Witam
od jakiegoś czasu przeglądam tematy odnośnie kalibracji monitorów czy drukarek, chciałbym przeprowadzić taką kalibracje u siebie a że do tej pory nie miałem możliwości przeprowadzić takowej czynności mam kilka pytań.
Sporo tematów o kalibracji opiera się o monitory Eizo czy Nec dlatego moje pytanie czy da się również i mój monitor odpowiednio skalibrować jeśli tak to jaki rodzaj kalibratora wybrać kolorymetr czy spektrofotometr pytam gdyż chciałbym również skalibrować drukarkę szukałem urządzenia którym mógłbym zrobić te dwie rzeczy naraz, znalazłem jedno :
Color Munki ale od razu zrodziło mi się kilka pytań odnośnie tego urządzenia pierwsze są 2 rodzaje Color Munki Design oraz Color Munki Photo czy są to dwa takie same urządzenia różniące się tylko kolorem obudowy ? czy są różnice w zastosowaniu. Przeglądając posty poruszony był temat iż CM bardziej opłaca się zastosować do kalibracji drukarek niż do kalibracji monitorów czy to prawda? Jeśli tak to jaki kalibrator za przystępne pieniądze nadał by się do skalibrowani mojego monitora i jeszcze jedno pytanie odnośnie CM jak oceniacie owo urządzenie w zastosowaniach do kalibracji, tworzenia profili drukarki. CZy za te pieniądze jest to już urządzenie które dostarcza wiarygodnych pomiarów czy w dalszym ciągu jest to tylko pewnego rodzaju zabawka ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami