Drzewo foce już od jakiegoś czasu, to chyba najlepsze ujęcie.
Szukaj
Drzewo foce już od jakiegoś czasu, to chyba najlepsze ujęcie.
ja wolę się nie wypowiadać, bo już mam jedno ostrzeżenie ...
Ale gdybym nie miał, to bym powiedział, że BW tutaj za bardzo nie pasuje ...
Fotografia na pewno zyskuje w kolorze, bo spodziewam się wielu różnych odcieni zieleni
BW byłoby dobre, gdyby drzewo było pozbawione liści, wtedy udało by się wydobyć ciekawy układ gałęzi i pnia ...
Ostatnio edytowane przez UBoot ; 01-06-2010 o 07:35
Dzięki Uboot, moim zdaniem BW jak najbardziej tu pasuje - ciemny pień kontrastuje na jasnym tle liści, taki miałem przynajmniej zamysł. Ale przyznam Ci rację, że nie do końca udało mi się go osiągnąć, czasem mija trochę czasu zanim uda mi się osiągnąć co chciałem, czasem mijają miesiąceCo do koloru to niestety światło było płaskie i nieciekawe, ale scena na pewno świetnie będzie się prezentować w ciepłych promieniach wieczornego słońca - przy najbliższej okazji ustrzelę w takich warunkach. Wrzucam drugą wersję, bliższą mojemu początkowemu zamysłowi.
Ostatnio edytowane przez Marcin Pe ; 01-06-2010 o 09:46
Dla mnie jest ok - fajnie powykręcany ten drzewozaur. Dla lepszej prezentacji na czarnym tle forum dodałbym tylko jakąś rame![]()
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
nie ! ramka zepsuje tu wszystko !
mam pytanie do autora fotografii: dlaczego zastosowano korektę ekspozycji -1EV przy jednoczesnym wysokim ISO400 ? Czy nie lepiej było przyjąć ISO200 bez tej korekty ?
UBoot zaczyna gadać ludzkim głosemŻebym tylko nie zapeszył...
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Robiłem zdjęcie z ręki w trybie AV, podwyższyłem iso do 400 żeby skrócić nieco czas bo zbliżał się do niebezpiecznej granicy. Bez korekty przepalały mi się światła więc dałem -1ev. Gdybym zniżył iso do 200 zamiast dać -1 ev to tryb AV porostu wydłużył by mi czas. A tak na marginesie co do statywu, zacząłem niedawno chodzić na foty z możliwie minimalną ilością sprzętu - 0 statywów, 0 filtrów, 1 szkło, tryb av... Cały czas, który spędzałem na ustawianiu statywu, aparatu itp tip. przeznaczam na szukanie dobrej perspektywy i myśleniem nad kompozycją. Efekt, zdjęcia z takiego wypadu o wiele lepsze niż zazwyczaj kiedy nosze ze sobą przeszkadzajki. Polecam każdemu spróbować. Aparat jedna ogniskowa i KOMPOZYCJA.![]()
Skontaktuj się z nami