Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zmiana systemu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    bla,bla,bla....
    Pomiedzy D50 a D90 sa lata swietlne........
    Trzymalem w dloniach kazda alfe poza A700 i powiem Tobie ze nie jest wcale tak bajkowo....no chyba ze lubisz plastik fantastik!
    Robilem zdjecia Alfa 350 po czym wolalem RAWy z tego aparatu.....tego samego dnia uzywalem tez mojego D90....i co....zasieg tonalny matrycy D90 bije na glowe Alfe a przeciez "to matryca sony"!!!
    Mam D40 i D90 mialem D200 i zaden z nich nie byl awaryjny.....
    D90 uzywam intensywnie i bez specjanego oszczedzania od ponad roku i nie mialem z nim zadnych problemow!
    To ze w nikonach siedzi matryca Sony....hmmm no podobno tak tylko czytalem opinie ze matryca jest robiona dla Nikona w firmie Sony a wiec nie siedzi tam taka sama matryca!
    Szybkosc AF w sony nie jest zadowalajaca a nie jest to fufu S5 zeby rezygnowac z predkosci AF dla zasiegu tonalnego.....
    Z całym szacunkiem... Porównywanie D90 do Alphy 2 XX i 3XX nie ma sensu bo to aparaty z dwóch rożnych półek. A350 to aparat typowo amatorski, dla osób kupujących pierwszą lustrzankę, więc uproszczony, z gorszych materiałów... D90 mierzy w średnią półkę i jeżeli porównywać go, to raczej z A550...
    Ostatnio edytowane przez kasztanowiec ; 21-06-2010 o 11:29 Powód: Błąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    [...] A ma ewidentny problem z lustrem. Czasem prześwietla, czasem nie. [...]
    w jednym temacie zepsuł się silnik w D40 a tu proszę, prześwietlające lustro...
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Pomimo, iż posiadam od kilku lat system nikona. To jednak już bym go drugi raz nie kupił. Moje skromne zdanie jest takie: płacimy w tym wypadku większość sumy za logo firmy, a nie za sam sprzęt. Jakoś mnie nie przekonała firma NIKON do super jakości wykonania. Jedynie dla mnie dopracowany był jeden D200. W wersji reporterskiej. Miałem nie raz w łapkach aparat Sony Alpha. I jaki by nie był. To jakością bije na głowę nikosia. Mam Pentaxa i tak samo jak Sony jakość o wiele wyższa. Pewno wiele osób się z tym nie zgodzi, bo każdy chwali swoje. Ja mam Nikona i widocznie się wybiłem krytyką. Ja osobiście bym nie zmieniał systemu sony na nikona. Zresztą w nikonach siedzi matryca Sony. I jak jest już napisane. Serwis Nikon robi sobie z klientów szopkę. I pisanie, że może się coś zmieni jest dla mnie śmieszne. A awaryjność d90 jest jednak spora. Znajomy reklamował d90 - 3 razy. Za każdym razem reklamacja odrzucona. A ma ewidentny problem z lustrem. Czasem prześwietla, czasem nie. Mój d50 często bez powodu wywala błąd karty, czasem lustro się zawiesi itp. Do tego doszły hot pixle. W d40x u znajomego identyczny przypadek. I cała masa na forum.

Ażeby zanadto się nie rozpisywać, piszesz jakieś dziwne rzeczy. Ale masz do tego prawo.
    Pozdr.

p.s. Byłem niedawno w sklepie, gdzie handlują foto SONY. Sprzedawca mówił dokładnie to co napisałeś
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 21-06-2010 o 09:37
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta

Ażeby zanadto się nie rozpisywać, piszesz jakieś dziwne rzeczy. Ale masz do tego prawo.
    Pozdr.

p.s. Byłem niedawno w sklepie, gdzie handlują foto SONY. Sprzedawca mówił dokładnie to co napisałeś
    A może kolega jest sprzedawcą sony i sprawdza jak ludzie przyjmą korporacyjną propagandę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta

i dlatego pewnie sie przeniósł ze sklepu nikona do sklepu sony

Domyślnie

Jedynie dla mnie dopracowany był jeden D200. W wersji reporterskiej.
    O, to była jakaś "wersja reporterska" D200? Co to za zwierzątko było? Bo jakoś nikt tu o tym nie słyszał...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    O, to była jakaś "wersja reporterska" D200? Co to za zwierzątko było? Bo jakoś nikt tu o tym nie słyszał...
    Tak, nazywało się to D2x
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Moje skromne zdanie jest takie: płacimy w tym wypadku większość sumy za logo firmy, a nie za sam sprzęt.
    A to odkrycie! Dokładnie tak jest od lat, w przypadku każdej firmy.

