Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sigma 24-70 - Warto?

Witam, chciałbym nabyć to szkiełko z wersją D na śrubokręt, tylko nie wiem czy po prsotu warto wydać 1000 na używkę, ze zdjęć widac że w stanie idealnym. Widziałem gdzieś stronke ze zdjeciami, gdzie byly porównane N24-70, S24-70 i T28-75. Były tam cropy i mnóstwo porównawczych zdjeć.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Słabiutkie szkiełko - moja opinia (i nie tylko) na tej stronie:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=126541&page=5
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Ten wątek czytałem, ale z kolei fotografowie z mojego otoczenia zachwalają. Znajomy jedzie na samych sigmach i mówi że rewelka. Nie wiem juz co robic bokażdy plecie co innego. Jedne testy że super, inne że lypa.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

olej testy, pożycz od znajomych, zrób zdjęcia jak Ci będą odpowiadały to poszukaj podobnego obiektywu i tyle. A jak szeroki koniec nie jest dla Ciebie bardzo istotny to za niewiele ponad 1000 można znaleźć nikkora 35-70 2.8 D

Domyślnie

Właśnie te 24 jest najbardziej istotne.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

No to bardzo dobrze, w takim razie odpada Ci temat nikkora, odpada także tamron 28-75, któremu jeśli chodzi o ostrość nic zarzucić nie można, ale podobno AF działa nie najlepiej, no i pozostaje ta sigma, więc tak jak pisałem wcześniej pożycz od znajomych, zrób fotki a jak Ci będą odpowiadały to szukaj egzemplarza podobnego jakościowo. Moim skromnym zdaniem testami naprawdę nie ma się co przejmować.

Domyślnie

Ja bym wolał N 35-70/2.8 a jak nie zoom to N24/2.8 + 85/1.8
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie Re: Sigma 24-70 - Warto?

35 za wasko, nie po to sprzedaje 35/1.8 zeby kupowac zooma od 35

Wyslano z fotela przy uzyciu palca.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

hmmm...no ale może w takim razie wyjściem będzie sigma 17-35 2.8-4 ?? Szczerze mówiąc sam taką kupiłem jakiś czas temu, specjalnie nie byłem do niej nastawiony optymistycznie, bo się chciało nikkora, ale kasy się na niego nie miało, no i powiem szczerze że na tyle ten obiektyw polubiłem, że wcale nie myślę już teraz o zamianie na nikkora. I wcale mi nie przeszkadzają nieostrości na brzegach przy 17 mm, całkiem fajnie to nawet można wykorzystać (mówię tu o fotografowaniu z niewielkich odległości). Tyle, że moje zachwyty dotyczą używania tej sigmy z pełną klatką, na półklatkowej matrycy już takich rewelacji nie ma, albo inaczej źle wypadły akurat przy tym obiektywie porównania d700 z s5 (całkiem możliwe, że to po prostu jakieś moje przywidzenia)

Domyślnie

Tylko że problem jest taki Chcę i 24 na początku i 70 na koncu i żeby te 70 stałe też światło miało. Jedyny znajomy który akualnie posiada starą sigme, na srobokręt, jest w Madrycie a mi zależy na czasie. Napisałem temat w grupie fotokujaw, moze znajdzie się ktos kto da mi ją pomacać chwilowo.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów