Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Netbook na Atomie a Lightroom

Pytanie dla posiadaczy netbooków na procesorze Atom, czy ktoś próbował może zainstalować Lightrooma na tym urządzeniu, korci mnie wymiana tradycyjnego laptopa na coś małego ale niezastąpionego w terenie czy wycieczce, sprzedawcy bardzo zachwalają ale programy graficzne są wymagające więc nie wiem czy jakakolwiek rozsądna obróbka wchodzi w grę na netbooku.
    Chodzi mi głównie o podstawową obróbkę czyli kadrowanie, korektę temp. barwowej, wyostrzanie i konwersję z nef do jpg. Na urlopie byłoby jak znalazł.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Ja zainstalowałem jakiś czas temu LR (2.2) na moim Acerze D250 (Atom 1,6 GHz, 1 GB RAM). Spodziewałem się kompletnego zamulenia a tu proszę, działa bez większych problemów. Owszem, wolniej niż na desktopie, ale działa. Jednakże dziesięciocalowa matryca powoduje, iż korzystanie z Lightrooma na takim urządzeniu jest niezwykle niewygodne - o ile jeszcze w podróży backup i katalogowanie da się zrobić, o tyle nie wyobrażam sobie już jakiejkolwiek obróbki.
    Lepiej chyba do takich celów dołożyć nieco kasy i kupić jakiegoś lekkiego 13-calowego laptopa z niskonapięciowym prockiem i hybrydową grafiką, np. Asusa U30JC lub Della Vostro V13.
    flickr dużo gratów

Domyślnie

Niestety nie ma szans na Lightrooma przy takiej konfiguracji. Nie znam aplikacji, która byłaby równie wymagająca co Lightroom
    D700+S15-30+S28/1.8+N50/1.4G+N85/1.4D+SB900
    http://jaworski-foto.pl

Domyślnie

Nawet się nie zastanawiaj, po zakupie Samsunga NC10 HSDPA dwie stacjonarki rdzewieją laptop 17'' u dziewczyny a ja wszędzie chodzę z netbookiem. Co do oprogramowania, używam NX2, PS4, Lightrooma, wszystko chodzi ok, jednak wiadomo szału nie ma na NX2. Polecam wersję z wbudowanym modemem, niesamowita mobilność i funkcjonalność.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondziu Zobacz posta
    po zakupie Samsunga NC10 HSDPA[...]
    używam NX2, PS4, Lightrooma, wszystko chodzi ok
    Kondziu, nie rob se jaj... Ile zostaje Ci miejsca na ekranie na w rozdzielczosci 1024x600 pikseli, po odliczeniu standardowych palet i paskow narzedziowych programow? Jak na 1 GB ma chociazby znosnie dzialac NX2, PS4 czy LR, skoro polowe tego juz na starcie wszama system ze swoimi uslugami?

Netbook dla fotografa, to co jedynie jako wiekszy data bank z wyswietlaczem. Mozna na tym zrobic wstepna selekcje, ale obrobka zdjec (jeszcze takimi narzedziami, jakie wymienil Kondziu), to jest najlepsza definicja dla slowa "nieporozumienie".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig nie robię sobie jaj temat jest o netbookach i w porównaniu z jednostkami stacjonarnymi to rzeczywiście inna półka jednak ja na nich pracuję, wszystko co podałem działa ok, Nx2 nawet na stacjonarnym sprzęcie muli, bo taki jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondziu Zobacz posta
    Stig nie robię sobie jaj temat jest o netbookach i w porównaniu z jednostkami stacjonarnymi to rzeczywiście inna półka jednak ja na nich pracuję, wszystko co podałem działa ok, Nx2 nawet na stacjonarnym sprzęcie muli, bo taki jest.
    No ale wlasnie o to chodzi. Skoro muli na wypasionych stacjonarkach, to jak musi mulic kiedy obsluguje go bidny Atom, a do dyspozycji ma jakies 400 MB pamieci? Toz to masochizm w najczystszym wydaniu jest. Ze watek jest o netbookach -- to jest oczywiste, ale tu chyba nie chodzi o to, zeby udowodnic, ze sie da odpalic i nawet zdjecie otworzyc, tylko rozpatrywac to w kontekscie jakiejs alternatywy. Zrobilem sobie symulacje okna PSa na ekranie 1024x600 pikseli, czyli tak jak masz na tym netbooku Samsunga, i zestawilem go z moim pulpitem (2 x 21"):

W 1:1, w takim ukladzie, masz widok zdjecia w rozmiarze okolo 600x400 pikseli. Jak z tym niby pracowac? To juz telefony wieksze zdjecia potrafia wyswietlic.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

st
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crofan Zobacz posta
    Niestety nie ma szans na Lightrooma przy takiej konfiguracji. Nie znam aplikacji, która byłaby równie wymagająca co Lightroom
    Wierz mi ze są... dużo bardziej wymagające...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Kondziu, nie rob se jaj... Ile zostaje Ci miejsca na ekranie na w rozdzielczosci 1024x600 pikseli, po odliczeniu standardowych palet i paskow narzedziowych programow?
    Jak w PS naciśnie TAB i 2 razy klawisz "F" to na edycję ma całe 1024x600. Inne programy też posiada tryb "ekspert". NX też...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jak na 1 GB ma chociazby znosnie dzialac NX2, PS4 czy LR, skoro polowe tego juz na starcie wszama system ze swoimi uslugami?

Netbook dla fotografa, to co jedynie jako wiekszy data bank z wyswietlaczem. Mozna na tym zrobic wstepna selekcje, ale obrobka zdjec (jeszcze takimi narzedziami, jakie wymienil Kondziu), to jest najlepsza definicja dla slowa "nieporozumienie".
    Ale Stig, nieporozumieniem jest ciągnąć ze sobą jakiegoś towera i 2 monitory 24'" w podróż! I nieporozumieniem jest namawiać kogoś kto ma do dyspozycji 1000 zł by wydał 3000 na lepszego laptopa. Ktoś się pyta czy Atom da radę, kilka osób które mają Atoma mówią że da, a kilka które go nie mają, mówią że nie da! To jest nieporozumienie chyba...

Pozdrawiam

Domyślnie

Sturnus

Mam Atoma w EeePC (2gb ram) i mówię, ze się nie da. Chyba, że ktoś jest masochistą, wtedy się nie tylko to da
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów