Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Musi wyzwalać,

Właśnie sprawdziłem, SB800 w trybie SU daje się wyzwalać pilotem z tunera Nki z odległości około 20cm, tak samo pilot z TV Panasonica (około 50cm).
    Więc pozwolę sobie wnosić, że to może jednak kwestia dynamiki "migania" diody ir.

Z innej beczki. Nie dało się przemierzyć delaya jakie mają rf-602, bo nadajniki tego cholerstwa zachowują sie nader dziwnie. Przy próbie wyzwolenia przez zwarcie na stopce masa+środkowy pin, zdychają i wracają do życia dopiero po około 5 min bez baterii. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Musi wyzwalać,

Właśnie sprawdziłem, SB800 w trybie SU daje się wyzwalać pilotem z tunera Nki z odległości około 20cm, tak samo pilot z TV Panasonica (około 50cm).
    Więc pozwolę sobie wnosić, że to może jednak kwestia dynamiki "migania" diody ir.
    Potwierdzam!
    Gdzieś popełniłem błąd mierząc przejście przez diodę w Sabinie.
    Moja SB 800 w trybie SU również wyzwala się pilotem od TV, a nawet palcem ( gdy zwieram styki wyprowadzonego gniazda PC.
    Mój testowy nadajnik IR też działa OK

Problemem jest więc struktura sygnału CLS, choć nie do końca bo wina niepowodzeń może też leżeć w prymitywnych warunkach testów jakie robiłem.
    Sądzę, że jutro przyjdzie już Phottix i będę mógł przekazać sygnał na większą odległość bez podejrzeń, że łapię dziki sygnał z lampy, albo że zakłócenia z kompa aktywują mi bazę tranzystora sterującego.
    Najpierw wszystko połączę po kabelku PC, a jeśli testy wyjdą poprawnie dodamy wyzwalanie przez fotodiodę. Jesli nie to będziemy kombinować z kształtem sygnału
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 22:54

Domyślnie

A nie mówiłem, że może być potrzebna pełna specyfikacja CLS.

Tam mogą być wprowadzone jakieś elementy kontrolne dla całej ramki danych, żeby eliminować szum i zakłócenia. To może być na przykład coś w rodzaju jakiejś sumy kontrolnej, albo dokładnie obliczany czas pomiędzy wybranymi impulsami, może szerokość wybranych impulsów lub coś podobnego. Każde opóźnienie impulsu, albo jakaś niewielka niezgodność w sekwencji impulsów może unieważniać całą ramkę i wtedy jest kiszka. Gdyby tego nie było, lampa mogłaby błyskać sama z siebie, sterowana szumem. Myślę, że Nikon jednak jakieś zabezpieczenia wprowadził.

Jest jeszcze jedna sprawa. Jak już sterownik CLS dogada się z tymi lampami i je lepiej lub gorzej poustawia, to potrzebny jest jeszcze sygnał wyzwolenia lamp. Jakis impuls, albo bardzo dokładnie odliczony czas od jakiegoś impulsu. To musi być zsynchronizowane z migawką, a każde opóźnienie może powodować błędna synchronizację. Tu też mogą być jakieś kłopoty, bo te wszystkie przekształcenia sygnałów nie dzieją się natychmiast, tylko wymagają jakiegos czasu.

Ale próbujcie. Może się uda to oszukać.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A nie mówiłem, że może być potrzebna pełna specyfikacja CLS.

Tam mogą być wprowadzone jakieś elementy kontrolne dla całej ramki danych, żeby eliminować szum i zakłócenia. To może być na przykład coś w rodzaju jakiejś sumy kontrolnej, albo dokładnie obliczany czas pomiędzy wybranymi impulsami, może szerokość wybranych impulsów lub coś podobnego. Każde opóźnienie impulsu, albo jakaś niewielka niezgodność w sekwencji impulsów może unieważniać całą ramkę i wtedy jest kiszka. Gdyby tego nie było, lampa mogłaby błyskać sama z siebie, sterowana szumem. Myślę, że Nikon jednak jakieś zabezpieczenia wprowadził.

Jest jeszcze jedna sprawa. Jak już sterownik CLS dogada się z tymi lampami i je lepiej lub gorzej poustawia, to potrzebny jest jeszcze sygnał wyzwolenia lamp. Jakis impuls, albo bardzo dokładnie odliczony czas od jakiegoś impulsu. To musi być zsynchronizowane z migawką, a każde opóźnienie może powodować błędna synchronizację. Tu też mogą być jakieś kłopoty, bo te wszystkie przekształcenia sygnałów nie dzieją się natychmiast, tylko wymagają jakiegos czasu.

Ale próbujcie. Może się uda to oszukać.

To właśnie coś co mnie "martwi" czy lag jaki wprowadzi przetwarzanie światło->napięcie -> radio -> napięcie -> światło nie będzie zbyt wielki. Dlatego w pierwszym podejściu proponuje "po kablu".Jak zadziała będziemy mieć pewność że dwa z powyższych przekształceń nie powodują problemu.

Ta cała koncepcja to właściwie tylko idea repeatera sygnałów z mostem radiowym, dlatego nie wymaga w zasadzie kontrolowania tego co przesyłamy. Jak to zadziała to będzie przesyłało i CLS i Canonowskie sterowania, i w sumie wsio inne (co się zmieści w osiąganych zakresach częstotliwości).

Wygląda to fajnie, tylko nęka mnie myśl, że jakby to było takie proste, to by już było ze 6 wersji na allegro z chin.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A nie mówiłem, że może być potrzebna pełna specyfikacja CLS. [...].
    Nie będzie potrzebna Nas inetersuje jedynie wierne przesłanie dość prostego sygnału i nie ma znaczenia, czy to jest sygnał CLS, czy mój nick alfabetem Morse'a

Tomek a'propos przewodowego sygnału po drucie
    Właśnie uświadomiłeś mi, że tutaj nie ma absolutnie żadnego "czary mary" (takie były moje pierwotne założenia) i zaczynałem się w tym wszystkim już powoli gubić
    Wyprowadziłem fotodiodę na zewnątrz Sabiny przez dodatkowe PC i błysnąłem lampą...
    Oczywiście nic odkrywczego SB 800 działa tak samo jak z fotodiodą fabryczną

( Oczywiście do testu fabryczna dioda było dobrze zasłonięta i nieaktywna ).

Wracamy więc do początkowego pomysłu: telegraf z drutem / telegraf bez drutu

Jeśli ten kawałek kabla zamienimy na falę radiową, to musi działać.
    Jeśli będzie coś nie tak, to wiemy gdzie szukać ( przebieg przekazanego sygnału ).
    Najpierw przetestuję Phottix'y poprzez zewnętrzne gniazdo PC, a jeśli wszystko będzie OK dodamy tor IR na odcinku odbiornik Phottix - lampa ( dzięki andrstac wybrąłem ze ślepego zaułka z fotodiodą ).
    W ten sposób rozłożymy całą łamigłówkę na czynniki pierwsze i podejdziemy do każdego problemu osobno, a nie jak do równania z milionem niewiadomych

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [..]Wygląda to fajnie, tylko nęka mnie myśl, że jakby to było takie proste, to by już było ze 6 wersji na allegro z chin.

Pozdrawiam,
    Tomek

Jak nam się to uda, to w dużym stopniu wzrośnie popyt na.... PHOTTIX'y
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 23:32

Uprawnienia umieszczania postów