Dzięki MichuA przy okazji, pytanie hipotetyczne. Czy kiedyś w końcu któraś wersja LR dostanie funkcje zarezerwowane na razie tylko dla PS/PSE i wystarczy już używać tylko LR? Chyba z marketingowego punktu widzenia nie. Szkoda.
Szukaj
Dzięki MichuA przy okazji, pytanie hipotetyczne. Czy kiedyś w końcu któraś wersja LR dostanie funkcje zarezerwowane na razie tylko dla PS/PSE i wystarczy już używać tylko LR? Chyba z marketingowego punktu widzenia nie. Szkoda.
Lightroom to nic innego, jak ślicznie zapakowany moduł ACR z pełnego Shopa plus Bridge z tegoż, wraz z wypełniaczami do produkcji galerii netowych, drukowania czy robienia slajdowiska.
Czy kiedykolwiek dojdą inne funkcje? Możemy sobie jedynie gdybać, ale moim zdaniem: tak, to kwestia czasu. Chociażby już w tej chwili Aperture ma możliwość strefowego ustalania balansu bieli. Inne wywoływarki chcąc zwiększyć swą popularność, a nie mając zaplecza w postaci edytora graficznego, zaczną dodawać inne narzędzia (chyba właśnie Aperture ma też w wersji 3 dość rozbudowane pędzle) by przyciągnąć użytkowników. Adobe z Lightroomem nie będzie więc mogło zostać w tyle...
Pytanie tylko, kiedy to nastąpi. Właśnie wyszedł LR3, więc na kolejną wersję musimy poczekać te półtora roku...
Ale tak po prawdzie, czy jest sens? Mi zestaw LR+Elements bardzo pasuje, oferując wszystko czego potrzeba do zabawy ze zdjęciami.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Czy to prawda, że LR oferuje, przy wywoływaniu RAW-a, lokalną korektę ekspozycji (np. pędzlem)? Jeśli nie, to czy jest jakiś program, który to potrafi?
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Prawda.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Cześć,
(jak wyżej) interesuje mnie program do obróbki zdjęć. Nie zamierzam poświęcać wiele czasu na obróbkę (retusz niedoskonałości, czy takie tam specjalistyczne zabiegi). Proszę Was o wypisanie zalet i wad każdego z programów, gdyż chciałbym mieć szerszy pogląd (dema sprawdzałem) oraz ,jak możliwe, o porównanie ic.
Dzięki.
Nikon d5100 + 18-105 vr + 35 1.8 dx + mf 055xprob+mf 496rc2 i kupa bAJErów...
Skontaktuj się z nami