Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    [...] większość z Was, z racji wieku nie zna fotografii (dobrej) bez PS. Lecz były czasy gdy liczyło się dobre rzemiosło. Zdjęcie powstawało tylko w puszce + to co potrafił laborant. Myślę że jest tu parę osób trochę starszych od tych młodych gniewnych, którzy w tamtych czasach, też w ten sposób robili zdjęcia. Nie tylko komunijne.
    Ciekawe... To po co ludzie w czasach analoga siedzieli w ciemniach, wdychali wstrętne opary chemii, bawili się z dobieraniem odpowiedniego papieru, pierdzielili z wycinaniem -- maskowaniem... Teraz zamiast tego mamy Photoshopa.. i dzięki Bogu.

Dobre zdjęcia prosto z puszki to utopia, a narzekanie na obróbkę cyfrową to ględzenie osób, które nie potrafią się odnaleźć w nowej rzeczywistości i ogarnąć programów do wołania fotografii.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 26-04-2010 o 11:32
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santiago_78 Zobacz posta
    ....... Jeśli chodzi o komunie to nie miałem nigdy z tym do czynienia. Chodzi mi raczej o fotografowanie imprezy na sali tzn jest tam 8 komunii jednocześnie ok. 240 osób. .......
    Ciekawie podchodzisz do tematu nie ma co. Jesteś jak widzę prawdziwym hardkorem. Pierwsza taka imprezka, zero pomysłów, zero doświadczenia a ty rzucasz się na obstukanie 8-miu rodzin jednocześnie ! Żeby nie było tak łatwo to zakładasz wywołanie fotek i wręczenie/ sprzedanie tego samego dnia. Raz piszesz o sprzedaży fotek a innym razem że za darmo bo to ma być reklama- zdecyduj się!
    Nie lepiej na spokojnie wybrać jedną rodzinkę pocykać fotki zobaczyć jak to jest na takiej "imprezie" a nie łapać dwóch (upss)ośmiu srok za ogon?
    Jeszcze tylko brakuje abyś napisał, że lustrzankę kupiłeś przedwczoraj i mamy kompletny obraz .....

Przemyśl to dwa razy zanim zdecydujesz że to dobry pomysł.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

santiago_78 - Podejrzewam że jesteś młodym człowiekiem, ale to że jesteś młody nie zwalnia Ciebie od tego by profesjonalnie podejść do tego "zlecenia" jeśli za nie masz zamiar brać pieniądze (zresztą za darmo też trzeba podchodzić do tematu profesjonalnie - jeżeli ma to być reklama na przyszłość). Wydaje mi się że ci rodzice w ogóle Tobie nie zlecili tej pracy i próbujesz po prostu wyrwać zlecenie na krzywy r.... a to raczej nie jest profesjonalne. Jeżeli został byś przez nich wynajęty/poproszony o obsługę tej imprezy to niepotrzebne były by odbitki tego samego dnia (to nie jest zjazd absolwentów ci rodzice przecież mieszkają w Twojej okolicy i na pewno po całej tej uroczystości trafią do Ciebie po fotki - przecież powinno im zależeć na pamiątkowych fotografiach). Ja - jeżeli bym chciał zrobić sobie reklamę na przyszłość to znalazł bym jedną rodzinę dla której bym wykonał całość za darmo na CD i z tej całości wybrał bym kilka zdjęć które po obróbce najbardziej mi się podobają i te zdjęcia dopiero bym skopiował i też dał bym je w prezencie od fotografa dla dziecka. W ten sposób zyskał byś reklamę bo tacy rodzice na pewno nie zapomnieli by pochwalić się innym swoimi fotkami, a reklama pantoflowa jest najlepszą reklamą (pod warunkiem że nie spieprzył byś tych fotek, bo jeśli byś skopał taką szansę to reklama była by - ale negatywna). A TAK NAPRAWDĘ TO NAJLEPIEJ UCZYĆ SIĘ, ALE NIE NA LUDZIACH KTÓRZY CI PŁACĄ TYLKO NA RODZINIE LUB ZNAJOMYCH KTÓRZY WIEDZĄ ŻE DOPIERO ZACZYNASZ ZABAWĘ Z FOTOGRAFIĄ I ŻE COŚ MOŻE BYĆ NIE TAK

Domyślnie

Plan Twój jest dla mnie dość niejasny.

Piszesz dużo o sali, imprezie i tak dalej, a praktycznie nic o samej uroczystości, w sensie mszy świętej i popołudniowych nieszporach.

Czy w ten dzień do komunii przystępuje tylko tych ośmioro dzieci?
    Czy są one częścią większej grupy ?
    Czy masz zamiar fotografować też podczas ceremonii? A jeżeli tak czy będziesz jedynym "akredytowanym" fotografem ?

Zasadniczo dla mnie obsługa fotograficzna uroczystości Pierwszej Komunii Świętej to przede wszystkim reportaż z tego co się dzieje w kościele, plus ew trochę zdjęć dodatkowych z rodzicami, portretów dzieci itp. Ale ja obsługuje komunie jako jedyny fotografujący (w kościele) dla wszystkich dzieci. I czasami wiąże się to jeszcze z fotografowaniem przez 2-3 dni podczas "białego tygodnia" po to aby móc każde dziecko spokojnie sfotografować portretowo, tudzież z rodzicami.

Jeżeli Twój plan opiewa na realizację reportażu z imprezy po uroczystościach, plus zdjęcia pozowane dla ośmiorga dzieci a nie samej uroczystości w kościele (zważ na to, że jeżeli ma tam być inny "akredytowany" fotografujący to ksiądz może zabronić Tobie i innym ludziom na fotografowanie na mszy) to nie rozumiem po co ten pośpiech z odbitkami.

Robisz zdjęcie popołudniem każdej rodzinie, umawiasz się na spotkanie za, powiedzmy tydzień, i na takim spotkaniu indywidualnie pokazujesz każdemu przygotowany materiał, pozwalasz zamówić odbitki itd. Obsłużyć tak ośmiu klientów, to w końcu żaden problem, a efekt podejścia indywidualnego jest nie do przecenienia. Można też wykorzystać galerie www do wybierania odbitek przez rodziców tudzież gości.

To takie moje sugestie, pamiętaj "co nagle to po diable".

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Pośpiech jest potrzebny ponieważ na pewno będzie w kościele inny fotograf, a sprzedając fotki tego samego dnia teoretycznie zabiera jemu się zlecenie i presto osłabia konkurencję ale tak naprawdę można ją wzmocnić podchodząc do tematu tak amatorsko

Domyślnie

Hmm....

To ciekawe, czyli ten fotograf oficjalny nie ma kontraktu i robi "za odbitki" ?!?
    W każdym bądź razie, dla mnie dziwne zamieszanie pewno ksiądz i tak nie pozwoli na "gwiezdne wojny" w kościele i w takim przypadku nasz kolega nie będzie miał zdjęć z uroczystości, a bez tego to dla mnie materiał z I-szej komunii kiepski dość.

Bo jeżeli całość zakłada tylko indywidualne sesje "komunijno-rodzinne" to ten cały pośpiech jest tym bardziej bez sensu.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

st
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ciekawe... To po co ludzie w czasach analoga siedzieli w ciemniach, wdychali wstrętne opary chemii, bawili się z dobieraniem odpowiedniego papieru, pierdzielili z wycinaniem -- maskowaniem... (...)
    Ta... W czasach analoga fotograf siedział w ciemni i wycinał maski dla 500 zdjęć z komuni! Chyba nie robiłeś tego i nie wiesz ile na to potrzeba czasu. Tyle czasu poświecało się fotografiom, ale nie "chałturniczym" typu wesele, komunia czy pogrzeb, bo i takie kiedyś zlecenia bywały. To tyle na temat masek. Co do reszty to pisałem: puszka + laborant.

Pozdrawiam

Rozmowny Awatar esio
    Miasto
    Katowice/ Oswestry / Tychy/ Hannover

Domyślnie

O tej „komunii” to tam, czy tu? Chyba tu, więc w kleje tu, może gość się powstrzyma przed tym samobójstwem.

A dlaczego nie robisz dzieci w komunii w kościele?
    Dlaczego nie w ławkach i przy komunikowaniu?
    Jak to? Zdjęcia komunijne w lokalu?
    Zdjęcia grupowe chcesz robić na sali? A gdzie ołtarz? Ksiądz?

Pomyślmy.
    Nabożeństwo komunijne zacznie się przypuszczalnie 9-10.
    Trwa około 1,5 godziny. Więc koniec około 12.
    Na sale zjadą rodziny na 13. Będzie obiad.
    Około 14 skończą i będzie jakieś 30 minut czasu.
    Ale goście na pewno przeznaczą to na papieroska i nikt Ci nie będzie pozował.
    Na godzinę 15, może 16 będą wracać do kościoła na Nieszpory.
    Nieszpory są krótkie, jakieś 20 do 30 minut.
    Wracają na salę na 16-17.
    Gdzie Ty chcesz te zdjęcia zrobić i wystawić jej do 17?

Wydaje mi się, że Ty chyba w ogóle nie wiesz, co chcesz zrobić.
    Nie zdajesz sobie sprawy, za co się bierzesz i jak do tego podejść.
    Nie masz pojęcia, co się dzieje w takim dniu jak komunia.
    Czy myślisz, że zrobienie zdjęcia dziecka ubranego w strój komunijny to wszystko?
    A gdzie klimat tego dnia? Gdzie podniosłość chwili?

Ty chyba widzisz już tylko pieniążki, jakie można na tym zarobić.
    8 komunii, 240 ludzi, niech weźmie, co 5 osoba jedno zdjęcie
    to masz 48 zdjęć po na przykład 5 złoty to 240 złotych. Za darmo.

Nie tędy droga. Jak chcesz robić komunie to w tym roku idź do kościoła
    i patrz, co się w nim dzieje, najlepiej notuj sobie na kartce albo nagraj całość na kamerę.
    Będziesz mieć w domu materiał, który przyda się na następny rok.
    Będziesz wiedział, co się dzieje i w jakim czasie.
    A w przyszłym roku będziesz mógł zaproponować zrobienie komunii w kościele.

Czy wiesz już, czemu Kuria wprowadziła kiedyś tam szkolenia dla fotografów i operatorów kamer?
    Żeby wiedzieli, co i kiedy się dzieje w kościele, co w danym dniu jest ważne i co należy uwiecznić na zdjęciach.

Piszesz, że czeka Cię fotografowanie komunii, a potem piszesz, że imprezy na Sali.
    To w sumie co?
    Jakie kadry? Dzieci przy kotlecie?
    Wywiesić po jednym zdjęciu, to co? 240 zdjęć? Plus jakiś album?
    Ty naprawdę myślisz, że sprzedasz w jeden dzień 240 zdjęć na przykład po 3 złote, bo 5 to za dużo.
    240x3=720 złoty plus jakieś albumy 8x50?=400+720=1120 złotych?

Kończę, bo zaczynam się śmiać.
    F100+BP D700+BP D800+BP D850+BP
    N28-105 3,5-4,5 N24-120 3,5-5,6 T90 2,8
    N18-35 3,5-4,5 N24-85 3,5-4,5VR N24-120 4VR
    N14-24 2,8 N24-70 2,8 N70-200 2,8VR N200-500 5,6VR 3xSB-800

Domyślnie

Nic dodać,nic ująć.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem nie jesteś akredytowanym fotografem w kościele i po prostu chcesz zrobić zdjęcia tylko na sali bez uprzedniego zamówienia. Jeśli chodzi faktycznie głównie o zareklamowanie się to może po prostu dać sobie spokój ze zdjęciami w tym samym dniu i po prostu wziąć namiary od rodziców dzieci. Wtedy na spokojnie np na drugi dzień pojawić się u nich z obrobionymi zdjęciami na płycie CD plus ewentualnie kilka najlepszych ujęć na papierze. Jeśli im się spodobają sami na pewno przekażą odbitki innym gościom, którzy są na zdjęciach.
    Jakoś faktycznie nie widzę możliwości, by się wyrobić do końca imprezy z gotowymi odbitkami.
    Sam w tym roku będę robić zdjęcia na I komunii, ale kościół, jako akredytowany fotograf (oczywiście sprzęt lepszy niż to co w stopce, ewentualnie D70+SB600 jako sprzęt awaryjny), ale na coś takiego jak opisałeś nie porywałbym się, zbyt mało czasu. Co do rodzaju ujęć i kadrów to trudno cokolwiek doradzać nie znając sali i warunków tam panujących. Szczerze mówiąc zdjęcia przy stole nie są zbyt atrakcyjne (a głównie takich na tego typu imprezie można się spodziewać), więc może skupić się głównie na dzieciach?
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów