Close

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 290

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    To dowodzi, że za lat 5, jak nie chcemy mieć problemów z wyświetlaniem zwykłych stron internetowych, lepiej za bardzo nie zaciskać pasa, i mieć ten zapas wydajności 3D. Tym bardziej, że w sprzedaży są już monitory 3D, więc za chwilkę będziemy kupować lustrzanki do zdjęć 3D w HD, a i grafika na stronach będzie w trzech wymiarach. Wtedy, taka ATI 64bit na DDR2 przyśpieszy zakończenie żywota naszego jeszcze całkiem żwawego staruszka na i7
    Obok mnie stoi 5. letni komputer. Ile dasz teraz za niego? 200zl?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Obok mnie stoi 5. letni komputer. Ile dasz teraz za niego? 200zl?
    A jaki monitor? A grafa? Żartuję...

Ale rok temu pracowałem jeszcze na Pentium III 500MHz, i było ok - wystarczyło w przeglądarce zablokować wyświetlanie reklam flash - może jedynie o RAW trzeba było zapomnieć

Mam jeszcze klienta, któremu od czasu do czasu serwisuję stare Pentium 200MHz z Windows 95. I nie namówisz go na inny. Jedyny ból, to wymóg braku największego marketingowego zamulacza wszechczasów - programu antywirusowego, którego przerost w postępie czasu, w wyniku pojawiania się nowych zagrożeń, prowadzi do swoistego paradoksu - "Twój antywirus zabija w postępie czasu ogólną wydajność Twojego komputera". Co prawda teraz jest już trochę lepiej - twórcy wzięli się za optymalizację kodu swoich dzieł, ale jeszcze nie tak dawno taki Norton czy Panda były synonimem zamulaczy.

Statystycznie, chudy komputer "żyje" trzy lata. Kupiony kiedyś "wypas" to często lat sześć, gdy użytkownikowi minie ochota na gry.
    Na dzień dzisiejszy znam sporo ludzi, którzy mają tylko dwurdzeniowe E5500 z 4 GB ram na DDR2 - i obrabiają RAW w LR. Nie mają większej motywacji na zmianę komputera, no może prócz dokupienia kolejnego dysku na magazyn zdjęć

Ich komputery służą wiernie tak samo jak te najnowsze na i7. Różnica w praktycznej pracy jest taka, że muszą iść na kawę przy zrzucie tysiąca zdjęć z RAW do jpg. Posiadacze i7 tylko ją zaparzą.
    Może sekundę dłużej też czekają na pojawienie się zdjęcia w okienku LR'a. Czy aż za dwa lata ich komputery będą warte tylko 200zł?
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

Ich komputery służą wiernie tak samo jak te najnowsze na i7. Różnica w praktycznej pracy jest taka, że muszą iść na kawę przy zrzucie tysiąca zdjęć z RAW do jpg. Posiadacze i7 tylko ją zaparzą.
    Może sekundę dłużej też czekają na pojawienie się zdjęcia w okienku LR'a. Czy aż za dwa lata ich komputery będą warte tylko 200zł?
    Za dwa lata beda obrabiac RAWy z nowych puszek w LR 7.0 z hiper-duper algorytmami demozajkowania, ktore uczynia prace jeszcze mniej plynna.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Przy takich rozmiarach może już zacząć brakować, zwłaszcza przy 2 GB. Ale napisz proszę do czego Ci takiej wielkości pliki, bo to raczej wykracza poza standardowy zakres obróbki fotoamatorów (czy nawet znakomitej większości profi).
    No więc nie jest to amatorska obróbka zdjęć.Pracuję w studiu fotograficznym przy cyfrowym montażu zdjęć dzieci w tła które bardzo często składają się z wielu warstw i masek, są to np. tabla w formacie 30x45cm.
    Zdarza się,że np. tablo ma ok.100 warstw, w to wchodzi m.in. nazwisko i imię dziecka, różnego rodzaju ozdobniki które dopiero po wklejeniu i ułożeniu zdjęć dzieci mogę spłaszczyć.Z doświadczenia wiem,że ilość warstw mimo,że sporo z nich zawiera niewiele informacji ma jednak zasadniczy wpływ na szybkość działania PS-a

Taki na szybko przykład tła z ubiegłego roku,niby niewiele tylko 12 warstw ale swoje ważą:
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Zdarza się,że np. tablo ma ok.100 warstw, w to wchodzi m.in. nazwisko i imię dziecka, różnego rodzaju ozdobniki które dopiero po wklejeniu i ułożeniu zdjęć dzieci mogę spłaszczyć.
    Waldku, wykorzystaj smart-object. Otwierasz to tlo jako smart'a (co jest jedna warstwa), ukladasz zdjecia, a kiedy trzeba wprowadzic poprawki w ulozeniu elementow tla -- wtedy klikasz dwa razy na tej warstwie i edytujesz tylko jej zawartosc. Po zaakceptowaniu i zapisie -- smart object w dokumencie ze zdjeciami dzieci, automatycznie sie uaktualni.
    Generalnie jednak takie rzeczy (zdjecia glowek, podpisy pod nimi), robilbym raczej w aplikacji do skladu, ktora pracuje na prevkach, a nie "zywych" bitmapach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ueeeee, a już myślałem że te 300-400 MB to na płasko, to to jest taki tam sobie średni pliczek Nie wiem jak dokładnie masz ustawiony workflow, ale IMHO więcej niż ze 4 GB to do takich cudów nie potrzeba przy dobrej optymalizacji (jak po finalnej obróbce wstawianie pospłaszczanych elementów do konkretnych dzieci lub ze 2 smart objectów).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Za dwa lata beda obrabiac RAWy z nowych puszek w LR 7.0 z hiper-duper algorytmami demozajkowania, ktore uczynia prace jeszcze mniej plynna.
    A za kolejne dwa - praca w chmurze. Już w tej chwili w jednej niemieckiej firmie instalowaliśmy tylko prosty komponent przeglądarki, który pozwalał komputerom firmowym na zalogowanie się na centralnym serwerze i klikanie w ikonę Worda, Excel'a itd... Zero instalacji softu na dysku - wszystko przez przeglądarkę: najnowszy edytor, arkusz.... Zupełnie jak tu - klikasz i masz :
    http://pixlr.com/editor/
    Tak więc, wkrótce Twoja lokalna telewizja kablowa zaproponuje wspaniałą ofertę - nowy złoty pakiet, z miesięcznym abonamentem pozwalającym Ci na obróbkę Twoich zdjęć w LR7 . Za wszystko zapłacisz kartą..., gdy będzie Cię na nią stać, i nie będziesz obywatelem ekonomicznie nieuzasadnionym.
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

który pozwalał komputerom firmowym na zalogowanie się na centralnym serwerze i klikanie w ikonę Worda, Excel'a itd... Zero instalacji softu na dysku - wszystko przez przeglądarkę: najnowszy edytor, arkusz.... Zupełnie jak tu - klikasz i masz :
    Eeeeeeeeee... Google Docs 2 lata temu?

Domyślnie

Dzięki, naprawdę kształcąca dyskusja
    Wdrożyłem się dzięki wam trochę w temat i taką oto konfiguracje sobie zrobiłem:

do tego:
    Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit PCI-E za 650 -700zł ( w zależności od firmy a nie wiem co wybrać? może coś polecacie)
    wiem że napiszecie po co mi taka grafa Mam nadzieję też znaleźć czas i kiedyś zagrać w Witchera II albo Diablo III

A ze starego kompa:
    zasilacz 500 Tagana, dwa dyski SATA po 250GB no i buda

No i chyba tyle. Jeśli macie jakieś uwagi, albo o czymś istotnym zapomniałem, chętnie się dowiem.
    D 80 + szklarnia, Canon 5D + szkła

zapraszam na stronę grupy fotograficznej: JastalFotoGrupa

Domyślnie

Ten procesor nie obsługuje pamięci triple channel, więc jak upierasz się przy tej ilości, to lepiej będzie wziąć 2x2 GB + 2x1 GB. Choć IMHO 4 GB powinno wystarczyć. Gdyby jednak jakimś dziwnym przypadkiem brakowało, zawsze można później dołożyć.

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów