Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach Awatar Philipp
    Miasto
    Stradunia/Wrocław

Domyślnie d3000 światłomierz

często robie zdjęcia w manualu, tylko dużo czasu wtedy mi zajmuje dobranie odpowiedniej wartości przysłony i czasu, i moje pytanie jest takie, czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/

Domyślnie

Przecież jak już dobierzesz, "odpowiednią wartość", to masz pomiar Jak wół.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Philipp Zobacz posta
    [...] czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/
    Polecam jeden z trybów: P, A, S.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach Awatar Philipp
    Miasto
    Stradunia/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    Przecież jak już dobierzesz, "odpowiednią wartość", to masz pomiar Jak wół.
    zwykle daje przysłone na 4,5 a potem metodą prób i błędów dobieram czas. może to zajmuje chwilke, ale potem jest ok.

bo jak się np używa światłomierza światła padającego to Ci wskaże przysłone i czas.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 12-09-2010 o 00:01 Powód: Nie mnożymy wpisów.

Domyślnie

Daj tryb A, ustaw f4,5 i aparat sam dobierze czas. Jeżeli będzie za jasno lub za ciemno to możesz korygować ekspozycją.

Domyślnie

Przyslone ustawiasz dozac do konkretnego efektu a czas tak zeby odpowiednio naswietli zdjecie.....tak najprosciej!
    Masz jak byk drabinke, krecac pokretlem drabinka sie zmniejsza lub zwieksza w ktoras tam strone +,-, to jest twoj pomiar swiatla.....
    Polecam jednak tryby A,P,S....

Domyślnie

bo jak się np używa światłomierza światła padającego to Ci wskaże przysłone i czas.
    No to tak masz na P - dobiera Ci przysłonę i czas.
    Mi najwygodniej, tak jak pisze Greg, na A ustawić przysłonę i tylko kontrolować czy czas jest ok (pilnować iso)+ ewentualne korekty (masz taki przycisk przed spustem, po prawej stronie+kółko), do tego czasem blokowanie ekspozycji.
    No chyba, że potrzebny jakiś konkretny czas (np. panoramowanie) wtedy S i odwrotnie niż A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinspire Zobacz posta
    No chyba, że potrzebny jakiś konkretny czas (np. panoramowanie) wtedy S i odwrotnie niż A.
    W tym przypadku to jednak dawal bym M, ustawi sie Tobie taka przyslona jak automatyce pasuje i nie masz wplywu na glebie ostrosci

Domyślnie

często robie zdjęcia w manualu, tylko dużo czasu wtedy mi zajmuje dobranie odpowiedniej wartości przysłony i czasu, i moje pytanie jest takie, czy nie ma jakiegoś manualnego pomiaru światła (wbudowanego) który wskaże wartości przysłonu i czasu? bo w manualnu czujnik mi nie dobierze ;/
    Osobiście najczęściej używam A plus ustawiam sobie opcję Auto ISO.
    Można w niej zdefiniować minimalny czas.
    A jeśli chcesz faktycznie tryb M,
    to aparat podpowiada na wyświetlaczu czy fotka jest prześwietlona czy niedoświetlona wg światłomierza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    W tym przypadku to jednak dawal bym M, ustawi sie Tobie taka przyslona jak automatyce pasuje i nie masz wplywu na glebie ostrosci
    Niby tak. Ale przy 18-55vr, który jest ekstremalnie jasny raczej nie ma co się za małą głębią przejmować przy panoramowaniu :P.
    A dużą to już tym bardziej przy panningu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów