Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: D70s czy D50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archangel Zobacz posta
    jeśli uzywasz Kita który ma swiatelko 5.6 na 55mm to ISO 1600 w pomieszczeniach raczej niezbedne
    chyba ze masz rece jak statyw i potrafisz przy 1/2 nie poruszyc, albo masz halogeny 500W w domu
    A nie można po prostu użyć lampy?
    d70s + AF-S DX 18-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzózio Zobacz posta
    Witam,
    Mam nadzieje, że mnie nie zabijecie z tym pytaniem. Z góry mówię, że nie przejrzałem forum, ale do jutra muszę podjąć decyzję i liczę w związku z tym na pomoc. Decyzję aby kupić cyfre podjąłem po ostatnich frustracjach związanych z fotografowaniem analogiem - coraz droższe filmy (slajdy) i coraz gorsza jakość usług, zresztą też coraz droższych. Mam do wyboru D70s z ob. 18-70 (2.800 zł) albo D 50 z ob. 18-55 (2.300). Dużo dobrego słyszałem o jakości obrazu z D50. Jeśli D70s nie jest gorszy w tej materii, to go biorę. Co radzicie? I sorry jeszcze raz za to pytanie, które podejrzewam nierzadko padło na forum. Pozdrawiam
    Jeśli możesz weź d70s. Różnica w cenie, którą podałeś to mniej więcej różnica wartości obiektywów. Czyli w praktyce będziesz miał d70s za cenę d50. Nie należy wierzyć w opowieści o lepszych zdjęciach z d50. Widziałem rewelacyjne zdjęcia z obu puszek. JPG-i w d50 mają nieco inną charakterystykę koloru - jedni wolą kolor z d70s inni z d50 (nieco cieplejszy). Kwestia preferencji, choć jak będziesz focił do NEFa, to i tak nie będzie miało żadnego znaczenia. To co ma rzeczywiście duże znaczenie w codziennym użytkowaniu to ergonomia. I tu d70s jest wyraźnie lepszy od d50 (z całym szacunkiem dla d50). Przejrzyj forum - jest dużo wątków o różnicach: dwa kółka, więcej funkcji na korpusie, lepsza współpraca z lampą (tryb Comander) i inne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    D50 a D70s iso 1600 .jpg

wszystkie ustawienia identyczne, wszystkie mutacje kolorów na neutral
    odcinek wieży na zdjęciu ma ok 1,5cm
    wycinek

słabo wygląda tu zwłaszcza prawy górny róg, powyżej białego koralika... faktura drewna w d50 wskazuje, że faktycznie zastosowane jest odszumianie w aparacie mimo, iz teoretycznie jest wyłączone. Drewno w rzeczywistości ma kolor dużo bliższy zdjęciu z d70s, a jeśli dodamy do tego możliwość końcowego dostrojenia balansu bieli w d70s to odpowiedź wg mnie jest gotowa. Za to ostrość wg mnie nie przeważa się jakoś znacząco na rzecz d70s.
    Obraz z d70s jest wyraźniejszy i bardziej szczegółowy. W d50 zastosowano mocniejsze odszumianie kosztem utraty szczegółowości. Za kilka miesięcy będę kupował lustrzankę ale gdybym musiał się zdecydować dzisiaj d70s czy d50 to nie miałbym wątpliwości. D70s ze względu na lepszy obraz. Nie podoba mi się to mydełko w RAW z d50.
    Ostatnio edytowane przez orunk ; 11-01-2007 o 20:19

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów