To już pewnie z setny post na temat profili ale co mi szkodzi tyle jest przecież ludzi cierpliwych :]
Chcę wykorzystac swój monitor(S2433W) oraz niebawem drukarkę Epson 3880 no chyba,że kobieta okroi mój pomysł do 2880 i zacząc zabawę z AdobeRGB.Monitor nie jest skalibrowany, jedyne co zrobiłem to w systemie zapiąłem profil ze strony producenta. Zdjęcia obrabiam w NX2 i jak na razie ten program musi mi wystarczyc ... W aparacie mam ustawic przestrzeń Adobe RGB oraz w programie CNX2 w zakładce Color Management również Adobe RGB?
Jeśli zaznaczę opcję "Use this instead of embedded profile" to program będzie mi przypisywał profil Adobe RGB do każdego pliku? Czy jak zaczynam obróbkę NEF-a to już widzę na monitorze kolory w przestrzeni Adobe RGB czy dopiero jak zaznaczę Adjust - Color Profile i tam zaznaczę convert to profile Adobe RGB ? Kiedy mam zaznaczac tą opcję na początku obróbki czy na samym końcu a może w ogóle ? Jak chcę dac komuś zdjęcia lub pokazac je w sieci to wiem , że powinienem przekonwertowac je do sRGB tak aby u niego nie były sprane kolory, czy w NX2 da się zaznaczyc wybrane zdjęcia i przekonwertowac je czy trzeba to robic pojedynczo?Osobiście zdjęcia przechowuje w NEF bo często wracam do zdjęc i obrabiam je od nowa , czy oglądając NEF-y w CNX2 lub ViewNX widzę je w przestrzeni Adobe czy dopiero jak je zapiszę w TIFF lub JPEG ?
Do tych cierpliwych i NIE dziękuję za wszelkie rady ..
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami