Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
Tu akurat nie ma strachu, obwód taki jak na rysunku z dioda bd104 już mamy zrobiony i działa cacy na razie "po kablu"

Teraz Phottix, przemierzyłem sobie co jest na wyjściu radia w odbiorniku (punkt B) względem tego co wysterowuje tranzystor Q2 w nadajniku (punkt A)

Nadajnik

Odbiornik

Wyniki - zrzut ekranu oscyloskopu. Niebieski-nadajnik, żółty-odbiornik

Mierzyłem to kilka razy (to czyli sam tor radiowy) i wyniki sa powtarzalne.
Wyjście odbiornika odwzorowuje nadajnikowe wejście, stany jakie na nim zmierzyłem to ~0V jako stan niski i ~3V stan wysoki (przy zasilaniu 2xAAA = 3,2V).
czas opóźnienia jaki wnosi transmisja radiowa (na krótkim dystansie - takie miałem sondy do oscyloskopu) to średnio td = 9,5us.
Nie obserwowałem żadnych przypadkowych impulsów na wyjściu radiowego odbiornika. Jedyne "1" jakie się pojawiały to te wywołane nadajnikiem.[...]
Hmm, wprawdzie z urządzeń pomiarowych do monitorowania sygnału na RF-D miałem tylko młotek ale nie wiem dlaczego 3V nie wysterowało mi tranzystora Q1 w odbiorniku ?
A może wysterowało, ale nie udało mi się tego zarejestrować moim "pajączkiem" współpracującym z Audacity?
Tak czy owak Twoje wyniki sa bardzo zachęcające Nie podoba mi się jedynie opóżnienie na poziomie 9,5us, ale podejrzewam, że jest ono spowodowane koderem w nadajniku, bo chyba go nie wylutowałeś?