Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Jestem pod wrazeniem nakladu pracy, jakiej pan dokonal. Podoba mi sie 'reporterskie' podejscie do przyrody, ale rowniez ludzi i calej kultury. Jestem pewien ze wizata bedzie wspominana przez ludzi ktorych pan napotkal przez dluugi czas.
    O wyprawie na czarny lad sam czasami marze. Najciekawsze zdjecie : zyrafa na czerwonym tle. Z przyjemnoscia poczytam o kolejych pana wycieczkach.

Domyślnie

w poniedziałek wróciłem z kenii wstrząs na wejściu jak diabli różnica 60 stopni pomiędzy afryką a europą
    wiza dalej kosztuje 25 usd lub 20 euro na lotnisku w Mombasie wypełnia się dwa dokumenty imię nazwisko, data urodzin miejsce zmaieszkania, zawód numer paszportu , cel wizyty, długość pobytu i gdzie będzie się mieszkać cały afrykański "porządek" trwa około 1-2 godziny.
    Mieszkałem w dzielnicy Bamburi na północ od Mombasy więc omija nas przygoda na przeprawie promowej jeżeli udajemy się na południe w kierunku Tanzanii.
    Koszty: waluta to szyling kenijski -75 szylingów = 1 USD, 1 euro = 100, 1 funt brytyjski =125 szylingów.
    Piwo Tusker 0,5 litra w sklepie 90 szylingów, w lokalnej knajpce -130 szylingów w hotelach 300-500 szylingów
    woda mineralna 1,5 litra od 65 szylingów do 150 w sklepie sieci Nakumat lepiej na ulicy nie kupować bo leją kranówę i mogą być problemy z żołądkiem (piłem kranówę i jeszcze żyję )
    2 litry coli, fanty czy sprite 130 szylingów, papierosy od 100 w górę na wolnocłowym Marlboro Gold 2 USD
    smażona na grillu barracuda (około 60 cm) na plaży od 3-5 euro czyli 500 szylingów
    przejazd matatu - busik typu mikro pks zależńy od trasy odcinek około 5-6 km 30 szylingów (hard core ale fajny )
    leki przeciw malarii - brałem malarone koszt 12 tabletek 166 zł musiałem pobrać 22 sztuki ( są różńe opinie na temat ego leku - krótko piłem piwko, wódę , łychę , rum i łąziłęm po kilka godzin w pełnym słońcu- oparzeń i sraczki brak )
    Malarone zwalcza jednak tylko 3 z 5 rodzajów malarii.

jak się uporam z fotami a ktoś pomoże mi pierwszy raz wrzucić foty to wyklepię jakiś reportażyk wraz ze szczegółowym opisem i garstką przydatnych informacji
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Domyślnie

to zaloz koniecznie nowy watek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    chce w następnym roku jechać do Kenii - opowiedz coś o kosztach i jak tam jest ...

sorry już poczytałem Twoją stronę

a może ktoś wybiera się do Afryki środkowej ???
    dlaczego akurat do kenii?
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    to zaloz koniecznie nowy watek
    Oki w przyszłym tygodniu będzie gotów
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    dlaczego akurat do kenii?
    Ja też bym z tą Kenią nie przesadzał. Oni zdaje się mają dobry marketing ( turystom wmawiają, że Kilimanjaro jest w Kenii !!! ).
    Jeśli już wybierać się w te rejony to osobiście polecam Tanzanię. Byłem tam 2 lata temu i pojechałem bez żadnego przygotowania ( tylko bilet Berlin-Dar i z powrotem ). Przygoda jak byk, pełen spontan, nocowanie w namiotach, zwierzaki w Lake Manyara, Serengeti, Masajowie, zmarzłem w Ngoro Ngoro, przygody na Kilimanjaro, a potem tydzień laby na Zanzibarze.
    Poza tym Kenia wydaje się być nieco droższa.
    Jako plener do zdjęć - bardzo fajne miejsce.

Domyślnie

Mnie najbardziej razi jakość zdjęć, serwer z ograniczoną pojemnością, czy po prostu jakość spadło po zmniejszeniu ?

Kilka rodzynków bym jednak wydarł na zachętę żeby wejść i poklikać już na stronie.

Wyprawa piękna, ale nie doczytałem do końca bo ta forma nie za bardzo mi odpowiada.

pozdrawiam
    brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dlugas1982 Zobacz posta
    Mnie najbardziej razi jakość zdjęć, serwer z ograniczoną pojemnością, czy po prostu jakość spadło po zmniejszeniu ?

Kilka rodzynków bym jednak wydarł na zachętę żeby wejść i poklikać już na stronie.

Wyprawa piękna, ale nie doczytałem do końca bo ta forma nie za bardzo mi odpowiada.

pozdrawiam
    to reportaż
    do tego bardzo dobrze napisany, świetnie się czyta
    zdjęcia jak na reportaż przysłało nie grzeszą artyzmem lecz są składnikiem niezbędnym reportażu
    mi się bardzo podobało
    dziekuję za wspaniały reportaż, za wspaniale spędzony czas, za pracę przy pisaniu, za zdjęcia, za całość
    chylę czoła

Domyślnie

przeczytalem z wielkim zainteresowaniem na dwa razy .....zazdroszczę

Oszczędny w słowach Awatar ecila
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

przeczytałam tez na dwa razy swietna forma swietnie sie czyta tez wybieram sie do Afryki środkowej w przyszłym roku nie wiem czy akurat do Kenii ale plan jeszcze sie formuje w mojej głowie..
    Podziwiam was że daliście takie pokazy dla dzieci w szkole i prezenty dla nich przywieźliście z Polski wielki gest
    Zastanawiam się jak to wygląda jak sie jedzie do np. Keni bez kontaktu (bo akurat ja tam nikogo nie znam) czy łatwo tam załatwić sobie nocleg i czy rezerwowac go wczesniej ??

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów