Witam
Zgubiłem instrukcje od SB-600 w zwiazku z czym mam pytanie: czy da sie wyzwolić bezprzewodowo lampę SB-600 przy pomocy D80?
Jeżeli tak, to w jaki sposob ustawić aparat (cos trzeba włączyć) i lampę (jaki kanał itp)?
Szukaj
Witam
Zgubiłem instrukcje od SB-600 w zwiazku z czym mam pytanie: czy da sie wyzwolić bezprzewodowo lampę SB-600 przy pomocy D80?
Jeżeli tak, to w jaki sposob ustawić aparat (cos trzeba włączyć) i lampę (jaki kanał itp)?
Potrzebna będzie fotocela, radyjko albo sterownik.
Działa !!! Dzięki za pomocWidziałem na forum kilka tematów jak wykorzystać CLS - sprawdzimy ile sb-600 jest warta
![]()
Przepraszam za następnego posta, ale mam jeszcze jedno pytanko: da sie korzystac tylko ze zdalnie uruchamianej SB-600? Tzn chodzi o to, zeby wbudowana nie błyskała.
D80 będzie odpalał SB-600 zdalnie aż miło. Gorzej jakbys miał D40. Polecam lekturę instrukcji - lampy i aparatu.
Na szybko:
aparat: wbudowana: commander mode i ustawić wybraną grupę np. na TTL
lampa: ustawić jako slave i ustawić taką samą grupę i kanał jak w aparacie.
Nie będę pisał mini tutoriala - wszystko jest idealnie opisane w instrukcjach.
Sterowanie bezprzewodowe SB-600 za pomocą D80 działa idealnie. Ja praktycznie rzadko kiedy montuję lampę na stopce. I jeszcze jedno- może jestem profanem, ale jeżeli korzystasz z CLS i D80/D200/D300 (czyli dSLR z lampą z commander mode), przewaga SB-800 nad SB-600 nie jest znacząca. Jeżeli masz D40, jako pierwszą lampę trzeba kupić SB-800. Przy D80 lepiej inwestować w SB-600. SB-800 jest tylko przyjemniejsza w obsłudze.
D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB
jak ktoś wcześniej napisał, nie jesteś pewny nie pisz
SU-800 nie mryga, a to wynika z zasady działania, ale to od początku
CLS (Creative Lighting System) jest nazwą dla całego systemu oświetleniowego Nikona, w skład którego wchodzą lampy (np. SB-400, SB-600...) kabelki do wyzwalania lamp, sterownik błysku SU-800, i nigdzie nie ma powiedziane, że jeżeli aparat obsługuje CLS to można wyzwalać bezprzewodowo
tutaj jest mowa o AWL (Advanced Wireless Lighting) i to jest poprawny skrót do określania wyzwalania bezprzewodowego, no i w skład tego wchodzą lampy (sb-600, sb-800, R200) no i sterowniki (np. D80, D300, SU-800)
A cały system opiera się na komunikacji między sterownikiem a lampą wykorzystując podczerwień, i tu pojawia się problem bo żeby lampa wbudowana w aparat wysłała sygnał musi błysnąć, no i tutaj jest kilka rozwiązań: można w aparacie "wyłączyć" lampę wbudowaną (przy ustawieniach Commander powinny być znaczki "--") jednak lampa ciągle błyska, drugie rozwiązanie można kupić filtr IR na lampę błyskową (Nikon robi ale zapomniałem oznaczenia teraz) no i ostatnie to właśnie zakup SU-800, bo ona wysyła tylko sygnał podczerwienią
to tak w mocnym skrócie :P
Skontaktuj się z nami