Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problemy z WB

Domyślnie Problemy z WB

Mam do Was prosbe, potrzebuje porady odnosnie kolorkow fotki ponizej. Mam swiezo skalibrowany monitor, ale wydaje mi sie ze nie do konca prawidlowo. Potrzebuje zebyscie mi powiedzieli ktora fotka najbardziej u Was zblizona jest do natury. Musze powiedziec ze zielen byla bardzo soczysta.

D80, N18-135, N50 1.8, Sigma 10-20

Domyślnie

A moim zdaniem 2
    Zawsze może być lepiej, ale cieszmy się tym, co mamy...

Domyślnie

Moim zdaniem to tak:
    Jedynka - o ile było to w Polsce, bo to taka Polska zieleń ; )
    Dwójka - jeśli to jakaś Ameryka Południowa albo tropikalna Azja ; )
    Nikon + Nikkory + Lampa + reszta gratów w ciężkiej torbie = i tak mało czasu na wszystko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rainbow Zobacz posta
    Moim zdaniem to tak:
    Jedynka - o ile było to w Polsce, bo to taka Polska zieleń ; )
    Dwójka - jeśli to jakaś Ameryka Południowa albo tropikalna Azja ; )
    No tropiki to nie sa , ale Polska tez nie. To irlandzka zielen, i byla ona bardzo intensywna, zdecydowanie niepolska.

Domyślnie

jedynka najbardziej naturalnie u mnie wychodzi. Dwójka ma przesaturowaną zieleń, podobnie wychodzi, jak profil kolorów NX ustawi się na Landscape - podbija zielenie i zwiększa kontrast. Na trójce podciągnięte niebo, też nie jest zła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaśka M. Zobacz posta
    No tropiki to nie sa , ale Polska tez nie. To irlandzka zielen, i byla ona bardzo intensywna, zdecydowanie niepolska.
    nigdy nie byłem w Irlandii... ale z dwójką skojarzyło mi się to - plantacje herbaty

Nikon + Nikkory + Lampa + reszta gratów w ciężkiej torbie = i tak mało czasu na wszystko...

Domyślnie

Bardzo trafne spostrzeżenie rainbow.
    Jeżeli jednak przeprowadzałaś korekcję tonacji koloru dla całego zdjęcia, to dla mnie kolor pnia drzewa i mchu na 2. jest zbyt zielony, natomiast na zdjęciu numer 3 zbyt żółty. Pozostaje jedyneczka i na... "mój monitor" , zieleń na niej jest dla mnie najbardziej optymalna.
    Pozdrawiam.
    ... sprzęt do robienia zdjęć i nie tylko

Domyślnie

Dzieki wielkie za komentarze. Pozostane wiec przy 1. A monitor mam chyba fatalnie skalibrowany, bo u mnie 1 ma szarawe niebo i w ogole wyblakle sa kolory :/ stad wziela sie 2-ka. Ale laduje do kosza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów