Szukaj
Ładną masz modelkę ale światło bardzo ostre, widać, że nie panujesz nad nim, poza tym przeszkadza cień od nosa, pół tła doświetlone , pól nie. Oczy wydają mi się nieostre, natomiast ostry jest rękaw bluzki. Lewa ręka ucięta. Włosy zlewają się ze stroną niedoświetlonego tła.
Trochę niefortunne ułożenie źródła światła i na twarzy brzydkie cienie i za mała sepracja od tła, natomiast jeśli chodzi o nierównomierna oświetlenie tła to mi to pasuje choć należałoby nieco dopracować. Szkoda że nie widać włosów bo są atutem modelki i warto by je pokazać. Poza i oświetlenie nieco poszerza korpus, szczególnie ta biała plama pod linią biustu. Plus za dobór modelki bo z pewnością ma ciekawą urodę i fajne spojrzenie. Jeśli chodzi o światło to poczytaj o podstawowych świeceniach Rembrandt i loop. Widzę w oczach dwa źródła światła, może spróbuj clam shell, z taką twarzą może być świetny bliski portret. (sorry za angielszczyznę ale wszystko co czytam to po 'ichniemu' i nie mam pojęcia jak to tłumaczyć)
Żela? To brzmi jak skrót od żelatyna, żelazna, żelazowa? Co to za wyraz? Pseudonim, imię? Czy może coś oznacza, z czym to zdjęcie należy powiązać, a ja akurat nie znam tego pojęcia?
Sam portret ok, ale nie zatrzymuje na dłużej. Cień od nosa troszkę ostry. Na jasnym tle zdjęcie trochę traci sens. Trochę pozostałych konkretów rzucili już też przedmówcy.
Желя - вестница мертвых, богиня скорби и жалости.
Czyli po rosyjsku bogini smutku, zwiastunka śmierci...heh uczyłem się języka naszych braci wiele lat temu, mogłem coś zdrowo pomieszać.
Ostatnio edytowane przez Muhozol ; 21-07-2010 o 00:18
Mnie się portret podoba. Może ciut za ciemno z lewej strony, może nad światłem nie zapanowałeś do końca, ale przekaz jest.
Jak zobaczyłem zdjęcie, nie znając jeszcze rozwinięcia tytułu, to pomyślałem sobie - "brakuje jeszcze łzy pod lewym okiem i byłoby genialnie zapozowane". Po przeczytaniu wyjaśnienia tytułu jeszcze bardziej się w tym utwierdziłem. Łza zrobiłaby różnicę w tym portrecie.
Pozdrawiam,
Paweł
Skontaktuj się z nami