Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

Zuza wyszła tragicznie na 8 i 9. Jak zakatarzona "stara" kobieta, zmęczona życiem, praniem, gotowaniem i mężem pijakiem. Zdjęcie 1 to straszny kontrast - obróbka do poprawki na mój gust. Wyszło płasko jak z kompakta. Kadr tragiczny - co to za puste miejsca po bokach? To już naprawdę nie dało się tego ujęcia lepiej skomponować? Dwójka o dziwo wyszła całkiem przyjemnie - jak tylko ją wyprostujesz. 3 - neutralnie, dość naturalnie - czyli w miarę dobrze jak na dziecko. 4 w miarę, choć za sztucznie. 5 to porażka obróbkowa i kadrowa. Świetnie pod względem emocji, ale poza tym - klapa. 6 - jedyne całościowo udane zdjęcie tej modelki. Fajna środowiskowa fota. Tylko te niebieskie sznurówki, przeszywające na wylot zdjęcie, nasze oczy i wychodzące tyłem czaszki. I przechył. 7 - "zbuntowana nastolatka" - też może być, chociaż ten nosek to już mogłeś lekko odczerwienić. To nie jest raczej jej cecha permanentna, tylko tymczasowa niedyspozycja, która powinna podlegać retuszowi. Monika wyszła... nie umiem powiedzieć jak - być może naturalnie - dzieci są różne. Żadne zdjęcie nie jest udane jako fotografia niezależna od albumowej sesji. Łukasz się całkiem dobrze prezentuje - kadry dziwne. 17 wyszła sympatycznie. Nie ma to jak siostrzana... miłość... powiedzmy. 18 za płasko na mój gust - brak trzeciego wymiaru - głębi. O ile była w wersji kolorowej, to tutaj ściana w tle się do nas przybliżyła, a połowa twarzy "wyjarała". Zgubiłeś cały klimat z oryginału.
    Ogólnie zatem słabo. Brak tu tej pasji i poszukiwania czegoś więcej. Widać ogromny wpływ pośpiechu na końcowy efekt.

Domyślnie

a ja myslalem ze mnie zjecie znow zywcem... dziekuje
    to sesja " płatna" zwana przezemnie komercyja. jak wspomnialem duzo nie moglem pozmieniac bo dziewczynki chcialy konkretne zdjecia nawet same sie ustawiały.. i tak i jeszcze tak i tak poprosze
    czesc zdjec jest zamknieta dla widzow... niestety

ktos mi napisał....
    " Pozdrawiam i czekam na jakiegoś 'lachona' którego mógłbym pochwalić. "

wiec teraz niestety mało bedzie " lachonów " duzo rodzinnych sesji zamowionych
    moze i powinienem do albumowych wrzucac... ale ja robie portrety :P
    www.facebook.com/kpaprocki
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ogólnie zatem słabo. Brak tu tej pasji i poszukiwania czegoś więcej. Widać ogromny wpływ pośpiechu na końcowy efekt.
    dziekuje... zawsze w takich chwilach powtarzam... jak sie nie odwrocisz dupa z tyłu bedzie.

skmentuje tylko ostatnie zdanie.

pasji to ja bede szukal kiedy bede robil zdjecia jak np te:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157244

albo te:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163061

albo te:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=159579

kiedy bede mial modelki albo jak to ktos nazywa " lachony " kiedy bedzie ciepło sesja bedzie trwala wiecej niz godzine i bede miał wiecej mozliwosci.
    przy tego typu sesji ktora zrobilem teraz nie bede eksperymentowal kombinował i dłubał. ma zlecenie sportretowac dzieci dziewczyny rodziców by mogli sobie postawic zdjecia na kominku w ramce czy Wysłac rodzicom do Polski, pokazac dziadkom itd...
    koniec i kropka.
    fotografia to nie zawze sztuka rodem z ASP to nie za kazdym razem inne zdjecia. Klient nasz pan...
    oczywiscie nie musisz sie z tym zgadzac. ja nie jestem kims wybitnym jakis wzorem czy super fotografem ktory trzaska zdjecia z rekawa.
    chce by moja fotografia podobala sie ogółowi moim klientom i moim przyszłym klientom.
    tak skomercjalizowalem sie troche i moze mam zastój albo zwany przez innych kryzys.
    ale oprocz pasji jest jeszcze lodowka paliwo do samochodu czynsz za mieszkanie opłaty wszelkiego rodzaju
    nowe obiektywy i chec zabrania jakiejs pieknej kobiety na kawe.

90% forum robi zdjecia, uczy sie kombinuje wali TFP psujac rynek. wchodzisz na MM i widzisz takie zdjecia na profilach lasek ze wylaczasz komputer...
    ja robie zdjeca i z nich zyje i dopuki beda sie one podobaly to bede je robil a jak nie bede mial klientow bede szukal innej fotografii.
    ostatnio zdjecie z Liamem ktore slabo tu oceniono bylo na okładce. zarobiłem na tym odlozylem troche na kolejny obietyw.

i tego wszystkim zycze. by oprocz tego ze robia to co kochaja dostawali za to wynagrodzenie odpowiednie do ich umiejetnosci.

i nzwijcie to chałtura komercha itp mam to w d... ja kocham to co robie.

szukam nadal staram sie patrzec inaczej niz dotychczas staram sie poznac inne techniki obrobki zdjec. ale na pewne rzeczy trzeba czasu.

i wiesz co ? ta zakatarzona stara kobieta zadzwonila do mnie dzis.. podziekowala za zdjecia ze podoba sie jej kilka bardzo... powiedziala ze chce jeszcze jedna sesje sama ze ma pomysł i mama jej pozwolila..
    i wiesz co ?? i ja to sobie cenie. to kiedy mama dzwoni do mnie i mowi ze pokazalem jej corke tak jak ja zna z domu troche buntowniczke troche jeszcze mala niesmiala dziewczynke.
    mam gdzies to co mysla o tym inni " fotografowie " ja swoje bledy widze wiem o niedoskonalosciach i staram sie poprawic warsztat.
    i moze moje zdjecia wygladaja podobnie moze sa takie same moze sie Wam nudza....
    a mi telefon dzwoni i dzwoni.
    i tego Wam zycze. a nie pisania na MM " wiesz co zrobil bym ci zdjecia TFP jesli masz ochote zapozowac odezwij sie "

ps. prosze nie brac mojego wywodu personalnie. nie tyczy sie on wielu tu obecnych fotografów ludzi ktorych cenie i szanuje za to kim sa i co robia.

pozdrawiam
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

10 i 12 <3 cudeńka Piękna mała modeleczka, a i ogólnie secik równie przyjemny

Domyślnie

Dla mnie zdjęcia Zuzy (7 i 8 ) są właśnie takie buntownicze. Mam trzynastoletniego bratanka, on właśnie tak wygląda (bluza, kaptur, trampki). Dzieci w tym wieku wcale nie są słodkie i uśmiechnięte. Fotograficznie 7 i 8 tak sobie mi leżą, ale dobrze chyba przedstawiają dziewczynę w tym wieku.

O portretowaniu młodszych dzieci nie wiem więc nie mówię. Powiem tyle, że w tym secie jest kilka zdjęć które zatrzymały mnie na dłużej (2, chociaż leci w bok; 12 - lubię wzór schodów, poza tym modelka zagrała; 16 - proste, ale dobre). W końcu coś!

Widzę dyskretniejszą obróbkę, która mieści się w stylu hanibala (tzn. od razu widać kto robił zdjęcia, ale włosy nie sa pomalowane na niebiesko). Podoba mi się to.

Zdjęć dalej jest za dużo. Ciężko obejrzeć 18 zdjęć nie męcząc się przy tym (chyba że przelecieć wzrokiem tylko, o to chodzi?). 6 odbieram inaczej niż mOSAD, dla mnie jest najgorsze w secie (przez obróbkę, bez niej całkiem może ok). Przestałem czepiać się Twoich przechyłów, uznałem że tak masz, ale na 13 to jest bez sensu.

Ogólnie - lepiej niż kilka poprzednich setów. Dzieci to nie Twój temat, ale nie zgodzę się że poległeś. Pokazałeś o kilka(naście) zdjęć za dużo, trudno przetrawić całość.

PS. Bardzo się wszyscy cieszymy że zarobiłeś na nowe szkło i że zdjęcia podobają się mamie. Mojej mamie moje zdjęcia też się zawsze podobały.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

11 - ta dziewczynka jest świetna!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanibal Zobacz posta

....fotografia to nie zawze sztuka rodem z ASP to nie za kazdym razem inne zdjecia. Klient nasz pan...
    oczywiscie nie musisz sie z tym zgadzac. ja nie jestem kims wybitnym jakis wzorem czy super fotografem ktory trzaska zdjecia z rekawa.
    chce by moja fotografia podobala sie ogółowi moim klientom i moim przyszłym klientom.
    tak skomercjalizowalem sie troche i moze mam zastój albo zwany przez innych kryzys.

...i nzwijcie to chałtura komercha itp mam to w d... ja kocham to co robie.
    No wiec kiedys drogi Hanibalu napisales komus w komentarzach do jego zdjec takie oto zdanko:

"pamietaj ze fotografia zaczyna sie w twojej głowie jeszcze przed zrobieniem zdjecia... w obserwacji w refleksie i PRZEDE WSZYSTKIM sposobie na zobaczenie zdjecia jeszcze przed jego zrobieniem...
    chodzisz z aparatem i czatujesz... uprawiasz " polowanie " na kadr, na swiatło patrzysz przez wizjer... zwracasz uwage na tło... na moment ktory zaraz sie wydarzy...
    CYK i masz...
    i nie potrzebujesz do tego super D3x czy wyje****go obiektywu."

Generalnie ogladajac twoje prace zaprezentowane nam tutaj z ostatnich sesji (nie tylko tej, w ktorej sie teraz odzywam) mozna odniesc wrazenienie, ze jednak nie stosujesz sie do wyzej zacytowanych przez siebie rad.
    (no offence ofkoz....)

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez locos ; 18-11-2010 o 19:17

Domyślnie

Tylko 12 .... znakomita fota

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    No wiec kiedys drogi Hanibalu napisales komus w komentarzach do jego zdjec takie oto zdanko:

"pamietaj ze fotografia zaczyna sie w twojej głowie jeszcze przed zrobieniem zdjecia... w obserwacji w refleksie i PRZEDE WSZYSTKIM sposobie na zobaczenie zdjecia jeszcze przed jego zrobieniem...
    chodzisz z aparatem i czatujesz... uprawiasz " polowanie " na kadr, na swiatło patrzysz przez wizjer... zwracasz uwage na tło... na moment ktory zaraz sie wydarzy...
    CYK i masz...
    i nie potrzebujesz do tego super D3x czy wyje****go obiektywu."

Generalnie ogladajac twoje prace zaprezentowane nam tutaj z ostatnich sesji (nie tylko tej, w ktorej sie teraz odzywam) mozna odniesc wrazenienie, ze jednak nie stosujesz sie do wyzej zacytowanych przez siebie rad.
    (no offence ofkoz....)

pozdrawiam
    a jednak nadal stosuje sie do teog zdania i podpisze sie pod nim pelnymi rekoma..
    lepszy sprzet ulatwia ci prace w trudniejszych warunkach...
    lepszy obiektyw ulatwiaci prace w trudnych warunkach...
    i dlatego kupilem taki sprzet.

i od samego poczatku stosuje zasade "zobaczyc zdjecie przed jego zrobieniem "

wiec nie rozumiem nadal, co ma piernik do wiatraka
    Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 19-11-2010 o 01:42 Powód: ort. "leprzy, rozumie"

Domyślnie

Generalnie nie istotne jest dla mnie jakiego sprzetu uzywasz i nie o to mi chodzilo, tylko o to, ze ostatnie twoje prace to raczej komercyjne tluczenie niz podejscie do tematu z glowa i wzrokiem, polowaniem itp, itd.....

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów