Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie ps cs4 i praca z tekstem

Witam, mam problem z moim photoshopem. Mianowicie gdy dodaje tekst to juz przy nieznacznym powiekszeniu strasznie widac pikseloze - tak jakby byl to rastrowa warstwa a nie jest. to samo gdy wstawiam figury np kwadrat, kolo - od ok 150% wychodzi straszna pikseloza. Resetowalem ustawienia ps ale nic to nie dalo. Jest na to jakas rada? Sprawdzilem w illustratorze i tu jest wszystko ok - tekst po powiekszeniu jest ostry jak zyleta (wiadomo wektor), czemu ps takie cuda robi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kameleon30 Zobacz posta
    Witam, mam problem z moim photoshopem. Mianowicie gdy dodaje tekst to juz przy nieznacznym powiekszeniu strasznie widac pikseloze - tak jakby byl to rastrowa warstwa a nie jest. to samo gdy wstawiam figury np kwadrat, kolo - od ok 150% wychodzi straszna pikseloza. Resetowalem ustawienia ps ale nic to nie dalo. Jest na to jakas rada? Sprawdzilem w illustratorze i tu jest wszystko ok - tekst po powiekszeniu jest ostry jak zyleta (wiadomo wektor), czemu ps takie cuda robi?
    Przeciez podczas powiekszania, powiekszasz obaz bitowy, wiec co sie dziwisz? Tekst jest tekstem i jako taki, wewnetrznie jest traktowany jako element mozliwy do modyfikacji innej niz mapa bitowa-- zgadza sie. Niemniej kiedy nie podlega edycji a jest jedynie podgladany jako czesc projektu, to jest zrastrowany jako bitmapa. Widziales, zeby kiedykolwiek bylo inaczej?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

teraz sprawdzilem na innym kompie i tez tak jest. nie pracowalem dawno z tekstem w ps (glownie robie inne zadania) ale wlasnie wydawalo mi sie ze jest tak samo jak indesign czy illustratorze - przy powiekszeniu jest to wektor i nie dochodzi do rasteryzacji. dla pewnosci sprawdzilem i po wygenerowaniu pdf'a jest ok. pytalem bo dosc mocno mi to wadzi przy pracy na wiekszym powiekszeniu ale jakos sobie bede musial poradzic, dzieki za odpowiedz

Domyślnie

teraz sprawdzilem na innym kompie i tez tak jest. nie pracowalem dawno z tekstem w ps (glownie robie inne zadania) ale wlasnie wydawalo mi sie ze jest tak samo jak indesign czy illustratorze - przy powiekszeniu jest to wektor i nie dochodzi do rasteryzacji.
    Nie porownuj programow do skladu czy grafiki wektorowej, z aplikacja do edycji bitmap. To tak jakbys np. samochod wyscigowy chcial porownac do pick-upa, jedynie pod katem ladownosci. Obydwa to samochody, ale sluza do zupelnie innych celow.

pytalem bo dosc mocno mi to wadzi przy pracy na wiekszym powiekszeniu
    No wyobraz sobie -- jak chcialbys widziec obrazek (dajmy na to w Irfanie, ACDSee, czy na stronie internetowej), z idealnie ostrym tekstem w obojetnie jakim powiekszeniu? Wszystko dostawaloby "pikselozy", a teksty mialby byc ostry? No jakim cudem? A tak przeciez jest w Photoshopie -- to co widzisz na ekranie to skonczona bitmapa. Fakt, iz w danej chwili mozna przesuwac jej warstwy, czy edytowac tekst -- nie ma znaczenia. Wyswietlana jest zawsze tylko bitmapa. Podobnie zreszta w InDesignie czy Illustratorze. Powiekszenie jest po prostu na biezaco rastrowane, ale ogladasz i tak bitmape.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

dokladnie wszystko rozumiem co piszesz. pewnie ze po otwarciu w jakimkolwiek programie do przegladania grafik byloby to dziwne, mi chodzi o sama edycje w photoshopie - nie o efekt wynikowy - tu wiem ze bedapiksele. sprawdzilem dokladniej na kompie znajomego i u niego jest normalnie, a na pewno inaczej - nie ma takiej pikselozy jak u mnie w trakcie edycji warstwy tekstowej w ps. byc moze cos w systemie

edit: sprawdzilem na swoim kompie analogiczna rzecz na GIMPie i jest ok - widocznie cos sie z ps popsulo, pewnie reinstalka pomoze
    Ostatnio edytowane przez kameleon30 ; 25-04-2010 o 14:59

Uprawnienia umieszczania postów