Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: m42 + D40

Question m42 + D40

Witam. Jestem nowa, więc głośne "cześć" do wszystkich nikoniarzy

Niestety mój poziom fotograficznego wtajemniczenia nie jest wielki, często mam banalne i z pozoru śmieszne pytania, i trzeba mi tłumaczyć jak krowie na miedzy...

Planuję kupić m42 do D40 (jak w tytule). Tak dokładnie to przymierzam się do tego cudeńka http://allegro.pl/item1142009547_sir..._rzadkosc.html
    Zastosowaniem ma być gł. makro (soczewki już mi się przejadły) i portrety (a może nawet fotografowanie ludzi z ukrycia - stąd taki zakres)
    Więc ja z takim małymi zapytaniami:
    *czy do D40 potrzeba jakiś specjalny adapter (z racji tego, że D40 nie ma śrubokręta/u)?
    *czemu o niektórych adapterach sprzedawcy piszą "ostrzy w nieskończoność", na czym to polega? Czym one się różnią od tych co niby nie "ostrzą w nieskończoność" ?

Uprzedzam, że do mnie trzeba cierpliwości jak mi się coś tłumaczy, więc najlepiej tłumaczyć prostym, zrozumiałym językiem, jak do sterty gwoździ

Oszczędny w słowach Awatar Brazilianpitbull
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Siemanko, adapter jest potrzebny ze względu na to, że obiektywy m42 jak sama nazwa wskazuje, mają inne mocowanie bagnetu niżeli nikkory albo inne obiektywy dedykowane.
    I nie ma nic wspólnego posiadanie "śrubokrętu" czy też jego brak.
    Ostrzenie na nieskończoność ( z tego co wiem ja, aczkolwiek mogę się mylić, jeśli tak to proszę o poprawkę) to zakres w którym od danej odległości do nieskończoności obraz będzie ostry.
    Właśnie różne adaptery lubią zabierać tą możliwość.

Pozdrawiam
    Jarek
    Jak będę piękny i bogaty, kupię sobie Leicę

Domyślnie

Hm.. czyli lepiej zainwestować w adapter z ostrzeniem do nieskończoności?
    W ogóle czy m42 to dobry pomysł? Kolega mi to zaproponował, ponieważ z obiektywami nie mogłam się zdecydować, a też m42 to tańsza opcja, co jest mi baaaardzo na rękę, bo w chwili obecnej, jako uczennica, nie mam zbyt dużo kaski

Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

m42 jest tańszą alternatywą, ale co za tym idzie nie jest pozbawiona wad. Przy ew. zdjęciach makro ostrzenie manualne jest okej, w portrecie też można je zaakceptować i tutaj bajka się kończy, no okej ew pejzaż ujdzie. Jak napisałaś wcześniej o zdjęciach z przyczajki, nie wiem jak chcesz tego dokonać ustawiając ostrość ręcznie, przy schowanym aparacie. Poza tym jeżeli zakupisz sobie kiepski adapter, to jest możliwość że będzie on nieszczelny (będzie przepuszczać światło) co za tym idzie robienie zdjęć może Ci nie wyjść. Nie wiem jak jest z przenoszeniem informacji do światłomierza, ale jeżeli nie ma takiej możliwości, to musisz przygotować się
    1. Bieganie ze światłomierzem
    2. Tryb manualny na oko
    3 Tryby automatyczne i półautomatyczne odpadają.

Aczkolwiek jest spora ilość ludzi którzy używają obiektywów m42 i nie narzekają.
    Więc jeżeli rachunek zalet i wad jest dla Ciebie pozytywny, to czemu go nie brać?

Domyślnie

No w sumie zdjęcia z przyczajki mogę sobie podarować
    I generalnie m42 robi się zdjęcia jedynie na trybie "M", tak... ?
    Ale teraz zarzuciłeś mi wątpliwości co do adapterów, że mogę trafić na nieszczelny jak najlepiej szukać, żeby się nie naciąć?

Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Z tego co wiem to owszem, nie spotkałem się jeszcze z m42 AF. Ale zważywszy na to że nie masz silnika auto-focusa w body, to tak czy inaczej pozostaje ręczne ustawianie ostrości. Co do adapterów to nie wiem, Sam nigdy takiego nie kupowałem. Poszukaj w innych wątkach na forum, albo pomęcz kogoś kto taki adapter posiada.
    A na allegro ciężko będzie sprawdzić jego jakość.

Domyślnie

Dooobrze. W każdym razie bardzo bardzo bardzo Ci dziękuję!

Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Ależ proszę, powodzenia w doborze słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eubwo Zobacz posta
    W ogóle czy m42 to dobry pomysł?

Polecam: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734

Wątek mocno przydługi, ale jego lektura z pewnością dostarczy wszelkich informacji i rozwieje ewentualne wątpliwości. Sam posiadam D40 i niespełna dwa tygodnie temu zakupiłem adapter i pierwsze szkiełko M42 (optomax 135 / 2.8 ). Wydałem niespełna 180 pln, a otrzymałem obiektyw, który daje naprawdę spore możliwości. Zdecydowanie polecam!
    Ostatnio edytowane przez ludwik1984 ; 15-07-2010 o 18:50
    D90 - nikkor 35/1.8, nikkor 18-105/3.5-5.6, optomax 135/2.8 M42, adapter N/M42

Domyślnie

Oooo jak miło mi to słyszeć (a raczej czytać ). A że tak zapytam jaki masz adapter? Znalazłam na allegro http://allegro.pl/item1125326884_ada...el_gratis.html i nie wiem czy się nadaje... ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów