Szukaj
Na FF nie wiadomo jak będzie z ostrością po bokach kadru, bo z tym bywa róznie, a najważniejsze - jak z winietą. Tu nie ma reguły. Szukając analogii z nikona - drogi 70-200VR mk1 miał sporą winietę na FF (na DX nie), a niektóre starsze i tanie nikkory mają małą winietę.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Już nie przesadzajcie. Jest na tyle dużo szkiel jasnych że z tym nie powinno byc problemu. Ograniczeniem bardziej jest wlasciciel aparatu
Znam osoby, które przeszły z nikona do canona bo tam jest 85/1.2, a u nas tylko 1.4.
I to chodzi o prace na pełnej klatce, bo na DX nawet nie spojrzą. Różne są wymagania.
Są przecież "fotografowie bokehu" uznający prawie tylko i wyłacznie jasne szkła leiki czy zeissy.
Ale to tylko dowód na to, że nie ma takiego systemu, który zadowoli wszystkich - ma wszystkie szkła, body DX, Fx itd.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Podobnie jak kupa pentaksiarzy kupiła sobie używane 5d lub żeby mieć pełną klatę i możliwości z tego płynące.
Moim zdaniem największym brakiem jaki - w porównaniu z tuzami rynku - ce****e Pentaksa, to ewidentnie brak body FF. Bo szkieł, które chodziłyby na FF Pentaksa jest przecież cała kupa. Systemowych niewiele, ale jest przecież niemałe stadko przyzwoitych szkieł Sigmy z bagnetem K.
zdecydowanie brak FF w Pentaksie boli sam jakiś czas temu tłumaczyłem sobie że to nie potrzebne ...
Co do Nikona najbardziej w nim boli mnie iso 200
i rozmiar body (przynajmniej mnie)
a ja nie wiem czy kupic sobie K5 czy 5d1;]
Witam wszystkich!
Mam pytanie do uzytkownikow k-5: ile slotow na karte posiada ta lustrzanka?
Pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami