na szczęcie przeważnie kilka typów)
    do konkretnych magazynków pasują określone ramki (ze względu na ich grubość lub na prowadnice - niektóre systemy sa takie, że dzięki opowiedniej prowadnicy w magazynku i wycięciu w ramce slajdy się nie wysypują nawet jak odwrócisz magazynek do góry nogami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Olsztyn

Domyślnie

więc czym kierować się przy wyborze systemu ramek? oczywiście jak ktoś ma już jakiś rzutnik albo np. magazynki i ramki, to pozostałe elementy dokupi w oparciu o te części zestawu, które już posiada. ale jeśli jedyne co mam to kilka naświetlonych i wywołanych slajdów i nic poz tym, jak wybrać i co???
    Nikon F65

Domyślnie

1. już nie jestem w temacie, nie wiem co jest teraz na rynku. Ale pewnie ten rynek wymiera - jak cały analog.
    2. zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Olsztyn

Domyślnie

zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...
    imho to w ogóle nieopłacalna opcja. rzutnik cyfrowy kosztuje kupe kasy. to już lepiej kupić cyfrową lustrzankę i mieć foty od razu w wersji elektronicznej, bez zabawy w skanowanie. skanowanie slajdów to znowu potężny wydatek a jakość fatalna. zrobiłem w wakacje ostatnie dwie rolki slajdu, reszta negatwy i skan ze sladju wygląda tragicznie. w ogóle nie jest wart pieniędzy jakie trzeba w to włożyć. zeskanowanie kilku(nastu) rolek slajdu to koszt taki, że można się zaopatrzyć pewnie w uzywany rzutnik i jakiś ekran. potem koszty już nie byłyby tak znaczne - jedynie co, to wywołanie slajdu i jakieś ramki. a może po prostu zostać przy negatywach, które skanują się o wiele lepiej, są bardziej uniwersalne i tańsze...
    Nikon F65

Domyślnie

,,Nie wszystek umarł,,slajd
    Właśnie co prawda dostałem rzutnik Diapol,kupiłem ekran za grosze,trochę ramek i magazynków.
    Wieczorem załączyłem rzutnik,slajdy z wakacji.Wróciły wspomnienia,miła atmosfera.Może i lepiej na ekranie monitora,ale jest w tym jakiś czar.Same przygotowania do prezentacji to ekscytujące zajęcie.Na zimowe wieczory w sam raz.Nie wyrzucajcie analogów,róbcie slajdy to naprawdę wspaniała sprawa.Może i drogo,ale zawsze pozostaje skan i z tym można już zrobić więcej.Czy zawsze ma być łatwo i tanio.
    F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
    Grupa ,,SABAT,,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów