Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wiosenny spleen

Domyślnie Wiosenny spleen

Dziś nad ranem plany co do focenia były wielkie. Wyszły tylko 2 fotki. Proszę o ocenę i rady jak ewentualnie popracować nad obróbką, kadrem. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez tszlachcic ; 05-06-2010 o 18:02
    /(...) ach! jak ludzie mnie bolą!/ EOS 450D / kit / 50mm 1.8

Domyślnie

.
    Ostatnio edytowane przez tszlachcic ; 05-06-2010 o 18:43

Domyślnie

Sorry,ale nie wyszło......
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Prosiłbym, żeby opinie były jakoś uzasadnione. Jak już jedziecie to po całości. Inna sprawa, że już edytować nie mogę a przy wstawianiu w nie orygnianlnych rozmiarach coś dziwnego stało się z tymi zdjęciami zwłaszcza 2.

Domyślnie

Oba zdjecia to jakies slabe HDRy, jedyka odsaturowana i jest jak niewiadomo co a dwojka......plamy na matrycy, na obu brak szczegolow, brak ostrosci, efekt "halo" wokolo wszystkiego wlasciwie.......slabe.....ale moze sie przyjac w kategorii inne jako eksperyment bo krajobrazem bym tego nie nazwal! Chciales uzasadnienia to masz Ale walcz dalej, powodzenia zycze

Domyślnie

Dzięki za komentarz. Walczyć na pewno będę. Sam się zastanawiałem czy wstawiać do tej kategorii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tszlachcic Zobacz posta
    (...) Wyszły tylko 2 fotki. Proszę o ocenę i rady jak ewentualnie popracować nad obróbką, kadrem. (...)
    Moim zdaniem niestety nie wyszły... Popracować przydałoby się przede wszystkim nad ostrością i dokładnością w stosowaniu warstw i masek! Efekty zostały przez Ciebie nałożone w sposób zwyczajnie niechlujny (wspomniany efekt halo po prostu powala) i to deklasuje, moim zdaniem, te zdjęcia na samym wstępie. Stąd moja podstawowa rada - więcej staranności!
    W kwestii śladowych ilości koloru i tonacji nie jestem w stanie doradzić nic, ponieważ to co widzę zbyt mocno odbiega od wizji bliskich mojemu gustowi. Mogę tylko powiedzieć, że kompletnie mi się to nie podoba - ale przecież wcale nie musi Jeśli rzeczywiście "czujesz" kolorystykę tych zdjęć i efekty były w pełni zamierzone to mogę tylko - naprawdę piszę to bez cienia ironii - życzyć Ci powodzenia Powtórzę jednak - przede wszystkim zadbaj o staranność, a być może następne Twoje fotografie spotkają się ze znacznie cieplejszym przyjęciem.

Cytat Zamieszczone przez tszlachcic Zobacz posta
    (...) przy wstawianiu w nie orygnianlnych rozmiarach coś dziwnego stało się z tymi zdjęciami zwłaszcza 2.
    Po zmniejszeniu trzeba spojrzeć na jego efekt przy wielkości 100% i - w miarę potrzeby - zdjęcie ponownie wyostrzyć.
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Domyślnie

No tak z kolorami to ja mam problem od zawsze No cóż, muszę zdecydowanie więcej popracować z programami do obróbki bo póki co nie czuję tego.

A co powiecie na taki obrazek, zrobiony niedawno?. Czy niebo na nim bardzo was razi czy ujdzie.Wiem, że od nieba też idzie halo. Próbowałem coś z tego zrobić bo nie miałem filtrów.

3.
    Ostatnio edytowane przez tszlachcic ; 05-06-2010 o 20:48

Uprawnienia umieszczania postów