Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: m42 + D40

Domyślnie

łuhu, jakaż maszyna
    A myślałam o m42, bo to tańsza inwestycja. Na początku myślałam o zoomach m42, ale jest ich mało, przeważają stałki. A jednak dla mnie to pewnego rodzaju udogodnienie, że zamiast podchodzić blisko obiektu (osoby czy kwiatka) wystarczy, że 'sobie pokręcę'.

Domyślnie

http://allegro.pl/item1142396803_aut...jasny_m42.html a co sądzicie o tym? (stałkę znaleźć można z palcem w... nosie, więc w akcie desperacji na to się zdecyduję...)

A jeszcze... Mavierk, do tego soligora to też adapterek potrzeba, prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eubwo Zobacz posta
    http://allegro.pl/item1142396803_aut...jasny_m42.html a co sądzicie o tym? (stałkę znaleźć można z palcem w... nosie, więc w akcie desperacji na to się zdecyduję...)

A jeszcze... Mavierk, do tego soligora to też adapterek potrzeba, prawda?
    Bierz jakies porzadne szkla bo szybko zakonczysz zabawe z m42...jest watek w ktorym poruszono wiele tanich niezlych szkiel. Nie mysl ze kazde 135 jest rewelka i ze jasniejsze to lepsze

Domyślnie

Aj, ja już nie wiem. Chciałabym sobie na wyjazd sprawić jakiś obiektyw. M42 wydają się być tanią opcją, bo jednak wydać ok. 200pln, a 800 (za obiektyw np. nikkora) to trochę różnica. Bo jednak bądź co bądź kaska gra tu główną rolę (tak, jestem uczennicą i sporo środków nie mam )

Domyślnie

Nie latwiej sie zapytac w ten sposob. Jestem uczennica ktora potrzebuje dlugi obiektyw? do jakich celow jakie swiatlo i co od niego oczekujesz

Domyślnie

Ok, zacznijmy jeszcze raz
    Witam wszystkich! Jestem uczennicą (=małe środki na koncie) i szukam długiego obiektywu. Długi, mam na myśli do 200mm max. Preferuję zoomy, nie stałki. Głównie do makro, a także do (początków) portretów. Nie jestem specem w sprawach fotografii, więc nie orientuję się za bardzo (dlatego proszę na forum o pomoc).
    Może być 'normalny' obiektyw, może być m42, ale byle był dobry (wiadomo, że za mniej niż 5stówek rewelki nie będzie, ale chodzi mi o dobry na danej półce cenowej) i tani.
    Mam nadzieję, że ten opis ułatwi komuś (karabud?:>) pomoc mi.

Domyślnie

Kup Jupitera 135 3.5 i adapter T2 - chyba najlepszy stosunek cena/jakosc(ruskie szklo jak wiadomo dosc spora wariacja w egzemplarzach...ale mozna znalezc rodzynka). Mozesz tez szukac Nikkorow-Q 135 3.5(takze non-ai) non ai beda smigac u Ciebie ladnie. Kaleinar/Arsat 100/2.8/ tez nie sa zle. Zoomow manualnych nie polecam zwlaszcza noname - niewiele z nich ma dobra jakosc. Jest jeszcze sporo fajnych szkiel w niskiej cenie ale do Nikona nijak podpiac stad polecam te - zwlaszcza nikkora-q to kopia czj sonnara - w niego tez mozesz mierzyc jednakze zazywczaj o polowe przekracza Twoj budzet. Mysle ze dobry Jupiter moze Cie bardzo zaskoczyc jakoscia obrazka i dac wiecej niz drogie szkla.
    Mozesz tez jako drugie szklo pomyslec o Heliosie(ja polecam szczegolnie 44-3 nr 90xx wzwyz)
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 16-07-2010 o 00:15

Oszczędny w słowach Awatar Brazilianpitbull
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Co do jupitera to podtrzymuję, z tego co czytałem (niestety tylko czytałem) są to zacne szkła
    Jak będę piękny i bogaty, kupię sobie Leicę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    Kup Jupitera 135 3.5 i adapter T2
    a na allegro znalazłam coś takiego http://allegro.pl/item1149305462_jup...5_135_bcm.html i jest "na gwint M42". Adapter T2 to nie to samo co m42, prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eubwo Zobacz posta
    a na allegro znalazłam coś takiego http://allegro.pl/item1149305462_jup...5_135_bcm.html i jest "na gwint M42". Adapter T2 to nie to samo co m42, prawda?
    przeszukaj forum - szklo jest na m42 - kupuje sie adapter t2 i wymienia "dupki" i masz mocowanie nikona i nieskonczonosc. jupiter to tez kopia sonnara nieco gorsza od orginalu ale i tak bardzo fajna bo to znakomita konstrukcja

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów