Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: ... ile razy :(

Domyślnie

No tokina to jest jakosc. Jest to jedyna firma ktora robi obiektywy solidnie oprocz nikona. Szkoda ze sie zagapili i nie produkuja juz fajnych szkiel, tylko jakies niedorobki pod APS. Dlatego malo kto sprzedaje ich stare obiektywy, a jesli juz to ida za niezla cene

Domyślnie

Z tokina był jeden problem- optycznie nie mogły dogonić mechanicznej doskonałości. Miałem 28-70/2,6-2,8. Czołg to za mało powiedziane. Kosmos!!! I to ręczne ostrzenie.... Bajka.

Tylko optycznie w zderzeniu z 24-70 nikonowskim.... Ni cóż no comment

Domyślnie

Ale mówimy tu o różnicy conajmniej kilkunastu (chyba) lat pomiędzy jednym sprzętem a drugim. Teraz świat zdziczał na tyle, że łatwiej jest dużej firmie napierdzieć na soczewki jakieś warstwy nano-srano niż wytoczyć jakiś prosty element na tokarni. Ta niegdyś tania i prosta mechanika stała się towarem luksusowym, bo wymaga czasu (praca obrabiarki) podczas gdy wykonanie odlewu plastikowego trwa chwilkę (bo robi się np. 100 sztuk odlewów na raz, a tokarnie wytoczy przez ten czas 1 sztukę). Mam jedynie nadzieję, że Tokina wejdzie ponownie na rynek profi i uraczy nas metalem ( i tylko metalem) i szkłem.

Domyślnie

A co ma napierdzenie warstwy nano - srano do toczenia elementu na tokarni? Wytoczysz sobie na soczewce warstwę antyodbiciową? nie no bo nie bardzo rozumiem...

Domyślnie

Nano-srano do porządnego toczenia elementów ma to, że nano-srano wytrzyma niezbyt długo w tanim tworzywie niż nano-srano w metalu robionym przez obrabiarkę. Tanie tworzywo da radę robić 100x na jeden wrzut do maszyny, tokarka, jaka by nie była, robi raz na jedną chwilę i chwilkę jej to zajmie. Jakość nie zawsze idzie w parze z czasem i ekonomią. Pogoń za zyskiem czasem jest zbyt wielka a klient nie zawsze nabierze się na tandetę i cięcie kosztów, niezależnie od Chin czy innego kraju.

Zdaje się, że o to właśnie chodziło...

Domyślnie

Chodzi o to, że teraz łatwiej i taniej robi się skomplikowaną technologię niż banalnie prostą mechanikę i dlatego mamy wszystko z plastiku.

Idziesz do sklepu i za 150zł kupujesz kartę graficzną: kilka milionów tranzystorów w GPU, obwód drukowany, radiatory, heat-pipe, stosy elementów SMD na płytce.

Idziesz do tokarza bo potrzebujesz jakąś tam pierdołę i płacisz 150zł

Albo idziesz do sklepu samochodowego kupić klocki i też płacisz 150zł.

Z tego wynika, że rzeczy, które są z natury proste i powinny być tanie są jednak drogie i dlatego wszędzie mamy plastik wytwarzany masowo. Takie tam moje nocne rozważania.

Domyślnie

Ok , źle zrozumiałem pozdro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    No tokina to jest jakosc. Jest to jedyna firma ktora robi obiektywy solidnie oprocz nikona.
    Czekaj, zanim padnę ze śmiechu wolę się upewnić czy dobrze zrozumiałem a po składni sądzę, że tak. Niby, że nikon (i tokina) to jedyna firma , która robi solidne mechanicznie i wytrzymałościowo szkła, tak?
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Zapewne chodziło o szkła pod Nikona. Z AFem

Domyślnie

Chodzi o to, że teraz łatwiej i taniej robi się skomplikowaną technologię niż banalnie prostą mechanikę i dlatego mamy wszystko z plastiku.
    Idziesz do sklepu i za 150zł kupujesz kartę graficzną: kilka milionów tranzystorów w GPU, obwód drukowany, radiatory, heat-pipe, stosy elementów SMD na płytce.

Skomplikowana technologia jest tania pod warunkiem, że produkcja jest masowa liczona w setkach tysięcy, milionach egzemplarzy. Same maszyny i urządzenia do produkcji kosztują miliony, dochodzi do tego opracowanie technologi za kolejne miliony, wdrożenie procesu technologicznego za następne miliony, więc pogląd, że jest to tanie, jest założeniem błędnym. I nie ma nic wspólnego z plastikiem.

Idziesz do tokarza bo potrzebujesz jakąś tam pierdołę i płacisz 150zł
    Gdybyś chciał zamówić jeden procesor wg swojej specyfikacji, to zapłaciłbyś np. milion $.
    Zleć tokarzowi wykonanie tej pierdoły w 10 tyś. egzemplarzy to okaże się, że cena jednostkowa wyniesie złotych pięćdziesiąt, a nie 150.

Z tego wynika, że rzeczy, które są z natury proste i powinny być tanie są jednak drogie i dlatego wszędzie mamy plastik wytwarzany masowo. Takie tam moje nocne rozważania.
    Z tego wynika, że każda rzecz może być tania. To kwestia tego ile sztuk zamówisz.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów