Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: Miniwieża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    (...)
    Pracowałem kiedyś dla Pomaton EMI, więc zostałem uświadomiony, dlaczego wiele nagrań kiepsko brzmi na sprzęcie wysokiej klasy.
    I dlatego większość wydawanych obecnie płyt to "krew z uszu". Niektórzy powinni siedzieć za mastering...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    I dlatego większość wydawanych obecnie płyt to "krew z uszu". Niektórzy powinni siedzieć za mastering...
    Najgorsza pod tym względem jest muzyka popularna. To przede wszystkim towar, którego produkcja ma z góry założony budżet i który trzeba wyprodukować jak najtaniej. I na dodatek ukierunkowany na radio i stacje muzyczne.
    Utwory mają być krótkie i w miarę dobrze brzmieć w tych mediach, jako głównych ośrodkach promocji.
    Utwór ma być tak skomponowany, żeby nagrać np.50 sekund zwrotki i refrenu, zgrać to tyle razy ile piosenka ma zwrotek i zrobić z 50 sekund utwór trwający 4 minuty. Żadnych solówek być nie może, bo to już bardziej komplikuje montaż.
    To nie wina realizatorów nagrań. Oni dostają odgórne wytyczne.
    Kiedyś ludzie zarządzający tym biznesem doszli do wniosku, że 90% sprzętu na którym ludzie słuchają muzyki to tani sprzęt stacjonarny, a także przenośne odtwarzacze ze słuchawkami za 2 dolary, więc nie ma powodu wydawać więcej pieniędzy na dopieszczanie nagrań przez realizatorów w studio. A jak dodać, że część instrumentów na których gra zespół w studio zastępowana jest elektronicznie generowanymi dźwiękami i automatami perkusyjnymi, bo automat się nie myli i jest w stanie to samo idealnie powtórzyć, to nagranie wychodzi jeszcze taniej.
    A później ludzie idą na koncert i zastanawiają się, dlaczego jakoś inaczej grają niż na płycie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Oj, a dziewczyna tylko małego grajka sobie chciała kupić

Polecam lekturę http://audio.x.pl/audio/audiovoodoo/
    Ale taką frezarkę do CD to sobie muszę sprawić

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów