Kup nowe, toż to nie majątek.
Szukaj
Kup nowe, toż to nie majątek.
no wiesz przy założeniu ze lampy kosztowały 650 / szt. to halogeny w cenie 140-170 zł za sztukę to niby nie majątek ale jednak boli i to po pół roku używania.
NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...
To jest normalne, bo to nie jest halogen,
tylko żarówka HQI wyładowcza i dlatego taka droga.
Ten babol jak h..... to są halogenki metalu, które po rozgrzaniu zamienią się w gaz.
Swoją drogą producent robiąc lampę na tej żarówce leci sobie w kulki,
bo ta żarówka NDL nie ma 5600K tylko 4200K i nie do tego została wymyślona.
Ps. @onia, tak z ciekawości, czy ta lampa ma dimmer?
Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 22-05-2010 o 00:47
Camera Obscura, DX, FX, XXX
Zgodnie z tym co mi wiadomo metahalogenu z uwagi na rodzaj pobudzenia nie da się sterować pod kątem intensywności światła. Tak jak pisał ktoś wyżej jest to "żarówka" wyładowcza. A efekt całkiem pospolity z tym że dość szybko się pojawił co może świadczyć o zbyt wysokiej temp. pracy. Z odciskami paluchów wiąże się odkształcanie bańki, nie ma to wpływu na elektrody, czy żarnik jaki można spotkać w popularnych halogenach.
A odnośnie tej żółtej plamy to hehe ciężko sobie to wyobrazić przy założeniu że światło napotyka barierę w postaci soft'a, przez co spodziewał bym się raczej ograniczenia pasma emisji i co za tym idzie spodku temp. barwowej co najwyżej. Efekt powinien być jednak znikomy po ustabilizowaniu się pracy (kilka min po włączeniu). Ważną rzeczą przy korzystaniu z wyładowczych źródeł światła jest świadomość iż ich energooszczędność wiąże się ze stabilną nie przerywaną pracą (nazwijmy to stanem ustalonym). W chwili inicjacji (włączenia) wyładowcze źródła światła takie jak metahalogeny, żarówki energooszczędne, sodowe, rtęciowe pobierają tyle prądu ile elektrownia pozwoli pracując na granicy zwarcia.
Ostatnio edytowane przez ZooM ; 22-05-2010 o 09:38
D800 | D700 | Power Pack MB-D10 | AF-D 20-35 2.8 | AF-D 35 2 | AF-D 50 1.4 | AF-D Micro 60 2.8 | AF-D 85 1.4 | AF-D Micro 105 2.8 | AF-D ED 80-200 2.8 | SB-800 | 2x SB-80DX | Mf 055XproB + Sirui G-20
Proszę w takim razie o specyfikację konkretnego modelu z taką funkcją. (niestety nie mogę nic takiego znaleść a chętnie bym się zapoznał)
D800 | D700 | Power Pack MB-D10 | AF-D 20-35 2.8 | AF-D 35 2 | AF-D 50 1.4 | AF-D Micro 60 2.8 | AF-D 85 1.4 | AF-D Micro 105 2.8 | AF-D ED 80-200 2.8 | SB-800 | 2x SB-80DX | Mf 055XproB + Sirui G-20
No niestety takim cudem to tylko dedykowaną żarówkę się wysteruje (konia z rzędem temu kto tym zasili przemysłowy metahalogen załączony na obrazku). Specyfikacje przejrzałem i z jednym się zgodzę że sterować mocą się da lecz jedynie w specjalizowanych żarówkach przeznaczonych do pro oświetlenia jeżeli dobrze rozumiem żaróweczki te były specjalnie projektowany do poszczególnych systemów. Nie ma natomiast fizycznej możliwości regulacji natężenia światła z klasycznej dwu końcówkowej żarówki wyładowczej (przynajmniej ja się z tym nie spotkałem, a trochę cudów na tym świecie widziałem).
ZooM obyś nie musiał stawiać tego konia z rzędem.
Używam w pracy lamp na żarówkach wyładowczych
są w pełni rególowane z dimmera od 0% do 100%
a co do tematu - żarówki tego typu jak się starzeją to się robią właśnie takie białe w środku - kolega pisał że żarówka ma 400h
żywotność takiej żarówki to ok 1500h
z czego 700h efektywnie
jedna przestroga - nie kupujcie żarówek wyładowczych chińskich - te się nie robią białe tylko sraczkowato brązowe![]()
Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor
Skontaktuj się z nami