Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.
    Metoda zaiste godna odkrywcy-amatora.
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    nie pomagasz? to nie przeszkadzaj chlopakom ja tam trzymam za nich kciuki
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Nie widzisz bezsensowności takich działań?
    Nawet odkrywca-amator powinien choć trochę pomyśleć zanim coś zrobi.
    Mówią, że najlepiej połączyć wszystko ze wszystkim i włączyć zasilanie.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Metoda zaiste godna odkrywcy-amatora.
    To że odbiornik w dalszym ciągu działa nie jest jakimś szczególnym osiągnięciem w tych testach.
    Sprawdziłem jego poprawne działanie, by upewnić się że brak sygnału na poszczególnych wyjściach scalaka nie był spowodowany jego awarią

Myślę, że teraz można spokojnie potwierdzić, że pierwsza część sygnału CLS ginie w ramce wymienianej pomiędzy koderem i dekoderem, nie potrafię też niczego wydobyć z poziomu U1.
    Pozostaje pominięcie scalaków i bezpośrednie wykorzystanie toru radiowego, jeśli pojawią się sygnały CLS o wyższej amplitudzie niż szum, to już będzie coś.

Tomek masz jakiś pomysł jak przeczytać sam sygnał RF? Podpinałem się już pod RXD i nic, może coś żle zrobiłem?

EDIT

Nie widzisz bezsensowności takich działań?
    Nawet odkrywca-amator powinien choć trochę pomyśleć zanim coś zrobi.
    Mówią, że najlepiej połączyć wszystko ze wszystkim i włączyć zasilanie.
    W moich warunkach nie mam innej możliwości sprawdzenia, czy na pozostałych pinach U1 jest sygnał. Jeśli by był, to bym go zarejestrował, jeśli go nie ma to co się mogło wydarzyć ?
    Mogłem zmostkować dwie bramki i uwalić scalaka za 2 zeta
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 11-05-2010 o 22:43

Uprawnienia umieszczania postów