Jakoś mnie nie przekonała firma NIKON do super jakości wykonania.
    Ale wykonania czego?

Jedynie dla mnie dopracowany był jeden D200. W wersji reporterskiej.
    Że niby była jakaś wersja reporterska? Gdzieś Ty takie bajki usłyszał, na szkoleniu w Sony Center?

Miałem nie raz w łapkach aparat Sony Alpha. I jaki by nie był. To jakością bije na głowę nikosia.
    Buchachacha. A żeś mnie rozbawił. To właśnie Sony w Alfach serii 2xx i 3xx króluje w najbardziej badziewnym wykonaniu, któremu w tej klasie może dorównać tylko Medion czy inny Premier - wygląd i wrażenie jak przy najtańszej chińskiej zabawce. Plastikowy D90, to przy tym Mercedes, nie wspominając o droższych korpusach. Kiedyś ludzie się nabijali z 350D, nazywając go per "trabant". Dopiero Sony pokazało, że to był naprawdę świetnie wykonany aparat.

Mam Pentaxa i tak samo jak Sony jakość o wiele wyższa.
    Owszem, Pentaki są zrobione na poziomie, zwłaszcza dwucyfrowe i K7. Ale nawet plastikowy D90 bardzo tu nie odbiega. A dużo czasu spędziłem na porównaniach, bo mam akurat taką małą fobię na punkcie tandetności wykonania. Dobrze zrobione Sony, to dopiero od A700 w górę, a ten to akurat żaden konkuretn - i z racji wieku konstrukcji i z racji tego, że jest wycofany z produkcji (nie mówili na szkoleniu w Sony?). Zobaczymy na Photokinie, czy będzie jakiś ciekawy następca.

Pewno wiele osób się z tym nie zgodzi, bo każdy chwali swoje. Ja mam Nikona i widocznie się wybiłem krytyką.
    Ja np. otwarcie krytykuję Nikona i każdą inną firmę, ale za konkretne wady. Branie argumentów z sufitu nigdzie nie przysporzy Ci poklasku.

Zresztą w nikonach siedzi matryca Sony.
    Wyprodukowana przez Sony. Projekt własny Nikona. Zresztą to że zrobiło ją Sony nic nie zmienia, liczy się projket oraz oprogramowanie. A z własnymi projektami Sony to akurat bywa różnie pod względem jakości tego co generują.

Serwis Nikon robi sobie z klientów szopkę.
    Canona też. I o Sony zdarzały się niechlubne opinie.

A awaryjność d90 jest jednak spora.
    Przedstawisz jakieś niezależne statystyki, uwzględniające również produkty Sony?

Znajomy reklamował d90 - 3 razy. Za każdym razem reklamacja odrzucona. A ma ewidentny problem z lustrem. Czasem prześwietla, czasem nie.
    Ale to o czym świadczy - o tym że nie umie udowodnić winy sprzętu (bo może nie on jest winny), czy o tym, że nie umie dojść swoich praw?

Mój d50 często bez powodu wywala błąd karty, czasem lustro się zawiesi itp. Do tego doszły hot pixle. W d40x u znajomego identyczny przypadek. I cała masa na forum.
    A o ilu takich przypadkach dotyczących Soniaczy można przeczytać na forum K-M?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-06-2010 o 14:18 Powód: orto. ("przyspoży")

Domyślnie

Cytat:
    Napisał TeamHANS
    A awaryjność d90 jest jednak spora.

Przedstawisz jakieś niezależne statystyki, uwzględniające również produkty Sony?
    takie zestawienie ktoś kiedyś stworzył i jest ono TU

tyle, że jeśli chodzi o lustrzanki:
    "Digital SLRs
    Now some readers are undoubtedly wondering, who makes the most reliable DSLR camera? When you are about to drop close to $1000 on a nice camera that you hope to have for years to come, it certainly begs the question. All we can say at this point is that there is no significant difference between Nikon and Canon’s reliability in the $500+ item price range; they both have about a 4% failure rate at the 2 year mark. At this time we do not have a large enough sample to say anything about the reliability of other DSLR manufacturers."

Domyślnie

miałem w rękach a700 oraz a850 i nie uważam, aby ich wykonanie było gorsze od nikona.
    Chłopak musi przemyśleć plusy i minusy. Celuje w DX, jeżeli nie ma aspiracji na FX, to wybór może okazać się łatwiejszy.
    Ja czekał na a750 i czekał.. w końcu kupiłem nikona
    Obecnie jak bym mógł sobie pozwolić na FF, to wybór byłby trudniejszy.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów