Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Bieszczady

Domyślnie Bieszczady

Witam,
    walczę ze zdjęciami z Bieszczad. Proszę o opinie czy idę w dobrym kierunku czy też błądzę.

Domyślnie

No tutaj na pewno zbłądziłeś z ostrością i zgubiłeś poziom Ale nawet po wyeliminowaniu wymienionych niespecjalnie będzie się czym zachwycać niestety. Temu zdjęciu brakuje choćby delikatnej obróbki, ale przede wszystkim nie widać tutaj pomysłu na kadr, a raczej zdecydowania w jego realizacji. Jeśli chciałeś mieć mocny pierwszy plan, uchwycić wrażenie przestrzeni, a przy tym wszystkim pokazać odrobinę nieba to należało zejść niżej z aparatem, objąć kadrem jakąś skałę czy kamola (albo ścieżynę), dać f/9-11, złapać nań ostrość, uprzednio ekspozycję zblokować na jakiejś jasności i ciach
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fremen Zobacz posta
    Temu zdjęciu brakuje choćby delikatnej obróbki, ale przede wszystkim nie widać tutaj pomysłu na kadr, a raczej zdecydowania w jego realizacji.
    Chyba za dużo chciałem pokazać i równocześnie nie złapać w kadrze innych turystów

Cytat Zamieszczone przez Fremen Zobacz posta
    Jeśli chciałeś mieć mocny pierwszy plan, uchwycić wrażenie przestrzeni, a przy tym wszystkim pokazać odrobinę nieba to należało zejść niżej z aparatem, objąć kadrem jakąś skałę czy kamola (albo ścieżynę), dać f/9-11, złapać nań ostrość, uprzednio ekspozycję zblokować na jakiejś jasności i ciach
    Bardzo dziękuję.

Uczę się zarówno kadrowania jak i obróbki. Przed wysłaniem na serwer zdjęcie wygląda żywiej, na forum jest wyprane z kolorów.

Zrobiłem drugą wersję, na której podbiłem nasycenie i kontrast, wyprostowałem (o ile pamiętam jak tam było to zdjęcie było prosto, przechył to złudzenie spowodowane różnicą w wysokości i odległości poszczególnych szczytów, ale mogę się mylić) oraz mocniej wyostrzyłem.

Czy teraz wygląda lepiej???

Domyślnie

Zdecydowanie nie

Domyślnie

kompresja paskudna (albo jakies auto-odszumianie ktore wypralo wszystkie detale, przez co zdjecie wyglada jak z jakieogs cienkiego kompaktu i to na duzym 'zumie'), kolory wypalaja oczy, a horyzont leci jak kamien rzucony z mostu i to zadne zludzenie
    Do poprawki!
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    kompresja paskudna (albo jakies auto-odszumianie ktore wypralo wszystkie detale, przez co zdjecie wyglada jak z jakieogs cienkiego kompaktu i to na duzym 'zumie'), kolory wypalaja oczy, a horyzont leci jak kamien rzucony z mostu i to zadne zludzenie
    Do poprawki!
    Dzięki,
    uśmiałem się czytając.
    W Bieszczadach będę pewnie dopiero w przyszłym roku, ale poszukam czegoś lepszego na dysku i jeśli znajdę to jeszcze raz poproszę o komentarz.
    Z kolorami mam problem, jak dałem mniej nasycone to dodatkowo zjadł je serwer. Celowo DOWALIŁEM nasycenia, to prawie się nie zmieniło .
    Muszę poćwiczyć obróbkę.

Uprawnienia umieszczania postów