Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikon D80 jak wyłączyć lampe błyskową ? :D

Witam,dokupiłem właśnie do mojego Nikona D80 mały sprzęcik to znaczy parasolkę,statyw i studyjną lampę błyskowa która podpiąłem przez wyzwalacz radiowy.
    I moje pytanie brzmi jak wyłączyć lampe błyskową w aparacie ale żeby moja lampa studyjna zastartowała.
    Bo sytuacja wygląda tak , że jak wyłączę lampę błyskową w aparacie to automatycznie moja lapma studyjna nie błyska.
    Czy ktoś może zna odpowiedź na moje pytanie ?
    pozdrawiam i dziękuje !

Domyślnie

Ekhm... co masz za lampę studyjną? Jaki masz wyzwalacz radiowy? Bo z tego wynika, że lampa studyjna jest wyzwalana przez błysk a nie wyzwalacz radiowy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cuda Panie... Myślę, że jest tak jak mptw prawi. Pewnie wyzwalasz po błysku, a nie po "eterze". Możliwe też, że robisz na AUTO i lampa automatycznie się otwiera (ale wątpię).
    Jaki masz ten wyzwalacz? Podaj model (może zdjęcie). Co to za lampa studyjna?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coockney Zobacz posta
    ...
    Bo sytuacja wygląda tak , że jak wyłączę lampę błyskową w aparacie ...
    Czy ktoś może zna odpowiedź na moje pytanie ?
    pozdrawiam i dziękuje !
    ... znam. Poszperać w instrukcji D80. To naprawdę nie boli
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

A.. jeszcze jedno. Jak się wyłącza lampę w D80? Chyba chodzi Ci o opuszczenie lampy, a nie o fizyczne wyłączenie... Albo o tryb inny niż AUTO.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Nie, nie robię zdjęc w auto, i jest tak jak mówie: np robie foty na manualu i w aparacie wyłączę lampe błyskową to moja lampa strobe sie nie błyska.
    Oto link do mojej lampy :
    http://cgi.ebay.co.uk/Blazzeo-Swift-...item35ac474556

I do mojego wyzwalacza :
    http://cgi.ebay.co.uk/DSLRKIT-4-chan...item19b5e9df8b

Nie chodzi mi o fizyczne tylko chodzi tak jak pisałem oto żeby lapma w aparacie nie błyskała tylko sama studyjna!
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez Seeker ; 07-10-2010 o 02:16
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Pewnie masz ustawione na studyjniaku by wyzwalał ją błysk (fotocela), a nie impuls z wyzwalacza.
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

ale od poczatku. jesli masz załozony na aparat nadajnik od wyzwalacza radiowego to jak to sie dzieje ze blyska ci jeszcze lampa w aparacie? moze ja jestem jakis łomny, ale jak ja zakladam nadajnik na aparat, a odbiornik podpinam pod lampy to wbudowanej lampy w aparacie nie ruszam...wróć :P ja w ogóle jej nigdy nie ruszam jesli masz ta lampe i nadajnik ktory pokazales w linku to lampy w apracie w ogole nie ruszasz. Niewiem jak jest w tej lampie studyjnej, ale z reguły jest tak ze mozesz miec włączona fotocele ale i tak sygnał bedzie odbierał z nadajnika priorytetowo.
    Nikon D3s,D800, N14-24f2.8, N35f1.4, N50f1.4, N85f1.4, SB-700,900 i inne graty

Domyślnie

Może po prostu radiówka Ci nie działa i dlatego otwierasz lampę i błysk studyjnej wyzwalany jest błyskiem autonomicznej. Jak D80 nie błyśnie to i studyjka się nie wyzwoli.
    Przyczyn może być kilka.
    1. ustawiony inne kanały w nadajniku i odbiorniku
    2. słabe baterie (n/o)
    3. brak połączenia (może jakiś kabelek nie łączy w odbiorniku i lampie studyjnej)
    4. może w lampie masz przełącznik typu "fotocela/wyzwalacz"

Ja bym przetestował ten wyzwalacz na innym korpusie, albo na innej lampie (jak masz możlliwość) i wtedy zawęzi się grono podejrzanych

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów