Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Domyślnie Leica M9 zamiast Hasselblada?

Taszczę czasem analogowego Hasselblada z kompletem obiektywów, statywem, zapasowymi kasetami, światłomierzem, filtrami i filmami w góry i tak sobie myślę: a może sprzedać to wszystko i kupić M9? Będzie wprawdzie drogo, ale lekko, łatwo i przyjemnie Mam już M6 z 35-tką i 50-tką, więc obiektywy by były. M6 nie pozbędę się, bo czarno-białe zdjęcia nadal chcę robić analogowo.
    Generalnie do cyfry podchodzę jak pies do jeża, ale te kolorki z M9 kuszą... Pełna klatka też kusi. No i wygoda - bez wywoływania, skanowania.
    I choć szkoda efektów z velvii, czy innej provii, to się zastanawiam.

Co o tym sądzicie?

Domyślnie

ja myślę, że sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie

osoba która "Taszczę czasem analogowego Hasselblada z kompletem obiektywów, statywem, zapasowymi kasetami, światłomierzem, filtrami i filmami w góry" robi to zazwyczaj w określonym celu i z zamiarem osiągnięcia założonego efektu

pytanie więc, co daje Ci hassel, że decydujesz się go taszczyć
    co da Ci Leica, a czego Ci nie da?

Domyślnie

hassel (w końcu średni format...) daje jakość obrazu - jeśli leica da mi podobną będzie OK. Przed chwilą włożyłem na wagę torbę z rzeczonym sprzętem - 6 kg (bez statywu). Idąc w góry wezmę mniej, plecak zmieści powiedzmy 3 czy 4kg, ale to i tak ciężko. A latka lecą... jestem facet w wieku powyżej średniego

ja wiem że sam będę decydował, ale ciekaw jest opinii np tych którzy mają M9 - jak się ona spisuje przy krajobrazach?

Domyślnie

Jak Mario przeczyta ten wątek to Ci pewnie odpowie. Ma M9 i Hassela. Ja Hassela nie mam, ale mentalnie nie mam też już i Nikona. Jeżeli nie musisz się spieszyć z wykonywaniem zdjęć, nie potrzeba ci ISO powyżej powiedzmy 1600, ogniskowych powyżej 135mm ani nie robisz macro (90mm f4 macro Leiki to żart jest, jeśli chodzi o macro ) - M9 jest aparatem wspaniałym.

Oszczędny w słowach Awatar mBak
    Miasto
    dolnyśląsk

Domyślnie

M9 !!!
    Hassla nie mam, nie znam dobrodziejstw i zalet tego aparatu, ale moje 5D MKII, D3, D700 i całą szklarnię pokrywa kurz od kiedy mam M9
    D3|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|TC-20EII|SB-800|SB-900| 5D Mk II|24-70/2.8L|15/2.8|24/1.4|85/1.2 Leica M9+Summilux 24/35/50mm f/1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolnoslaskie

Domyślnie

Widzialem gdzies na necie switne zestawinie aparatow z wyliczonym wspolczynnikiem wielkosci matrycy do odleglosci do nasady obiektywu. Wynikalo z tego, ze tylko Leica z cyfrowych aparatow maloobrazkowych ma wspolczynnik zblizony do wielkosci tegoz w aparatach srednioforamtowych. Chodzilo tam o wyglad zdjecia. Zdjecia z m9 sa zblizone do charakteru zdjec ze sredniaka. Nalezy tylko pamietac, ze dla podobnego kadru musimy uzyc obiektywow o innych ogniskowych (ale mysle, ze majac na co dzien do czynienia z tymi systemami sam wiesz jak to z tym jest).
    Niestyety nie udalo mi sie znalezc fajnego watku na lejkowym forum, gdzie gosc opisywal jak jest zadowolony z m9, bo "wyglad" zdjec jest prawie identyczny do zdjec z hassela. Zamieszczal przyklady. Jak watek wpadnie mi w oko to dam linka.
    Co do jakosci zdjec to rewelacja. Podobno, poniewaz nie zainstalowano w m9 flitra aa jakosci zdjec (ilosc szczegolow i ostrosc) odpowiada jakosci zdjec z matryc okolo 30 giga czy mega (jakos zawsze mi sie to mylilo) w dslrach.
    Obiektywy masz. One na m9 beda pracowaly perfekcyjnie. W m9 masz mozliwosc wyboru ustawien aparatu pod konretny obiektyw w menu. Po prostu wybierasz jaki obiektyw jest w tym momencie podlaczony do body. Mozesz sobie podarowac nanoszenie oznakowan na obiektywy, a to zawsze pare groszy w kieszeni. Jakosc zdjec uzyskasz prawie identyczna jak na m6 (kwestia roznic pomiedzy cyfra a analogiem).

Domyślnie

Zawsze można obejrzeć te blisko 5 tys. zdjęć i wyrobić sobie zdanie: http://www.pbase.com/cameras/leitz/m9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    ja wiem że sam będę decydował, ale ciekaw jest opinii np tych którzy mają M9 - jak się ona spisuje przy krajobrazach?
    Jeśli chodzi o M9 to w wolnej chwili zerknij w moją stopkę i wątki - może Ci to pomoże podjąć decyzję... negatywną...
    Hassela nie mam, ale wydaje mi się, że M9 plastyką jeszcze go nie zastępuje...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Jeśli wystarczą Ci te dwa wymienione obiektywy do krajobrazu to ok. Rozumiem też, że nie straszny Ci dalmierz w krajobrazie.
    Pytanie - czy będziesz się bawił w cyfrowy postproces, bo żadna cyfra nie da obrazka velvii ot tak.
    Co do barw to wyjściowo są dość nasycone, ale w cyfrze można wystrugać prawie wszystko.
    Mam jednak trochę zdjeć z m9 gdzie obróbka jest jak na krajobraz niewielka, gdzie w Nikonie - do którego mam porównanie - trzeba trochę więcej ulepszyć. Daleko jednak w obu przypadkach do velvii.

Dla przykładu zobaczyłem tego lata niesamowity zachód słońca, miałem w aucie D700/14-24 i M9/24/1.4
    Fotki sprawdzające, z łapy bez żadnej obróbki (jedna z tego wieczoru na mojej stronie -łatwo poznać która )
    1.Nikon profil Adobe Standard
    2.Nikon profil Camera Landscape 2
    3.Leica

Domyślnie

3. Und hier liegt der Hund begraben.
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów