Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Nikon do 2100zł

Witam, chciałbym kupić Nikona do 2100zł. Jestem amatorem, lecz umiem posługiwać się trybem manualnym.
    Fotografuje :
    - zachody słońca
    - krajobrazy
    - kwiaty/makro
    - ludzi

Wymagam :
    - obiektyw szerokokątny
    - dobra ergonomia - gumowy uchwyt - antypoślizgowy
    - możliwości ostrzenia pierścieniem
    - prostej obsługi - intuicyjna
    - czasów 1/4000 i krócej, 1/30 i dłużej
    - stabilizacja i silnik autofocusa - obiektyw/body
    - pewne trzymanie - możliwość pewnego chwytu za obiektyw
    - duży wizjer - większy od wizjera w Fuji S1500
    - lepsza jakość zdjęć od Fuji
    - małe szumy przy ISO 800 i 1600

Domyślnie

Za nieco ponad 1000 zł kupisz D50 lub D70(s) z obiektywem. Na początek zabawy z lustrzanką spokojnie wystarczy. Sam używam D50 i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem jak jest z szumami na ISO 800 i 1600 bo nie używam ich (max 400). Z tego co wyczytałem na forum wynika, że 70 gorzej sobie radzi w tym względzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filipP1996 Zobacz posta
    Wymagam :
    - obiektyw szerokokątny
    - stabilizacja i silnik autofocusa - obiektyw/body
    - duży wizjer - większy od wizjera w Fuji S1500
    Po co Ci stabilizacja w obiektywie szerokokątnym? Nie widzę zastosowania, ani nie znam takich obiektywów. Większy wizjer od Fuji S1500 to mam nawet w drzwiach, każda lustrzanka ma większy. Ja bym się skłaniał do D50. Wizjer nie jest zbyt duży, ale na pewno lepszy niż w S1500.

Domyślnie

To znaczy, że chcesz kupić jakiegoś Nikona z obiektywem szerokokątnym i stabilizacją? Za 2100?
    Kup Sony, albo Olympusa.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

D60 + N18-55vr - koszt ok 1000zł ewentualnie N18-105VR
    Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 11-09-2010 o 20:44

Domyślnie

Witam. Używam D50 i jak na początek to całkiem fajny Nikoś. Tylko za kolegami- po co w obiektywie szerokokątnym stabilizacja.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

d80 + 18-105, nie widzę lepszej opcji, chyba że wszystko musi być nówka sztuka, to wtedy nic nie ma, bo d3000/d5000 nie spełniają warunków ergonomicznych i gabarytowych mz.
    Mędrca szkiełko i oko.

Domyślnie

czy uchwyt w Nikonie D5000 jest tak duży/podobny do uchwytu w Fuji ?
    Miałem w ręku Canona 1000D - koszmar - uchwyt mały - 4/5 palców było na uchwycie - reszta na zewnątrz...
    nie mam na razie dużej ręki, więc uchwyt musi być wielkości tego Fuji, wizjer większy.
    Aparat oczywiście nowy.
    Możecie mi napisać SWOJE opinie o tym sprzęcie ? z obiektywem :
    18-55mm VR , 55-200mm VR, 70-300 Sigma APO , Tamron 70-300 - 600zł kosztuje - najlepiej opinie o D5000 i 2 pierwszych obiektywach.
    Jaki grip za 200zł ? By była możliwość załadowania akumulatorów Ni-mh ?
    Czy ze wszystkimi obiektywami które podałem, będzie AF ? Posiadają silnik AF ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filipP1996 Zobacz posta
    czy uchwyt w Nikonie D5000 jest tak duży/podobny do uchwytu w Fuji ?
    Miałem w ręku Canona 1000D - koszmar - uchwyt mały - 4/5 palców było na uchwycie - reszta na zewnątrz...
    nie mam na razie dużej ręki, więc uchwyt musi być wielkości tego Fuji, wizjer większy.

Aparat oczywiście nowy.
    Możecie mi napisać SWOJE opinie o tym sprzęcie ? z obiektywem :
    18-55mm VR , 55-200mm VR, 70-300 Sigma APO , Tamron 70-300 - 600zł kosztuje - najlepiej opinie o D5000 i 2 pierwszych obiektywach.
    Jaki grip za 200zł ? By była możliwość załadowania akumulatorów Ni-mh ?
    Czy ze wszystkimi obiektywami które podałem, będzie AF ? Posiadają silnik AF ?
    Eeee...to ile Ty masz palców. Z tego co wiem, to 5 to max

Sigma APO i Tamron nie mają silnika. Akurat z wielkością wizjera w D5k bym polemizował...jakiś ogromniasty to on nie jest. Ale różnice widać, bo nie jst to jakieś badziewne, malutkie lcd tylko normalny wizjer.
    Nie miałem nigdy tego Fudżika w rękach. Ale porównując D5k i D80 z gripem, to D5k jest mniejszy. Ale mnie to nie przeszkadza

Łap wizualne porównanie. Sorry za jakość, ale kompakta z domu wzięła siostra
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 12-09-2010 o 09:28
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

grip jest z gumy/zamsz / by się palce nie ślizgały za bardzo ?
    4 z pięciu - chyba źle zinterpretowałeś moją wypowiedź odnośnie palców
    zapodaj jakiś grip na akumulatorki AA, ok ? do 200zł - bo coś mi się zdaje że z akumulatorem nie za daleko zajadę - 300-400 zdjęć a na 4 akumulatorkach AA to 400 -600 zdjęć Fuji
    a jak jakość zdjęć ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów