Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: D5000 i HDR

Oszczędny w słowach Awatar toooomelo
    Miasto
    Poznań / Luboń

Domyślnie

Witam!

Po dłuższej przerwie w temacie, zmuszony jestem go wznowić. Mam nadzieję, że mi pomożecie
    Też bym chciał zrobić 3 lub więcej zdjęć o różnej ekspozycji w celu zrobienia HDR.
    Po przeczytaniu całego wątku i zastosowaniu się do zaleceń ustawień, mój D5000 za jednym "pstryknięciem" zapisuje w na karcie pamięci 3 zdjęcia. Ale nie jestem zadowolony z efektu.
    Właśnie nie jestem pewien, czy to tak właśnie ma być: jeden "pstryk" i zapis 3 zdjęć. Czy może powinny to być trzy osobne pstryknięcia i 3 różne zdjęcia?
    No i do tego te 3 zdjęcia niewiele się od siebie różnią. Nie bardzo różnią się balansem bieli. Różnica jest raczej w intensywności kolorów.

Przytoczę może moje ustawienia:
    1. Zdjęcia w .jpg
    2. Tryb od M do P
    3. Bez lampy błyskowej
    4. Tryb wyzwolenia migawki -> trzy kwadraty (zdjęcie poniżej)
    5. Braking balansu bieli -> WB3 (zdjęcie poniżej)

6. Menu/Zegary i blokada AE/Samowyzwalacz/Liczba zdjęć - 3 (Opóźn.samowyzwalacza 2s)
    7. Menu/Braketing i lampa błyskowa/Sposób realizacji braketingu/ WB Braketing balansu bieli OK

Jak wcześniej mówiłem, za jednym "strzałem" aparat zapisuje 3 zdjęcia, ale różnice są małe.
    Z resztą, sami zobaczcie.

http://imageshack.us/photo/my-images/42/p2e5.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/833/ds3h.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/833/spxs.jpg/

Czy różnicę balansu bieli też trzeba ustawić?
    Co robię źle?
    Ostatnio edytowane przez toooomelo ; 07-12-2013 o 19:16

Domyślnie

spróbuj Braketing ekspozycji
    Nikon i chroniczny brak kasy

Miasto
    Poznań / Luboń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek061964 Zobacz posta
    spróbuj Braketing ekspozycji
    Czyli Baketing AE?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toooomelo Zobacz posta
    Czyli Baketing AE?
    Tak...

Jak chcesz robić 3 zdjęcia do HDR, skoro wybrałeś bracketing balansu bieli ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Braketing WB polega na zrobieniu 3 JPG z jednego RAW. To samo możesz sobie zrobić na komputerze.
    Aby zrobić HDR, musisz mieć 3 zdjęcia o różnym naświetleniu. Wtedy klapnie 3 razy.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

ja po prostu rabie wężykiem spustowym, zmniejszając wartość przysłony nie korzystam z braketingu w aparacie wole ręcznie się pobawić
    4-5 fotek
    Tak chodzi o Baketing AE nie wiem jak jest w D5000 ale ustaw sobie w ustawieniach kolejność realizacji braketingu
    Niższy-pomiar-wyższy i powinno być dobrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek061964 Zobacz posta
    ja po prostu rabie wężykiem spustowym, zmniejszając wartość przysłony nie korzystam z braketingu w aparacie wole ręcznie się pobawić
    Po co? Większa szansa, że poruszysz aparat zmieniając coś pomiędzy klatkami i większa szansa, że np chmury Ci się przesuną i będzie się kijowo składać (bo dłużej to robisz ręcznie niż BKT).
    Ja robiłem czasami tak, że ustawiałem BKT i włączałem zdjęcia interwałowe - po pierwszym naciśnięciu aparat sam robił wszystko bez dotykania.

Domyślnie

wiem że szansa poruszenia jest większa niestety mam zwykły wężyk a jeśli się nie mylę mój aparat oferuje tylko trzy fotki w BKT które nieraz mi nie wystarczają

Miasto
    Poznań / Luboń

Domyślnie

Bingo, Panowie! O to chodziło!
    Dziękuję za informacje!
    Problem tkwił w punkcie 7 moich ustawień. Zamiast Braketingu balansu bieli powinien być Braketing AE.

7. Menu/Menu Ustawień Osobistych/Braketing-lampa błyskowa/Sposób realizacji braketingu/Braketing AE

Wtedy zmieni się automatycznie punkt 5 moich ustawień, czyli BKT: <i> / BKT OFF, AE0,3 - AE2.0
    Teraz wszystko działa jak należy: przytrzymując przycisk spustu, aparat robi trzy "strzały" i zapisuje trzy zdjęcia, każde o innej ekspozycji.

Ale nasuwa się następne pytanie: co zrobić, żeby Nikon zrobił więcej niż trzy zdjęcia?

Domyślnie

kolego motocyklisto - kiedyś "bawiąc" się w hdr używałem manual, statyw i wężyk, sam decydowałem o ilości klatek i "rozpiętości" biorąc pomiar z elementów najjaśniejszych i najciemniejszych
    ps: ostatni0 zabłądziłem w Luboniu
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów