Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Question Lampa Elgawa - nada sie do czegos?

Witam,
    dostalam stara lampe, niby dzialala jeszcze jak mi ja dano.
    To stara elgawa, chyba przerobiona na goraca stopke.
    Ma podlaczenie do pradu na narmalna wtyczke i wejscie do aparatu ale nie pasuje do mojego body (d80).
    czy da sie ja jakos uzyc? do zdalnego blyskania na przyklad?

pozdrawiam i dziekuje

zdjecia w linku!
    http://picasaweb.google.pl/skrzypek....eat=directlink

Domyślnie

Można tego użyć poprzez fotocelę jako dodatkowe źródło światła,natomiast raczej do D80 nie podłączałbym tego bezpośrednio ze względu na zasilanie 230V trochę za wysokie jak na możliwości nikona
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

dzieki! a mozesz rozwinac jak dokladnie to zrobic? bo jeszcze mnie w tym temacie nie bylo dziekiuje z gory!

Domyślnie

ktos jeszcze moze?jakies propozycje?

Domyślnie

Ja jestem na podobnym etapie, tzn. szukam sposobu na podpięcie starej lampki i używanie jej jako dodatkowego źródła światła. Z tego co wyczytałem w sieci, nie warto ryzykować i podpinać tego w sanki. Generalnie rady są takie, żeby używać fotoceli. Na allegro można takie dorwać za jakieś 40zł. Wygląda to tak, że błyskasz lampką wbudowaną w aparat (ale na trybie M, żeby nie było przedbłysku), a fotocela wyzwala Twoją Elwe i tyle Zastanawiam się jeszcze nad kablem PC ale nie wiem jak tam wygląda kwestia napięcia i jak to ustrojstwo podpiąć pod D5000 :] Jak się czegoś dowiem, to napiszę.

Mały Edit:
    Przed chwilką w temacie: jak odpalić zwykłą lampę błyskową wyczytałem: "(...) pojawiają się w nim takie same prądy, co na stopce. Mierzyć w nim (kabelku, a konkretnie wtyczce) nie radzę, gdyż ze względu na konstrukcję nietrudno zrobić przy pomiarze zwarcie" - autor ekonet, tak więc zostaje tylko fotocela.
    Ostatnio edytowane przez Galen ; 04-10-2010 o 12:02
    Nikon D300 | D5000 | N50 f/1.4 | N18-55 VR | S50-150 f/2.8II | YN 460-II | YN RF-602 | + sporo gadżetów

Domyślnie

Co do kabelka to można zastosować TEN schemat. Działa wyśmienicie, sam używam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

MalyPL dzięki za info. Dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość ale MacGyver ze mnie kiepski, więc zabawę sobie podaruję, szczególnie że zamówiłem wczoraj fotocelę :]
    Nikon D300 | D5000 | N50 f/1.4 | N18-55 VR | S50-150 f/2.8II | YN 460-II | YN RF-602 | + sporo gadżetów

conik
    Gość

Domyślnie

YN-602 tez spokojnie da sie tym spalic

Uprawnienia umieszczania postów