Witam,
walczę ze zdjęciami z Bieszczad. Proszę o opinie czy idę w dobrym kierunku czy też błądzę.
Szukaj
Witam,
walczę ze zdjęciami z Bieszczad. Proszę o opinie czy idę w dobrym kierunku czy też błądzę.
No tutaj na pewno zbłądziłeś z ostrością i zgubiłeś poziomAle nawet po wyeliminowaniu wymienionych niespecjalnie będzie się czym zachwycać niestety. Temu zdjęciu brakuje choćby delikatnej obróbki, ale przede wszystkim nie widać tutaj pomysłu na kadr, a raczej zdecydowania w jego realizacji. Jeśli chciałeś mieć mocny pierwszy plan, uchwycić wrażenie przestrzeni, a przy tym wszystkim pokazać odrobinę nieba to należało zejść niżej z aparatem, objąć kadrem jakąś skałę czy kamola (albo ścieżynę), dać f/9-11, złapać nań ostrość, uprzednio ekspozycję zblokować na jakiejś jasności i ciach
![]()
"Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry PratchettPozdrawiam! Jacek
Chyba za dużo chciałem pokazać i równocześnie nie złapać w kadrze innych turystów
Bardzo dziękuję.
Uczę się zarówno kadrowania jak i obróbki. Przed wysłaniem na serwer zdjęcie wygląda żywiej, na forum jest wyprane z kolorów.
Zrobiłem drugą wersję, na której podbiłem nasycenie i kontrast, wyprostowałem (o ile pamiętam jak tam było to zdjęcie było prosto, przechył to złudzenie spowodowane różnicą w wysokości i odległości poszczególnych szczytów, ale mogę się mylić) oraz mocniej wyostrzyłem.
Czy teraz wygląda lepiej???
Zdecydowanie nie
kompresja paskudna (albo jakies auto-odszumianie ktore wypralo wszystkie detale, przez co zdjecie wyglada jak z jakieogs cienkiego kompaktu i to na duzym 'zumie'), kolory wypalaja oczy, a horyzont leci jak kamien rzucony z mostu i to zadne zludzenie
Do poprawki!
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Dzięki,
uśmiałem się czytając.
W Bieszczadach będę pewnie dopiero w przyszłym roku, ale poszukam czegoś lepszego na dysku i jeśli znajdę to jeszcze raz poproszę o komentarz.
Z kolorami mam problem, jak dałem mniej nasycone to dodatkowo zjadł je serwer. Celowo DOWALIŁEM nasycenia, to prawie się nie zmieniło.
Muszę poćwiczyć obróbkę.
Skontaktuj się z nami