Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
oczywiście masz rację. Tylko wtedy to już nie będzie małe, proste i tanie.
Dojdzie przełącznik, gniazdo antenowe. W pewnym momencie okaże się, że całe ustrojstwo jest większe niż jakiś Phottix. Odpadnie możliwość montowania wewnątrz lampy, a to, moim zdaniem, bardzo atrakcyjny argument.
Ale przecież każdy może sobie zrobić taką wersję, jaka mu będzie odpowiadała. Tam, gdzie będę wykorzystywał swoje, nie ma nikogo innego z Nikonem. Dlatego zrobię sobie wersję najprostszą, jednak chyba na 836.
Dlatego kilka postów wcześniej napisałem, że powstanie wiele różnych wersji wykorzystujących jedno rozwiązanie.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
To ja korzystając poobiedniej kawy napiszę jak to widzę.

Co do wzajemnego zakłócania się, to rozwiązaniem są kanału ustawiane w CLS i nie uważam żeby było to niekomfortowe rozwiązanie. Tak samo wygląda sytuacja teraz gdy błyska obok siebie kilku foto w CLS - też musza przestawić sobie kanały.

Wg mnie nie ma też za bardzo sensu dublować tory radiowe na dwie częstotliwości.
Jak wyżej, w każdym razie istnieje taka możliwość.

1) Odbieranie sygnału z lampy - problem nasycania się fotodiody, czy ją przykrywać jakimś filtrem, czy może przetestować koncepcję indukcyjnego wykrywania błysku

2) Zasilanie dla nadajnika i odbiornika. Nadajnik teraz pracuje na 12V, ale ta bateria jest dość nieszczęśliwa bo drogawa i nie popularna. Myślę o baterii 9V,jest foremna i miła w montażu i nie zabiera wiele miejsca, tylko że znowuż nie ma za bardzo takich akumulatorów więc jest nieekonomiczna.
Zasilanie odbiornika, tutaj na teraz są 4xAA, minusem jest gabaryt dość duży.

3) Myślę, że trzeba popracować nad dobrymi antenami żeby maksymalizować skuteczność tej transmisji, myślałem o czymś takim http://sensu.pl/?go=product_coll&id=73&cat_id=60 ale za tym idą koszty, 2 anteny 2 gniazda SMA (http://sensu.pl/?go=product&id=386&cat_id=105) trzeba będzie to ładnie opracować w formie druku (płytki) żeby nie ograniczać skuteczności nadajnika i odbiornika.

4) Obudowy i mocowanie. Ja myślę nad wersją bez inwazyjną dla lamp. Stad konieczność jakiegoś się przypinania do lamp (SB800/900/600 wbudowane) a każda z nich jest nieco inna.
Ad1. Moim zdaniem wystarczy osłonic diodę minimalizując dostęp światła, powinno wystarczyć (oczywiście ilość światła jaka ma padać na fotoelement trzeba dobrac eksperymentalnie).

Ad2. Osobiście pozostaję przy baterii 23AE 12V ( dostępna na każdej stacji benzynowej ).
Do 9V kupiłem już nawet koszyki, ale jest duża i nieporęczna, pojemniki wykorzystam jako obudowy całego układu z baterią.

Ad3. Antena nadawcza jest bardzo ważna, warto zapłacić 40zł za dobrą antenę.

Ad4. Miałem ochotę na wbudowanie układu do wnętrza lampy, ale nie wiem czy Telekontrolli się tam zmieści, inne moduły są mniejsze więc wybór pomiędzy wielkością i jakością jest
Myślę, że zakończy się to na połączeniu odbiornika do lampy za pomocą gniazda PC, oczywiście są trzy opcje do wyboru. Jeśli chcemy mieć uniwersalne połączenie do lampy pozostaje dioda IR i przyssawka, opaska, czy gumka.

Oczywiście to są już szczegółowe kwestie techniczne i nie są one jakimś wielkim problemem, raczej trzeba to jakoś sensownie rozwiązać. Jako, że na co dzień projektuje różne urządzenia w 3D, to pokombinuje może trochę z ideami obudów, ale najpierw muszę mieć moduły radiowe dostarczone, żeby je przemierzyć (w sensie gabarytów).
Moduły i anteny leżą już u mnie na biurku, właśnie pożegnałem kuriera

I jeszcze mam taki pomysł, żeby wyniki tej zabawy i powstałe w ten sposób plany urządzeń opublikować na zasadach licencji GNU lub jakiejś innej pochodnej, atak aby mieć pewność, że będzie "pro publico bono".
I tak (jak to już wcześniej napisał) podobne urządzenia będą niedługo dostępne na Allegro, niech tylko statek z Chin dopłynie do Europy

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
Nono, jestem bardzo zainteresowany takim wynalazkiem, wielkie gratulacje dla Was. Jednak przetestujcie różne możliwości, TTL, A, czasy do 1/8000 itp. żeby potem nie było niespodzianek
Będzie dokładnie to co oferuje CLS, ani mniej, ani więcej

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
a może jako podstawka do lampy? Taka z sankami bez styków. [...].
Chyba chodzi Ci o montowanie do body? Podstawka do nadajnika już gotowa, muszę ją jeszcze wyrównać papierem ściernym