Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Panagor auto macro converter

ponieważ po moim zapytaniu
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148228
    praktycznie nie było odzewu, uznałem, że jest to urządzenie mało popularne (na naszym forum), dlatego po zakupie pozwalam sobie zamieścić krótki test w/w
    Z tego co doczytałem z dostępnych informacji wiem, że urządzenie było kalibrowane i dostosowane do obiektywu 50mm (oznaczenie na korpusie), po małych testach również można go używać z inną optyką ( w moim przypadku 85/1,, konwerter posiada przeniesienie przysłony i zmienną (płynną) skalę odwzorowania od 1:10 do 1:1, więc w kontakcie z obiektywem stało ogniskowym tworzy "zoom makro", w układzie optycznym znajduje się 7 soczewek (info net) całość wykonana dość przyzwoicie, czuć zimno metalu, z dostępnych mi informacji wiem iż firma PANAGOR (jest to nazwa handlowa) występuje ( w niektórych przypadkach) pod nazwą VIVITAR SERIA 1, a producentem jest firma KIRON, więc dość wysoka półka jeśli chodzi o wyroby optyczne, po wstępnych testach zdjęciowych widzę spadek jasności układu optycznego (jeszcze nie mierzyłem o ile) obsługa jest wygodna, jeśli musimy utrzymać skalę odwzorowania na szerokim pierścieniu mamy ją podaną, jeśli na nie zależy na idealnych przeliczeniach wymiaru mamy do dyspozycji dwa pierścienie, czyli pierścień skali i pierścień ostrości obiektywu aby ustawić ostrość z informacji nielicznych w necie chwalono ten konwerter za bardzo przyzwoitą ostrość, przy ustawionych prawidłowo parametrach niektórzy użytkownicy twierdzą, że nie widać utraty ostrości obiektywu w poniższych zdjęciach starałem się zbyt mocno nie ingerować w obrazek, część zdjęć bez jakiejkolwiek obróbki - efekty pracy zestawu makro poniżej

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

dołożono bez ingerencji w ostrość

Domyślnie

Dzięki za test, przydał mi się, miałem kupować pierścienie pośrednie do zabawy ale widzę że lepiej kupić taki konwerter.
    Przy okazji - fajne D200 z tymi odłażącymi gumami - wygląda jak u mnie

Domyślnie

cieszę się, że mogłem komuś pomóc ..., życzę szybkiego i owocnego zakupu, tylko pamiętaj iże te dwa które wymieniłem mają po 7 soczewek i są opatentowane, reszta to podróbki
    http://www.pb.pl/4/a/2010/06/23/7_na...skich_podrobek

Domyślnie

A możesz napisać co rozumiesz przez
    przy ustawionych prawidłowo parametrach
    ?
    I jeszcze pytanie: przy jakich przysłonach widać spadek jakości?
    Ciekawy sprzęt, zastanawiam się nad dodaniem do moich Raynoxów czegoś takiego.

Domyślnie

pracowałem na f8 - nie pisałem o spadku JAKOŚCI - tylko o spadku JASNOŚCI (układ optyczny coś tam zabiera, ale widziałem, że pierścionki też) - ustawione prawidłowo parametry (taki skrót) czyli - czas, przysłona, statyw, przy czym z d200 nie wyświetla przysłon jako 5,8...8 itp, po prostu podaję ich kolejne ustawienie czyli 1-2-3- itd

Domyślnie

jaka jest cena takiego convertera ?

Domyślnie

cena jest ciężka do oszacowania, gdyż zakup TYLKO giełdowy i wcale ich na rynku nie ma wiele

Domyślnie

Taki mały OT:

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    (...) z dostępnych mi informacji wiem iż firma PANAGOR (jest to nazwa handlowa) występuje ( w niektórych przypadkach) pod nazwą VIVITAR SERIA 1, (...)
    Wspominałem, już w innym wątku, że Series 1 to oznaczenie "lepsiejszych" produktów u Vivitara. Obecnie na ten przykład ma w ofercie taki o to obiektyw:

Pozostałe modele, nawet ten mega-zoom 650-1300 również jest Series 1 no i mają ten śliczny czerwony pasek

Więcej modeli na stronie vivitar.com, lecz tytułowego konwertera nie ma... bo ten co jest (2x, 7 elements) nie opisany jest jako makro.

Koniec OT i już mnie nie ma.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

muszę pokazać żonie co mi do domu z kwiatkami przynosi - a już na serio to dla osób które prosiły o dodatek foto z konvertera

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów