Całkiem niedawno kupiłem Filtr IR (89B) P007 (mocowany na COKIN P).
Nie mam jakiegoś wypasionego sprzętu (D40) ale mam wielkie problemy by zdefiniować balans bieli z założonym filtrem.
Wszelkiej maści tutoriale nakazują aby podczas pomiaru WB filtr był nałożony...
Z filtrem sie nie da gdyż pokazuje mi komunikat o tym, że nie można zmierzyć WB natomiast po zdjęciu filtra i ustawieniu WB (z zielonego trawnika) zdjęcia wychodza mi czerwone zamiast takich lekko brązowych które wg tutoriali są odpowiednim materiałem wyjściowym...
Nie zrażając się tym, że z moich " czerwonych zdjęć z puszki" do "idealnego materiału" jest daleko, postanowiłem je metodą prób i błędów obrobić tak by coś z tego wyszło...
I tu pojawił się kolejny problem - o ile w B&W wygląda to całkiem przyzwoicie tak o kolorze mogę całkowicie zapomnieć...
Na przykład takie niebo - nigdy nie wychodzi naturalnie niebieskie czy też tak jak na zdjęciu poniżej.:
O takich efektach mogę całkowicie zapomnieć...
U mnie niebo przeważnie wygląda tak (brązowe niebo po korekcji WB w NX`ie) przed i po .:
Szczerze już sam nie wiem co robie źlę a efekt powyżej jest chyba najlepszym jaki osiągnąłem...
Do tego dochodzą kolorowe budynki gdy próbuję wkomponować je w kadr... Zawsze wychodzą po prostu dziwnie.. Ot jakby była to taka sprana żółć, co w sumie mnie nie dziwi bo IR to specyficzna fotografia ale zawsze można coś zaradzić na te mankamenty, sęk w tym, że już sam nie wiem co...
Móglby ktoś krok po kroku napisać jak uzyskać najlepsze efekty ?
I proszę nie odsyłajcie mnie do google gdyż w ciągu ostatnich 2 miesięcy przestudiowałem każdy tutorial polsko/angielsko języczny na ten temat...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami