chciałbym Was prosić o komenty
mam wątpliwości bo trochę je ratowałem = 'sprzątałem' po prawo
1>
Szukaj
chciałbym Was prosić o komenty
mam wątpliwości bo trochę je ratowałem = 'sprzątałem' po prawo
1>
D90 + N18-105VR + N28-105Makro i stary F70
Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę - Andrzej
przede wszystkim masz totalnie skopany balans bieli i ogromną dominantę magenty.
I'm not always right, but I'm never wrong...
Oj znamy ten temacik, znamy![]()
Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com
Niestety proby wystemplowania czegos na prawo az nadto widoczne (pomazane niebo, brak ostrosci). Kadr zbyt centralny i troche za ciasny. Kobieta w kadrze moze zamierzona. No i za duzo fioletu (ale za to pasuje do podpisu).
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
zobacz andreo, czy w takiej formie zdjecie nie podoba ci sie bardziej ?
Oooo... Od razu lepiej. Tylko jeszcze bym wycial budenek z tla i na warstwie tla zapodal lekki gradient od gory na jakies 10-20% przyciemniający górę nieba. To by zniwelowało plastikowe jednolite niebo.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
lechupe
pewnie, że się podoba
Bardzo Ci Dziękuję za czas poświęcony na obróbkę...
mój zamysł był jednak żeby to było takie...
jakby to nazwać .... chmmmmm.... 'niewesołe'
chciałem uzyskać efekt 'ruiny' 'rozsypki'
a takie kolorowe - to dla mnie za 'optymistyczne'
mam pytanie z czego wynika = jak to zdiagnozować
że fota ma np. skopany WB z np. dominantą magenty???
bo nie wiem = obróbkę robię niestety na 'pałę' i dla tego moje focie generalnie kuleją w tej kwestii
D90 + N18-105VR + N28-105Makro i stary F70
Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę - Andrzej
Są wprawdzie "naukowe" metody określania czy na zdjeciu jest dominanta, ale jezeli patrząc na swoją fotke nie widzisz magentowego zafarbu, to....nie wiem co ci mam poradzić
A co do srodków wyrazu artystycznego:
Po pierwsze sugeruję, zebys na początku skupił sie na obróbce niezbędnej, rozjasnianie/przyciemnianie, kadrowanie, wyostrzenie.
Na bardziej zaawansowane tworzenie nastroju przyjdzie czas, kiedy lepiej opanujesz postprocesing.
Po drugie, pewne zdjecia, ich charakter determinuja niejako kierunek 'podania". Zauważ, ze w tym zdjęciu kompozycja opiera sie na trzech jednolicie kolorowych płaszczyznach nieba, ściany i trawy, na tle których zaznaczone sa czerwone kontrapunkty balonika i ubioru osoby przechodzącej.
Zatem pierwszy pomysł na zdjecie (a jak wiadomo co pierwsze to zazwyczaj najlepsze) to wlasnie podkreslenie takiej idei.
oczywiscie mozna te zdjecie obrobic na 100 i 1 innych sposobów, ale jak powiedzialem, na bardziej niekonwencjonalne podejście masz jeszcze czas.
Trzeba z tym skończyć.. ...obróbkę robię niestety na 'pałę'
Pozdrawiam
Andrzej.
Skontaktuj się z nami